20 znakov, da imate (ali pa ste imeli) toksične starše

9. 8. 2021
Deli
20 znakov, da imate (ali pa ste imeli) toksične starše (foto: Profimedia)
Profimedia

Otroci, ki jih starši ne spodbujajo k poskusom, raziskovanju, prizadevanjem in (tudi) sprejemanju porazov, se pogosto počutijo nemočni. Ker so jih tesnobni starši preveč nadzorovali, tudi sami pogosto postanejo tesnobni, zaradi tega pa težko dosežejo osebnostno zrelost.

Številni nikoli ne prerasejo potrebe po nenehnem vodstvu staršev in njihovega nadzora. Rezultat tega je, da starši še naprej vdirajo v življenje takih otrok, manipulirajo z njimi in pogosto tudi dominirajo v življenju (zdaj že) odraslih otrok. Ste tudi vi imeli ali še imate takega starša ali starše? Predstavljamo vam 20 najočitnejših znakov, po katerih jih lahko prepoznate.

1. Starši ne spoštujejo vaših meja, tudi ko jih zelo jasno postavite

2. Pogosto upoštevate višje standarde vedenja in dosežete več, kot so vaši starši dosegli v življenju.

3. Starši se pogosto šalijo o značilnostih, za katere vedo, da vas spravljajo v zadrego - o vaši teži, prihodku ali o vašem partnerskem razmerju.

4. V otroštvu so bila čustva staršev veliko bolj pomembna od vaših.

5. Ko jih vznemirite, se odzovejo na pasivno-agresivni način. Morda odgovorijo z molkom ali vašemu sorojencu kupijo drago darilo.

6. Starši vas kritizirajo pogosteje, kot pa vam nudijo podporo, vas pohvalijo ali opogumijo.

7. Nočete pokazati negativnih čustev. Redko jočete, a ko se to zgodi, čutite nepotreben sram zaradi tega.

8. Mislite, da bi bili vaši starši drugačni, če bi vi bili boljši - pametnejši in uspešnejši, če bi se lepše vedli ...

9. Starši vam nabijajo občutek krivde, ko ne delate po njihovo.

10. Ko dosežete nekaj, na kar ste ponosni, tega ne delite s svojimi starši. Bojite se, da bo njihovo kritiziranje uničilo vaše veselje.

11. Starši od vas zahtevajo nenehno pozornost.

12. Morate sodelovati v aktivnostih, ki zanimajo vaše starše, tudi če so te v nasprotju z vašimi interesi in dejavnostmi.

13. Spoštovanja do njih so vas naučili z ustrahovanjem in zastraševanjem.

14. Vaš strah do avtoritet se odraža tudi v odrasli dobi. Ste submisivni, pasivno-agresivni ali uporniški v nepravem trenutku in na neprav način.

15. Starši uporabljajo denar in krivdo, da bi manipulirali z vami. Pogosto vas opomnijo, koliko jim "dolgujete" za stvari, ki so vam jih dali, tudi če niste prosili zanje.

16. Pogosto se pritožujejo zaradi stvari, katerim so se odpovedali v vaše dobro. Sprašujete se, ali bi bili srečnejši, če se vi nikoli ne bi rodili.

17. Starši vas pogosto obtožujejo za njihove neustrezne odzive ali grdo vedenje.

18. Bojite se, da bodo drugi sprevideli vaše napake. Pogosto jih skušate skriti ravno takrat, ko bi jih morali pokazati.

19. Starši so vas vzgajali s strogimi besedami, redko ste bili deležni pohval in niso vam dajali občutka varnosti.

20. Redko se odločite, da bi poskusili nove stvari, saj se bojite tveganja in tega, kakšni boste v očeh drugih ljudi, če vam spodleti.

Ker je (žal) čustvena zloraba pogosto spregledana, bodo otroci, ki so odraščali v takem vzdušju, kot odrasli ljudje prepričani, da je to nekaj naravnega. Nimajo drugih referenc ali drugih vzorov, tako da bodo težko pridobili vedenje o tem, kaj je zdravo razmerje.

Tudi če ste bili žrtev toksičnih staršev, lahko prevzamete nadzor nad svojim življenjem - naučite se biti srečni, zadovoljni in čustveno neodvisni odrasli. To pa se ne bo zgodilo kar samo po sebi - delajte na tem, poiščite podporo prijateljev, pojdite tudi na terapijo, če čutite potrebo. Verjemite, delo na sebi je največji dar za vašo prihodnost.

Povzeto po iheartintelligence.com

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk