21 nasvetov, kako lahko uspešno vzdržujete ljubezensko razmerje na razdaljo

21 nasvetov, kako lahko uspešno vzdržujete ljubezensko razmerje na razdaljo (foto: profimedia) profimedia
7. 3. 2021

Mnogi verjamejo, da ljubezen na daljavo ne deluje. Daleč od oči, daleč od srca. Pogosto vam bodo to povedali starši, prijatelji pa vas bodo posvarili, da take zveze ne jemljite preveč resno, če si posebej ne želite srčne bolečine seveda.

Nihče ne trdi, da je razmerje na razdaljo lahko. Vmesni kilometri so vzrok, da je marsikatera stvar neuresničljiva. Pride do zapletov in občasno se počutite osamljeno. Po drugi strani pa razdalja preproste stvari spremeni v posebne, prikupne. Ko sta skupaj, stisk rok, kosilo za isto mizo, dotiki, sprehod, vonj las in podobno dobijo nenadoma drugačen, bogatejši pomen.

Razmerje je resda težko, a omogoča tudi prijetna presenečenja. Za lažje vzdrževanje zveze vam ponujamo 21 nasvetov, na katere se lahko oprete, da bo vaša ljubezen uspešna in trajna.

1. Izognite se pretiranim stikom

Ne priporočamo, da se »zlepite« in postanete posesivni. Za uspešno razmerje vam ni treba komunicirati 12 ur dnevno. Mnogi pari zmotno mislijo, da morajo razdaljo nadomestiti s pogovori. Ne drži, nasprotno, stvari lahko le poslabšajo. Kmalu se naveličate nenehnih zagotovil o ljubezni, saj prepogosto izrečene izgubijo čar. Zapomnite si: manj je več. Količina ni pomembna, kmalu vas utrudi. Mnogo več šteje, da se znata ob pravem času podražiti in vzdrževati napetost.

2. Razdaljo jemljite kot priložnost

»Če želite živeti skupaj, se najprej naučite živeti narazen.« Neznan avtor

Na kilometre, ki so med vama, poglejte kot na potovanje za oba. Naj bodo preizkus vaše ljubezni, ali v slogu kitajskega pregovora Pravo zlato se ne boju ognja. Namesto da tožite, kako vaju razdalja ločuje, raje pomislite, da bo izkušnja vajino povezanost poglobila in okrepila.

Končajmo s še enim citatom, Emminim stavkom iz serije Glee: »Raje sem tukaj, daleč od tebe, in čutim, da si mi blizu, kot da bi bila ob tebi in bi se počutila zelo, zelo daleč.« (Glee, 4. sezona)

3. Postavite mejnike svojih pričakovanj

Obema mora biti jasno, kaj pričakujeta drug od drugega. Postavita osnovne mejnike ali pravila, tako da ne bo nobeden neprijetno presenečen. Je vajina zveza resna? Je primerno, da kateri od vaju hodi na zmenke? Na kateri ravni je vajin odnos? Ko gre za razmerje na daljavo, je najbolje biti odprt in iskren.

4. Redni in domišljijski stiki

Ob tem, da si obvezno vsak dan voščita dobro jutro in lahko noč, se skušajta – kolikor je pač mogoče – sproti obveščati, kaj se dogaja v vajinem življenju. Za poslastico si od časa do časa pošljita fotografije, kratke zvočne in filmske posnetke. Trud bo poplačan, saj bo imel partner občutek, da je ljubljen in cenjen.

5. Ne zanemarite spolne napetosti

Spolnost je nedvomno ena od najbolj pomembnih sestavin ljubezenskega razmerja. Intimna sla je lepilo, ki oba drži skupaj, da se ne oddaljita predaleč. Ne gre zgolj za biološko potrebo, enako pomembna je čustvena povezava. Poskrbite, da bo plamen intimnosti vedno gorel, zato si pošiljajta dražljiva sporočila s provokativnimi opisi. Dobro deluje tudi besedna igra.

6. Izogibajte se »nevarnostim«

Če veste, da bi vaš večerni zmenek s prijatelji spravil vašega partnerja v slabo voljo, imate na voljo dve potezi: da ostanete doma ali da partnerju vnaprej poveste za družabni večer. Saj si ne želite, da bi bil zaradi vaše brezbrižnosti vznemirjen ali sumničav, mar ne?

Prijateljski zmenki so lahko »nevarni« tudi za vas. Ko posedate s čednim sodelavcem ali sodelavko, ali z nekom, ki vas je nekoč osvajal, se lahko nehote zataknete v pasti in vas zanese. Preden se izpostavite, se morate zavedati nevarnosti. Ne poslušajte samo srca, prisluhnite tudi razumu.

7. Počnita veliko reči skupaj

Skupaj lahko igrat igre na internetu. Gledata isti dokumentarec na Youtubu. Po Skypu lahko eden igra na kitaro in drugi poje. Med video povezavo lahko gresta skupaj na sprehod. Skupaj nakupujta prek interneta in drug drugemu kupita darilo. Možnosti je veliko, bodita ustvarjalna in spontana.

8. Podobne aktivnosti

Drug drugemu priporočita knjige v branje, televizijske oddaje, filme, glasbo in podobno. Ko bereta, gledata in poslušata isto, imata več skupnih tem za pogovor. S tem si hkrati delita izkušnje, čeprav vaju ločijo kilometri razdalje.

