22.000 se jih je v španskem Bunolu obmetavalo z zrelimi paradižniki!

30. 8. 2017 | Vir: STA
Deli
22.000 se jih je v španskem Bunolu obmetavalo z zrelimi paradižniki! (foto: profimedia)
profimedia

V mestece Bunol na vzhodu Španije se je zgrnila okoli 22.000-glava množica, željna obmetavanja s paradižniki. Letos so imeli na voljo tudi rekordno količino rdečega streliva - 165 ton.

Največje obmetavanje s paradižniki na svetu, Tomatina, sicer letos poteka ob poostrenih varnostnih ukrepih, poročajo tuje tiskovne agencije.

V skladu s tradicijo so ogromne količine zrelih paradižnikov udeležencem, med katerimi sta bili kakšni dve tretjini tujcev, večinoma Britanci, Japonci in Američani, pripeljale mestne oblasti, in sicer na sedmih tovornjakih.

Priljubljeni festival Tomatina se že več kot 70 let odvija zadnjo sredo v avgustu.

Nekaj let je bilo enourno obmetavanje s paradižniki celo tako priljubljeno, da so mestece z 9000 prebivalci preplavljale množice, ki so štele tudi do 50.000 ljudi. Zato so se mestne oblasti odločile, da število udeležencev omejijo na 22.000. Od leta 2013 je festival za tujce tudi plačljiv.

Bulon

Letošnja Tomatina poteka ob poostrenih varnostnih ukrepih zaradi nedavnih terorističnih napadov v Kataloniji. Skupaj je za varnost udeležencev skrbelo kar 740 policistov, gasilcev in medicinskega osebja, kar je 5 odstotkov več kot lani.

S policijskimi avtomobili, parkiranimi pred ozkimi mestnimi ulicami, pa so vstop na prizorišče boja s paradižniki preprečili nepooblaščenim vozilom.

Po končanem boju je mesto tradicionalno polno sveže paradižnikove mezge, ki jo nato z gasilskimi cevmi sperejo z ulic, udeleženci pa si jo s teles sperejo z vodo pri domačinih ali pa skočijo v bazen. Zaradi kislosti paradižnikovega soka pa naj bi bile potem ulice mesta zelo čiste.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord