23 slovenskih rekorderjev v Guinnessovi knjigi rekordov za leto 2019!

23 slovenskih rekorderjev v Guinnessovi knjigi rekordov za leto 2019! (foto: Učila, felix) Učila, felix
6. 9. 2018

Tako kot vsako leto so se pri Učila International potrudili, da so še pravi čas pripravili slovensko izdajo slavne knjige rekordov Guinness World Records 2019. Gre za že 65. izdajo knjige te vrte, ki je prvič izšla davnega 1955.

Knjiga, ki je tudi tokrat velikega formata in je zares velika tudi v vseh drugih pomenih, se je do sedaj prodala v več kot 141 milijonih tiskanih izvodih, v več kot 100 državah in več kot 20 jezikih. Knjiga, ki je svojstven fenomen, premore tudi svoj YouTube kanal, ki mu sledi že 2,7 milijona naročnikov, spletno stran, ki šteje več kot 21 milijonov obiskovalcev letno in Facebook stran, ki se ponaša z več kot 15 milijoni všečki.

Guinnessova knjigaTako kot v tujini se tudi slovenska izdaja prodaja naravnost odlično. Tokratna naklada šteje 5600 izvodov, založniki pa verjamejo, da bodo zaloge pošle še pred koncem leta.

V središču so izumitelji in ustvarjalci

Posebnost tokratnega izvoda knjige Guinness World Records 2019 je osrednja tema, ki je posvečena gibanju ustvarjalcev in izumiteljev. Ta trend spodbuja ljudi, naj zgradijo ali izdelajo nekaj sijajnega ali predelajo obstoječ predmet v nekaj drugega oziroma mu podaljšajo rok uporabe.

»Nenapisana načela tega gibanja se krasno ujemajo z načeli Guinnessovih svetovnih rekordov, torej si delimo navdušenje nad iznajdljivostjo, skupinskim delom, sodelovanjem in občutkom za družbo, zato so idealna osrednja tema naše knjige za leto 2019,« so na predstavitvi knjige novinarjem povedali pri Učilih International ter dodali, da so knjigi tokrat dodali 23 strani, na katerih predstavijo ustvarjalce iz vsega sveta, ki so se s svojimi rekordi uspeli zapisati v Guinnessove anale. Med drugim je v knjigi tako mogoče najti največjega voznega šestnožnega robota, največjo vodno pištolo in najhitrejšega gokarta.

Druga novost pa je poglavje o zgodovinskih dosežkih, med katerimi v slogu posterjev prikazujejo osem tehnoloških čudes, ki so jih izdelali iz kock LEGO. Med njimi sta Kip svobode in raketa Saturn.

Sestavili pa so tudi največji komplet kock LEGO, ki obsega 7541 kock v obliki Tisočletnega sokola iz Vojne zvezd.

Osrednji tematiki primerno je posebna tudi naslovnica. Ne čudi namreč, da je ta posvečena izumitelju z veliko začetnico Iron Manu in ponazarja mehanizem ključavnice.

23 slovenskih rekordov

Tokratna izdaja Guinnessove knjige rekordov 2019 prinaša kar 23 slovenskih rekordov, od katerih jih je pet predstavljenih na novo, eden je bil od lanske izdaje izboljšan, drugi pa so bili doseženi in objavljeni že v prejšnjih izdajah.

Med tistih nekaj novih, ki so vključeni v letošnjo knjigo rekordov, tako sodijo:

  • Največ plesnih figur new yorker v 30 s (par)

Karen Hauer (Venezuela) in Aljaž Škorjanec (Slovenija) sta v TV-oddaji Strictly Come Dancing: It Takes Two (BBC) v Londonu naredila 39 figur new yorker v 30 s dne 24 oktobra 2014.

  • Največji klopotec

Največji klopotec na svetu ima premer vetrnice 20,59 metra. Postavil ga je Stanko Habjanič (Slovenija) v Hermancih, Miklavž pri Ormožu, izmerili so ga 15. avgusta 2014.

  • Najhitrejši zaključek igre Salt and Sanctuary v načinu any%

18. aprila 2017 se je hitri računalničar Coppie (Slovenija) v načinu any% prebil do konca 2D-igre preživetja Salt and Sanctuary (Ska Studios, 2016) v 4 min 30 s, kot je potrdila stran Speedrun.com. To je 14 sekund hitreje od najtesnejšega tekmovalca v siloviti bitki, igralca z vzdevkom sczer (Avstrija).

Tu sta potem še slovenski rekorder iz lanske izdaje Rok Puvar, ki je svoj rekord največje razdalje za veslanje stoje (s supom) po mirni vodi v 24 urah na Velenjskem jezeru izboljšal za več kot dva kilometra, in Jolanda Batagelj, katere rekord v teku na 800 metrov v dvorani na Dunaju iz leta 2002 še vedno drži ter ostaja edini slovenski rekord, ki je tudi v mednarodni izdaji GWR za leto 2019.

Nekaj bizarnih cvetk

Ker smo že imeli priložnost prelistati novo slovensko izdajo Guinness World Records 2019, si iz nje v nadaljevanju izposojamo nekaj po našem mnenju atraktivno zabavnih cvetk iz enega najbolj zanimivih poglavij knjige, ki je posvečeno ljudem:

  • Ženska z najdaljšimi nogami na svetu

... je Rusinja Ekaterina Lisina. Njena desna noga je je dolga 132,8 centimetra, leva pa, 132,2 centimetra. Samo ena njena noga je več kot dvakrat večja od najmanjše ženske vseh časov Pauline Musters iz Nizozemske. Potem ko je leta 1895 umrla za meningitisom, so jo na obdukcijski mizi namerili 61 centimetrov višine.

  • Največ borovnic v ustih v eni minuti

Dines Šivnath Upadhajaja (Indija) si je 16. januarja 2018 v Mumbaju v Indiji v usta stlačil kar 86 borovnic v 60 sekundah. Dineš je tudi sicer že večkratni Guinnessov rekorder na področju hrane. Ta rekord je podrl že četrtič.

  • Največ sklec z mezincem

27. novembra 2017 je Tazio Gavioli (Italija) v Carpiju v Modeni v Italiji opravil 23 sklec z mezincema. Z urjenjem je začel, ko je njegova mačka Kali ostala brez tačke. Plezanja z eno roko se je naučil, da bi ji izkazal solidarnost.

  • Največ časa na postelji iz žebljev

Ken Owen iz Velike Britanije je od 3. do 14. maja 1986 kar 300 ur prebil na postelji iz 15,2 cm visokih žebljev, postavljenih 5 cm narazen. Njegovo najdaljše neprekinjeno obdobje na žebljih je trajalo kar 132 ur in 30 minut.

Priporočamo!

Za še več zanimivega branja in ravno toliko čudenja pa boste morali ob priliki vzeti v roke novo Guinnessovo knjigo rekordov 2019, ki je ta hip že v prodaji. 

knjige