20 let od smrti legendarnega Franka Sinatre

14. 5. 2018 | Vir: STA
Deli
20 let od smrti legendarnega Franka Sinatre

Pred 20 leti se je poslovil ameriški pevec in igralec Frank Sinatra. S svojim prijetnim ležernim petjem in pretanjenim občutkom za swing se je uveljavil kot ena osrednjih osebnosti zabavne glasbe.

Nanizal je vrsto uspešnic, med njimi Strangers in the Night in Fly Me To The Moon. Nastopil je tudi v številnih filmih in si prislužil oskarja.

Sinatra (1915-1998) se je rodil v Hobokenu v ameriški zvezni državi New Jersey. Bil je suhljat, prepirljiv otrok, ki so ga vrgli iz šole. V njegovem otroštvu ni prav nič nakazovalo, da bo nekega dne postal zvezda svetovnega kova. Za glasbo se je začel zanimati kot najstnik in je občasno nastopal na radiu. Leta 1939 ga je kot nadarjenega pevca odkril vodja jazzovskega orkestra Harry James. Odtlej je nastopal z njim in nato z orkestrom Tommyja Dorseyja.

Ženske so ga oboževale

Leta 1942 je opravil prvi solistični nastop, do leta 1945 je postal znan po ZDA s petjem v radijskem šovu Your Hit Parade. Imel je žameten glas, prav tako pa se je lahko pohvalil z izjemnim slogom. Nekateri menijo, da Sinatra velja za največjega zabavljača 20. stoletja. To pa zato, ker je deloval v času, ko so pevci nosili obleke s kravato in v rokah držali kozarec viskija. Tedaj je bilo izvirno, če so na odru kar tako prižgali cigareto. Ženske so za Sinatro vzdihovale, medtem ko so mu moški zavidali njegovo nonšalanco.

A kljub vsemu uspehu je imela njegova kariera vzpone in padce. V 50. letih se je mladina zagrela za rock'n'roll, slog, ki ga Sinatra nikoli ni vzljubil. Upad zanimanja zanj je blažil s tem, da se je preizkusil v jazzu in se vrgel v filmsko industrijo. Pomembnejše vloge je ustvaril v filmih Od tod do večnosti (1959), Mož z zlato roko (1955), Nekateri so pritekli (1958) in Detektiv (1968). Za stransko vlogo v filmu Od tod do večnosti je prejel tudi oskarja.

Strasten kockar in ljubitelj Las Vegasa

Njegova strast je bilo tudi kockanje in zelo rad je imel Las Vegas. Po mnenju nekaterih je bila njegova glasba pravzaprav ustvarjena za puščavsko oazo, z vsem njenim glamurjem in zločinskim podtonom. Sinatra je sicer zanikal povezave s podzemljem, ni pa mogel zanikati, da je odigral poker ali golf s katerim največjih mafijcev tistega časa.

V življenju modrookega šarmerja ni manjkalo žensk. Poročen je bil štirikrat, vsi zakoni so se končali grenko. Prav tako je slovel po brezštevilnih aferah. Med drugim je imel kratko razmerje z igralko Marlene Dietrich, ki je o njem povedala: "Frank Sinatra je mercedes med moškimi."

Sinatra je v 50-letni karieri nanizal številne zimzelene uspešnice in za časa življenja prodal več kot 150 milijonov albumov. Umrl je 14. maja 1998, star 82 let. Ob tem lahko dodamo, da je vse naredil po svoje ...

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan