14 izrazov naklonjenosti, ki niso izraz ljubezni, ampak manipulacije

14 izrazov naklonjenosti, ki niso izraz ljubezni, ampak manipulacije (foto: profimedia) profimedia
3. 5. 2021

Ob fantovi pozorni ali ljubki potezi se dekle razneži. Obraz ji razžari nasmeh, možgane pa preblisne misel, češ on me ima pa resnično rad. Toda, ali ste prepričanim da morda ne zamenjujete ljubezni z manipulacijo?

V nadaljevanju si lahko preberete 14 prefinjenih znamenj, ki kažejo, da je fant v resnici le zamaskiran tepec.

Nenehno oglašanje

Medtem ko se družite s prijatelji, vas je tako pogrešal, da vam je poslal tri telefonska sporočila. Vsako je močnejše od prejšnjega. Prikupno, mar ne? Očitno vas zelo pogreša. Ne drži! Bolj verjetno je, da vas preverja in nadzoruje.

Ko pa te tako zelo ljubim

Se vam zdi, da vam vsakič, ko vas z nečim razjezi (na primer z ljubosumnim izbruhom), hitro zapre usta s stavkom »ko pa te tako zelo ljubim«, s čimer opravičuje svoje vedenje. Sliši se lepo, a to je lahko tudi način za prikrivanje značajskih potez. Ne prezrite njegovega obnašanja, kajti to je njegov resničen obraz, to je odraz tistega, kar misli.

Ne more živeti brez vas

Povedal vam je, da mu toliko pomenite, da brez vas ne bi mogel živeti. To ni romantično, ampak v resnici grozljivo. Za nekatere moške, nagnjene k čustveni zlorabi, taka miselnost lahko pripelje do groženj s samomorom, seveda če ne boste naredili tistega, kar hočejo. Z grožnjami vas želijo nadzorovati, obvladovati.

Zanj ste ves svet

Spet je treba zapisati, da izjava ni romantična, kot se zdi na prvi pogled. Nihče ne bi smel živeti pod nenehnim pritiskom, da nekomu pomeni vse. A to še ni vse; če res to pravi, v resnici namiguje, da ne bi imel nič proti, če bi živela izolirano, namesto da sta na zdrav način povezana s svetom. Ne bodite presenečeni, če vas bo kmalu odmikal od vam dragih in pomembnih ljudi, zato da boste samo njegovi in da vas bo lahko nenehno nadziral.

Razvajanje z darili

Prijetno je dobiti darilo, a ne, kadar vam nekdo kupuje stvari, ki jih že imate ali jih ne potrebujete. Ko nadomešča vaše pohištvo z novim, oblačila in druge predmete, ki se mu zdijo bolj primerni za vas, vas ne razvaja z darili, ampak vas poskuša spremeniti v nekaj, kar niste.

Skrbi ga za vas

Po 30 klicev in sporočil ni znamenje ljubezni. Še zlasti ne, če mu ne odgovorite takoj in se razjezi, oziroma ga po njegovih besedah "skrbi za vas". To je prepoznaven vzorec – v imenu ljubezni vam nalaga občutek krivde, ker niste pozorni na njegove muhe in smešne »potrebe«. Tako obnašanje je daleč od vedenja ljubečega fanta.

Razmišlja o družini

Povsem normalno in lepo je razmišljati o družini, toda pazite, na kakšen način. Če zaslutite, da je njegov cilj imeti družino zato, da boste pustili službo, ostali doma z otrokom, stran od krajev in ljudi, ki vam veliko pomenijo, vam mora zapiskati alarm. Lahko gre za njegov načrt, da vas osami in prevzame nadzor nad vašim življenjem. Kmalu bo nadzoroval tako vas in dom kot vaše finance in si vas povsem podredil.

Poplava poklonov

Zdrava mera laskanja je prijetna in prispeva k dobremu razpoloženju, če pa vas fant zasipava s pokloni, pretirava in ne izpusti nobene priložnosti za kompliment, je tolikšna naklonjenost lahko lažna preobleka. V ozadju je načrt: želi vas tako očarati, da mu boste jedli z roke in bo lahko z vami po mili volji manipuliral.

Prijazno opozorilo pri pitju

Skupaj sta šla na zabavo. Ko je videl, da se prijetno zabavate s prijatelji, vas je opozoril, naj nehate toliko piti. Razlog? Skrb, da ne boste naslednje jutro trpeli zaradi mačka. Morda res, morda pa je bil jezen, ker ste se odlično zabavali z drugimi in je zaradi negotovosti postal ljubosumen.

Ste boljši od drugih žensk

Izjava, da ste neprimerno boljši od drugih žensk, zveni kot pohvala, a ni. Ko omeni, da so bile njegove bivše psihotične, vi pa ste neprimerno boljši, bi morali premisliti, kaj to pravzaprav pomeni. Mogoče ste najboljša ženska, ki jo je kdaj srečal, a to je sprejemljivo le, če se vzporedno ne kažejo znamenja seksizma in diskriminacije. Hej, saj ste tudi vi ženska in take besede so žaljive.

Šaljiva imena

Na šaljiv način vas imenuje neumnica, norica ali prismoda in pravi, da je to njegov način, kako vam izkazuje ljubezen. Hm, to je dvomljivo. V resnici se s po njegovem šaljivimi imeni lahko pretvarja in upa, da se bodo imena vrinila v vaš um in jim boste začeli verjeti.

Predlogi v vaše dobro

Ponuja vam spremembe »v vaše dobro« in predlaga, kako lahko bolje opravite svoje delo, se na boljši način pogovarjate s prijatelji, skuhate čaj ali se znebite odvečnih kilogramov (ki jih mimogrede niste niti opazili). Taki predlogi niso namenjeni vašemu napredku, ampak njegovemu nadzoru. Uprite se, ste odrasla ženska in lahko sami odločite, kaj je najbolje za vas.

Odpovedan zmenek

Morali ste odpovedati zmenek in ko ste mu to povedali po telefonu, so mu popustili živci. Hitro se je opravičil za izbruh, češ da vas zelo pogreša in bi vas rad videl, kar vam je lepo sedlo na dušo. A pozor, moral bi se vam oglasiti opozorilni zvonec. Bodite previdni z moškim, ki se ne more ustrezno odzvati in sprejeti besedice ne.

Po prepiru je ljubeč in pozoren

Po hudem prepiru, ko so se kresale iskre, vas je zasul s sladkimi besedami ter se spremenil v ljubečega in pozornega fanta. Čuteče besede, vmes pa stavki, kot so: Narobe si me razumela, Ne maram drame, Mar to misliš o meni, čeprav ti vsak dan na tisoč načinov pokažem, kako te ljubim, niso namenjeni spravi, ampak vzbujanju vašega občutka krivde. V prevodu to pomeni: Vidiš, da sem prijeten, razumen fant, ti si pa malo histerična. S tem skuša ustvariti zmedo v vaši glavi, zato nemudoma poberite šila in kopita.

Vir: Bolde 

 

Priporočamo