22 % uporabnikov javnih sanitarij si po uporabi ne umije rok!

22 % uporabnikov javnih sanitarij si po uporabi ne umije rok! (foto: profimedia) profimedia
4. 5. 2015

Bodite previdni, ko se dotikate kljuk v toaletnih prostorih, saj si marsikdo po opravljeni potrebi žal ne umije rok. To pomeni, da je v takšnih prostorih leglo nevarnih mikroorganizmov, ki se lahko prenesejo na vaše roke, čeprav ste si sami po uporabi stranišča umili roke z milom in toplo vodo.

Število ljudi, ki si roke po uporabi stranišča umije, sicer v zadnjih letih narašča, še vedno pa je veliko preveč takšnih, ki brez slabe vesti širijo naokrog nevarne viruse in bakterije. Ne pozabite, da se tudi vi dnevno dotikate istih kljuk, miz, ročajev nakupovalnih vozičkov, ograj, gumbov na kavomatih in bankomatih ter ostalih površin, na katere so ljudje z umazanimi rokami in slabimi higienskimi navadami prenesli nevarne mikroorganizme, zaradi katerih lahko zbolite!

Raziskava o umivanju rok po uporabi javnega stranišča, ki je bila izpeljana v štirih večjih slovenskih mestih, je pokazala, da so higienske navade Slovencev slabe.

Vsi ljudje se zavedamo, da je treba po uporabi stranišča roke umiti, vendar pa raziskava kaže, da tudi pri higienskih navadah teoretičnega znanja ne prenašamo vedno v svojo dnevno prakso. Vzorec raziskave je obsegal 1617 naključnih obiskovalcev javnih sanitarij v mestnih središčih ter nakupovalnih centrih, od tega je bilo približno polovica moških (813) in polovica žensk (804). Na vseh opazovanih mestih so imeli uporabniki na razpolago tekočo čisto vodo, milo v ustreznem dozirniku ter papirnate brisače ali sušilnik za roke.

Raziskava je pokazala, da si kar 22 % uporabnikov javnih sanitarij po opravljanju fiziološke potrebe ni umilo rok, kar je zaskrbljujoče dejstvo. Med opazovanimi je bilo 35 % moških, ki si rok sploh ni umilo, medtem ko si med opazovanimi ženskami rok ni umilo 9 %. Številke torej kažejo, da si vsak tretji moški in vsaka deseta ženska po uporabi sanitarij rok ne umije.

Med tistimi, ki so si roke umili, je bilo zgolj 41 % takšnih, ki si je roke umilo pravilno v skladu s tehniko pravilnega umivanja rok, kar 37 % opazovancev pa si je roke umilo pomanjkljivo. Najslabše higienske navade so bile po isti raziskavi ugotovljene med starejšimi moškimi, saj si jih skoraj polovica ni umila rok (skoraj vsak drugi starejši moški si torej po uporabi javnega stranišča ni umil rok). Med prakticiranjem dobrih higienskih navad so v raziskavi prevladovale mlade ženske, med katerimi si rok ni umilo zgolj 7 %, več kot polovica pa je bilo takih, ki so si roke umile pravilno.

Dejstvo je, da ljudje, ki ne upoštevajo dobrih higienskih navad, posledično ogrožajo ne le svoje zdravje, pač pa tudi zdravje ostalih ljudi.

To je eden od razlogov, zaradi katerega je smiselno izven varnega domačega okolja s seboj v žepu ali torbici nositi sredstvo za razkuževanje rok, ki vas bo obvarovalo pred slabimi higienskimi navadami ostalih in potencialno okužbo z nevarnimi virusi ali bakterijami. Dezinfekcijsko društvo Slovenije opozarja, da si redno umivajte roke z milom in toplo vodo, kadar pa to ni mogoče, uporabite sredstvo za dezinfekcijo rok (sprej, gel, robčke).

umivanje rok

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri