13 stvari, ki bi jih morali vedeti, ko se razhajate z narcisoidnim partnerjem (1. del)

13 stvari, ki bi jih morali vedeti, ko se razhajate z narcisoidnim partnerjem (1. del) (foto: profimedia) profimedia
22. 7. 2019

Hoditi ali živeti z narcisom vsakogar izčrpa. Na prvi pogled so šarmantni, očarljivi in vam vzbudijo občutek, da ste glavni dobitek na tomboli. Dejansko pa so spretni manipulatorji, egocentrični in jim ni mar za čustva drugih.

Če ste že nekaj časa v razmerju z narcisističnim značajem, vam ga bo težko zapustiti, kajti medtem je že poskrbel, da je v vaših očeh središče vašega vesolja. Toda, če je pravi narcis, je ločitev edina prava pot – za vaše čustveno počutje in življenje nasploh. Zato je pomembno, da zberete dovolj poguma za ta korak.

Preden se odločite, da boste razdrli zvezo, ali ko vas narcisoidni partner odslovi, je dobro vedeti, kaj vas čaka.

Zbrali smo 13 dejstev, ki jih velja upoštevati.

1. Nenadno in brutalno

Ko narcis konča razmerje, vas čaka občutek, kot ob nepredvidljivi prometni nesreči. Udarec bo nenaden in brutalen. Narcis se ne bo obotavljal in upošteval vaših čustev, ampak bo obliž z rane potegnil sunkovito, da vas bo zabolela vsaka izpuljena dlaka. Spraševali se boste, kaj je bilo narobe. Nikar! Njegovi razlogi so povezani samo z njim, ne z vami.

Pravi razlog za ločitev je pravzaprav, da vas ne potrebuje več. Narcis namreč vzpostavi odnos samo zato, da z razmerjem nekaj pridobi. Po najverjetnejšem scenariju ne bo pokazal nobenega obžalovanja, ne pričakujte niti opravičila ali razlage. Odšel bo in se vrnil samo, če bo spet videl kakšno korist zase.

2. Prošnje, izgovori in pogajanje

Zdaj pa obrnimo položaj. Denimo, da hočete križ čez zvezo narediti vi. Pripravite se na pogajanja, prošnje in izgovore. Narcisu ni všeč, ko ne gre po njegovo in če vas še ni pustil, pomeni, da v razmerju še vedno vidi koristi. Prav zato vas ne bo zlahka izpustil iz rok. Verjetno vam bo obljubil, da se bo spremenil in se začasno tudi bo, a le zato, da bi vam ponovno prebudil dober občutek. Ko pa bo dojel, da stojite za svojo odločitvijo, vam bo začel groziti, češ brez mene boš izgubljen/a, ali nikoli ne boš našel/a boljšega od mene.

Naj vas to ne skrbi, ker gre za ustaljen protokol. Ne poslušajte in ne dovolite, da vas z manipulacijo prepriča v nadaljevanje zveze. Ni vredno. To seveda ne bo lahko, kajti strokovnjaki so ugotovili, da žrtev v povprečju skuša oditi sedemkrat, preden ji zares uspe. Pomembno je, da premorete dovolj poguma in sledite cilju. Dolgoročno boste zadovoljni.

3. Travmatične vezi

V sleherni vrsti narcističnega odnosa je ponavadi travmatična vez, saj narcisa in žrtev povezuje intenzivna čustvena izkušnja. To vez je treba nujno prerezati, če hočete za vedno končati razmerje. A tudi to je težko, saj je navezanost neke vrste zasvojenost. Najprej ste zlorabljeni, potem pa (ko z nečim ugodite narcisu) nagrajeni z izlivi ljubezni. Tako razmerje slabo vpliva na duševno zdravje, saj si pogosto sledijo stres in žalost ob zlorabi ter neizmerno navdušenje ob nagradi za dobro vedenje.

