13 živil za hitrejšo rast las: Do bujnejše pričeske s pomočjo hrane!

13 živil za hitrejšo rast las: Do bujnejše pričeske s pomočjo hrane! (foto: Profimedia) Profimedia
16. 1. 2022

Če se vam zdi, da vaši lasje rastejo prepočasi, si lahko pomagate sami, in to na povsem naraven način.

Za revijo Hello! je dietetičarka Ro Huntriss dejala, da obstaja širok spekter živil, ki vsebujejo določene vitamine in minerale, ki vplivajo na rast las in njihovo krepitev. Lahko jih vključite v svoje obroke. In za katera živila gre? Preverite v nadaljevanju.

Piščančje meso

Piščanec in druga živila, bogata z beljakovinami, so zelo pomembna za zdrave lase in njihovo rast. Beljakovine delujejo kot zidaki v vseh naših celicah, vključno s celicami v laseh. Do izpadanja las pogosto prihaja tudi zaradi premalo zaužitih beljakovin.

Jajca

To živilo zelo dobro vpliva na rast las, ne glede na to, kako si pripravite jajca. Ponujajo širok spekter zdravstvenih prednosti, zato je pomembno, da jih vključimo v redno prehrano. Jajca so bogata z beljakovinami, vsebujejo pa tudi biotin, ki pospešuje rast las in njihovo krepitev.

Sardele

Sardele in ostale mastne ribe so glavni vir omega 3 maščobnih kislin in imajo protivnetni učinek na naš organizem. Z uživanjem mastnih rib boste okrepili zdravje svojih las pa tudi kože.

Avokado

Avokado vsebuje veliko vitamina E, ki je zelo pomemben za rast las. Vitamini v tem živilu izboljšujejo cirkulacijo krvi, zato pa so folikuli las učinkovitejši pri svojem delu.

Špinača

Gre za zelenjavo, ki je polna hranljivih snovi, od folne kisline, železa, do vitaminov A in C, vse skupaj pa vzpodbuja rast las.

Losos

Gre za ribo, ki je polna snovi za pospeševanje rasti las. Vsebuje beljakovine, vitamin D, omega 3 maščobne kisline in druge snovi, ki vzpodbujajo rast las.

Kvinoja

Poleg številnih zdravstvenih prednosti je odlična tudi za rast las, saj vsebuje veliko cinka. Ta pa vzdržuje lase in vzpodbuja njihovo rast. Ko so lasje suhi in krhki, se to običajno povezuje s pomanjkanjem cinka.

Sončnična semena

Gre za semena, ki so odličen vir vitamina E, ta pa je antioksidant. Vitamin E ščiti celice pred poškodbami, povezujejo ga tudi s preprečevanjem izpadanja las in nastanka prhljaja.

Pomaranče

Ta odličen citrus je poln vitaminov C in A ter antioksidantov, ki vzpodbujajo rast las. Vitamin C, ki ga vsebujejo pomaranče, pomaga pri absorbiranju želesa. Prav zato je sok iz svežih pomarančkot nalašč za zajtrk, ki ga sestavljajo še žitarice. Hitreje se bo absorbiralo železo iz obroka, ki ste ga zaužili.

Sladek krompir

Lahko ga uživate v več različicah, kot ocvrt krompirček, pire ali pa pečenega. Godil bo vašemu organizmu in lasem, saj vsebuje beta karoten, ki po zaužitju postane vitamina A. Ta pa koži pomaga pri ustvarjanju sebuma, ki je masten in vaši koži pomaga, da ostane zdrava.

Brazilski oreščki

Koži bodo pomagali ohraniti zdravje, s tem pa vzpodbudili rast las. So odličen vir selena, močnega antioksidanta, ki naše celice ščiti pred škodljivimi vplivi prostih radikalov.

Korenje

Pomaga pri hitrejši rasti las in pripomore k njenemu zdravju. Biotin spada v družino vitamina B, ki zmanjšuje izpadanje las in preprečuje izsušitev las. Korenje je odlilen vir biotina in vitamina A.

Rumena paprika babura

Odlična je za lase in za zdravje. Gre za odličen vir vitamina C, s pomočjo katerega se tvori kolagen.