9. Obiskujta se

Obiski so vrhunec vsakega razmerja na daljavo. Po dolgem čakanju, hrepenenju in vzdržnosti sta končno skupaj! Lahko se poljubljata, držita za roke in podobno, kar je drugim parom nekaj vsakdanjega, za vaju pa je nekaj posebnega. Obiski bodo za vaju zato kot neskončni ognjemet, čudovita mavrica in metuljčki v trebuhu.

10. Postavita si cilje

Kaj si želiva doseči? Kako dolgo bova živela narazen? Kakšna je najina prihodnost? To so vprašanja, ki si jih morata zastaviti. Noben par ne more živeti ločeno v nedogled, enkrat si bosta morala poiskati skupni pristan.

Izdelajta si načrt. Premislita o časovnici, ocenita, približno kako dolgo bosta živela ločeno in kdaj bosta pod isto streho, postavita si skupen cilj. Pomembno je, da si delita enake želje in da imata skupne cilje. Četudi ne bosta živela v istem kraju in časovnem pasu, hodita v isto smer k skupni prihodnosti.

11. Družina in prijatelji

Čeprav nista skupaj, nista sama in osamljena. Vajin svet se seveda ne vrti zgolj okrog vaju, še vedno imata prijatelje in družino. Namenite jim več prostega časa, pojdite na rekreacijo, omislite si hobi. Veliko koristnih in prijetnih stvari lahko počnete tudi brez partnerja.

12. Bodita iskrena

Pogovarjajta se o strahovih, negotovosti, ljubosumnosti, otopelosti in podobnem. Ne skrivajta teh misli, sicer vaju bodo razžirali od znotraj in bodo prej ali slej udarili na dan. Neprijetnih čustev ne skušajta premagovati sama, bodita odprta in o njih razpravljajta. Pomagajta drug drugemu, podpirajta se. Že v začetku, kajti če jih bosta odrivala, bo lahko prepozno.

13. Seznanita se z urnikom

Dobrodošlo je, da poznata dnevni ritem drug drugega. Dobro je vedeti, kdaj kdo dela in kdaj je prost, da ne bi v nepravem trenutku poslali kakšnega sporočila ali klicali po telefonu. Nihče si ne želi zmotiti partnerja sredi predavanja ali poslovnega sestanka. Zaupajta si svoje načrte, urnike, dogodke, na primer izpitne roke, poslovne poti, sestanke, pogovore za službo in podobno. To je še zlasti pomembno, če živita v različnem časovnem pasu.

14. Sledita si na družbenih omrežjih

Všečkajta si fotografije na družbenih omrežjih, pošiljajta si sporočila, delita si zapise na zidu. Pokažita, da vam je mar, kaj počne drugi in kako mu je.

15. Osebni spominek

Podarita drug drugemu osebni spominek. Najsi gre za droben obesek, ki bo visel na verižici okrog vratu, obesek za ključe, stekleničko parfuma, zbirko pesmi, glasbenih posnetkov ali kaj podobnega, vas bo vedno spomnilo na partnerja. Ljudje zelo radi nezavedno dodamo pomen drobnim rečem iz vsakdanjega življenja in v drobnarije spravljamo spomine, ki so potem trajen opomnik na ljubljeno osebo. Zato nekatere preproste stvari nekomu pomenijo veliko, medtem ko drugi ne vidijo v njih nikakršne vrednosti. To je pač nekaj, kar vesta le vidva in vaju povezuje.

16. Kakovostna tehnologija

Ne varčujta pri nakupu dobrih aparatov, saj je pošiljanje sporočil najbolj pogosta komunikacija med partnerjema. Potrebujeta kakovosten telefon, računalnik ali tablico in ustrezne aplikacije, ki vama bodo omogočali dobro povezavo. S čustvenimi ikonami vred. 

17. Ne pozabite na klasično pošto

Občasno si pošljita tudi kakšno razglednico in na roko spisano pismo. Razveseljivo je tudi kakšno darilce iz daljnih krajev, šopek rož za rojstni dan ali valentinovo. Presenetita se z nakupom zanimive majice ali dražljivega spodnjega perila, kar lahko naročite prek interneta.

18. Pozitivna energija

V razmerje na daljavo morate nenehno vbrizgavati odmerke pozitivne energije. Čakanje je boleče in včasih prinaša občutek osamljenosti, zato se morate občasno opomniti, da bodo poznejši sadovi toliko bolj slastni. Ukana, ki pomaga vzdrževati pozitivno energijo, je nenehna hvaležnost. Bodite hvaležni, ker imate nekoga, ki ga imate radi in ki ima rad vas. Bodite hvaležni za z roko napisano pismo, ki vas je čakalo v poštnem predalu. Bodite hvaležni, da sta zdrava in na varnem ...

19. Sprotno obveščanje

Sproti si povejta novice o prijateljih in družini. Zakaj? Klevete in škandalozne novice potujejo zelo hitro, ni dobro, če vas kakšna preseneti.

20. Video klepeti

Ko je le mogoče, se povežita po internetu. Pogovor iz oči v oči in glas imata veliko moč.

21. Izberita si ljubkovalni imeni

Zato ker je prikupno in intimno.

Vir: Lifehack