14 presenetljivih dejstev o Hughu Hefnerju

Hugh Hefner in Crystal Herris (foto: Profimedia.si) Profimedia.si
5. 10. 2017

Ustanovitelj kultne revije Playboy Hugh Hefner, ki je pred kratkim umrl, je bil vsekakor zanimiva oseba. O njem je bilo že veliko napisanega, a obstajajo tudi dejstva, ki jih doslej morda še niste vedeli.

Kot je na primer to, da je podpiral gibanje za človekove pravice in na naslovnici svoje revije objavil sliko temnopolte ženske, preden je to naredila revija Vouge. Prav tako je finančno podpiral dobrodelno organizacijo, ki se bori proti otroški prostituciji ter preko svoje fundacije podpiral druge organizacije, ki so se zavzemale za spolno svobodo.

Tukaj je še 14 drugih dejstev o očetu Playboya:

1. Diplomiral je iz psihologije

Založništvo ni bila Hefnerjeva edina strast. Na Univerzi Illinois je leta 1949 diplomiral iz psihologije, obiskoval pa je tudi seminarje kreativnega pisanja in umetnosti.

2. Imel je zelo visok inteligenčni količnik

Kot je poročal časnik Washington Post, naj bi Hefnerjev IQ v srednji šoli znašal 152.

3. Pomagal je ohraniti znameniti napis Hollywood. Dvakrat.

Ko je Trgovinska zbornica Hollywooda leta 1978 sklenila, da je potrebno obnoviti napis Hollywood, ki stoji na hribu Mount Lee, je Hefner organiziral gala prireditev v dvorcu Playboy, na kateri so zbirali sredstva.

Leta 2010 je ustavil namere investitorjev, ki so hoteli odstraniti napis in sezidati štiri razkošne vile. Za zemljišče so hoteli iztržiti 12,5 milijonov dolarjev. Hefner je podaril 90.000 dolarjev in sčasoma so investitorji odstopili od svojih namenov.

4. Med drugo svetovno vojno je služil vojsko

Ameriški vojski se je pridružil leta 1944, v zadnjih mesecih vojne - v pehoti je služil do leta 1946, ko so ga častno odpustili. V tem času je delal tudi pri vojaškem časopisu.

5. Ženina prevara ga je zelo prizadela

Medtem ko je bil v vojski, je izvedel, da ga je prva žena Mildred prevarala. To ga je zelo prizadelo, saj je izjavil, da je to bil eden najhujših trenutkov njegovega življenja.

6. Delal je za revijo Esquire

Leta 1951 je delal kot pisec reklamnih sporočil za revijo Esquire, a tam ni ostal prav dolgo. Po enem letu je dal odpoved, razlog za to pa naj bi bil, da mu niso hoteli dati povišice v višini petih dolarjev. Kmalu po tem je ustanovil Playboy.

7. Prvo številko Playboya je ustvaril na kuhinjski mizi

Začetek kultne revije je bil vsekakor skromen, saj jo je Hefner leta 1953 ustvaril na svoji kuhinjski mizi v takratnem domu. Kot je izjavil sam, so pri tem sodelovali "moja miza, pisalni stroj in jaz."

Naslovnico prve številke kultne revije je krasila Marilyn Monroe. Zanimivo je še to, da na naslovnici ni bilo datuma, saj ni vedel, ali bo izšla naslednja številka.

8. Ogrožena živalska vrsta nosi njegovo ime

Od leta 1990 je na Floridi ogrožena vrsta zajcev, imenovana "the lower keys rabbits." Playboy je podprl zbiranje sredstev za njihovo ohranitev in nadaljnje raziskave, v znak hvaležnosti pa so znanstveniki v latinščini vrsto poimenovali Sylvilagus palustris hefneri ter se Hefnerju tako oddolžili za pomoč.

9. Bil je daljni sorodnik Georgea W. Busha in Johna Kerryja

Hefner je bil daljni sorodnih dveh ameriških politikov - nekdanjega državnega sekretarja in nekdanjega predsednika.

10. Bil je nosilec dveh svetovnih rekordov

Prvi rekord se nanaša na njegovo delo - bil je odgovorni urednik z najdaljšim stažem. Drugi pa je malce nenavaden - Hefner je bil neutrudni zbiratelj člankov in objav o njegovem življenju in delu. Rezultat tega je 2.400 albumov z izrezki in slikami, ki so shranjeni v dvorcu Playboy.

11. Eksperimenitral je z biseksualnostjo

Po prvem zakonu, ki se je končal na začetku 60. let, je Hefner eksperimentiral z biseksualnostjo. Leta 1971 je dejal, da je imel biseksualno izkušnjo. V tistem času je to priznanje bilo pravzaprav pionirsko.

12. Viagra naj bi povzročila njegovo naglušnost

V starejših letih je jemal viagro, da bi se čim bolje izkazal v postelji. A ker je pretiraval s količino tablet, so se pojavile težave s sluhom. Pravijo, da je proti koncu življenja komajda slišal, a to naj ga ne bi preveč motilo. Njegova nekdanja ljubica naj bi dejala: "Seks mu je pomembnejši od sluha."

13. Ni bil lastnik dvorca Playboy

Leta 2016 je svoje razkošno bivališče prodal sosedu Darenu Metopoulosu za 100 milijonov dolarjev, pod pogojem, da do konca življenja lahko živi v njem.

14. Večni počitek je našel ob grobu Marilyn Monroe

Že leta 1992 je Hefner prostor ob grobu prve zajčice Marilyn Monroe, in sicer za 75.000 dolarjev. Ker se je vse začelo z njo, si je verjetno želel večni počitek zagotoviti ob njej. Kar se je tudi zgodilo.

Morda bi vas zanimal tudi članek:

Povzeto po indy100.com