Žrtev velikokrat ne dojema, kaj se dogaja, ker jo manipulativna taktika in občasno zasipavanje z ljubezenskimi izlivi zavrtita v krog krivde in obupane želje, da bi si znova pridobila partnerjevo naklonjenost. Terapevt Shannon Thomas pravi, da zlorabljeni partner po ločitvi šele med procesom žalovanja prepozna zlorabo. Končno vidi škodo, ki mu je bila storjena, in se zave, da ni prav nič kriv za slab odnos.

4. Prekinitev stikov

Brez stikov! Sliši se preprosto, a je za to potrebno veliko moči. Za začetek blokirajte njegovo telefonsko številko in ga izbrišite z družbenega omrežja. Še več, premislite, kako vse bi lahko stopil v stik z vami in mu to vnaprej onemogočite. To je nadvse pomembno, kajti narcistični partnerji so mojstri manipulacije in natančno vedo, katera beseda ali dejanje zadošča, da se vrnejo v vaše življenje. Najboljši način, da se izognete manipulaciji, je torej, da prekinete sleherno komunikacijo.

Morda vam bo prišlo prav spoznanje psihologinje Annice Star, ki je izkusila razmerje z narcisom in nekaj mesecev po ločitvi pristala na zmenek: »Najbolj me je šokiralo, s kakšno lahkoto sem se vrnila v stare tirnice. Skakala sem okrog njega, mu prinesla to in ono, hodila po prstih, da ga ne bi motila, celo lagala sem … Počela sem vse, kaj si sploh lahko zamislite. V prvi uri sem izgubila vse prednosti, pridobljene v mesecih po ločitvi, za katere sem bila prej prepričana, da me bodo varovale in mi omogočale boljši odnos.«

Še en namig: razmerje lahko končate tudi s telefonskim sporočilom. Ni vljudno, a na tak način mu boste preprečili manipulacijo.

5. Ignoranca

Ko se narcisu ne morete izogniti, se poskusite zliti z okoljem in ne izstopajte, če morate biti z njim v istem prostoru, pa ga ignorirajte. Zamotite se s svojim telefonom, ali si kaj zapisujte v beležnico, nikakor pa se ne zapletite v pogovor. Odgovorite na kratko, če že morate, in utihnite. Vaša neodzivnost ga bo v začetku osupnila in šokirala, sčasoma pa bo dojel, da ste nedostopni in se bo obrnil drugam. Poiskal si bo novo žrtev.

6. Posredne povezave

Imata skupne prijatelje na družbenem omrežju? Izbrišite jih. Zveni grobo, a narcis bo brez pomisleka izkoristil vse možnosti, da vas spet ujame v svojo mrežo, tudi prijatelje. Še huje, če bo ugotovil, da ste nedosegljivi, vas bo verjetno ogovarjal in med prijatelji širil laži. Navsezadnje mu za vaša čustva ni prav nič mar. Edino, kar razume, je, da ste ga zapustili in da mu niste več na voljo.

Če torej želite začeti življenje na novo, se znebite vsega, kar vas povezuje z narcisoidnim partnerjem. Razen seveda, če gre za pristne prijatelje, katerim lahko zaupate.

Ne pozabite, več povezav z bivšim pomeni več možnosti, da se pritihotapi nazaj v vaše življenje.

7. Cilj

Morda se boste po koncu razmerja počutili zapuščeno, osamljeno, izgubljeno, navsezadnje gre za veliko spremembo. Neprijetna čustva bi vas lahko zavedla in bi podvomili v svojo odločitev. Preplavili bi vas spomini na lepe trenutke in nenadoma bi obžalovali svojo potezo. Nikar se ne prepustite tovrstnim čustvom, pred seboj morate imeti svoj cilj. Pomislite na temno stran razmerja, v spomin si prikličite, zakaj ste se pravzaprav odločili, da končate odnos. Navsezadnje se niste odločili čez noč, ampak ste dobro premislili.

V primeru, da je razmerje končal narcistični partner, si zabeležite vse negativne izkušnje. Ko boste objektivno pogledali zvezo od daleč, boste zanesljivo porabili veliko črnila. In ugotovili, da vam bo bolje brez njega.

Nadaljevanje članka vam je že dostopno tukaj.

Vir: HackSpirit