28 stvari, ki jih boste obžalovali, ko boste starejši

28 stvari, ki jih boste obžalovali, ko boste starejši (foto: Profimedia) Profimedia
19. 8. 2017

Velikokrat od starejših slišimo besede: »Naredi to, dokler si mlad / mlada.« Takrat si je težko predstavljati, da bo enkrat prišel čas staranja, zgodi pa se veliko hitreje, kot pričakujemo.

Starejši ljudje tako večkrat rečejo: »Ko bi le to naredil, ko sem bil še mlad, ko sem živel v trenutku in ko mi je bilo za vse drugo popolnoma vseeno.« Le kaj skušajo starejši s temi besedami povedati mlajšim? Preverite v nadaljevanju!

1. Potovanja

Ko si začnete ustvarjati družino, se vaši interesi drastično spremenijo in načrtovanje potovanj postane naenkrat izjemno težko. Potovanje z otroci ni samo veliko dražje, ampak včasih tudi zelo kaotično.

2. Uporaba kreme za telo

Ko se staramo, se leta neizogibno poznajo tudi na koži. Res pa je, da se bo koža gubala počasneje in bolj elegantno, če smo jo prej pravilno negovali. Če ne boste uporabljali losjona za telo, si boste v dnevu morda zares prihranili pet minut, vendar si boste, ko boste nekoliko starejši, vašo nespametnost očitali.

3. Opustitev kajenja

Če 21-letnemu kadilcu rečete, da bo lahko zaradi te slabe razvade izgubil 10 let življenja, ne bo nič čudnega, če si bo čez 5 minut prižgal novo cigareto. Mladi ljudje namreč ne razmišljajo tako dolgoročno.

4. Učenje tujih jezikov

Možnosti za učenje tujih jezikov je v mladosti veliko, vendar jih bodo mnogi raje nekako preskočili. Ampak verjemite, znanje tujega jezika je odlična kompetenca, ki vam bo pomagala pri iskanju službe in spletanju vezi. Ko ste enkrat že starejši in vam zmanjkuje časa in energije, se boste težko spravili še k učenju tujega jezika.

5. Vztrajanje v nedelujočih razmerjih

Starejši ljudje večkrat pripovedujejo, da so si predstavljali, da se bo slabo razmerje z leti uredilo, namesto tega pa je odnos postal še slabši. Očitajo si, da so leta in leta zapravljali za napačne osebe, medtem ko bi si lahko iskali partnerja, ki bi jim zares ustrezal.

6. Strah pred poskušanjem novih stvari

Nekega dne ne boste imeli več priložnosti ali časa za stvari, ki ste si jih od vedno želeli storiti, in žal vam bo, ker v mladosti niste bili dovolj pogumni.

7. Tvegajte!

Se spominjate tistih enkratnih življenjskih priložnosti, ki jih niste pograbili, ker vas je bilo strah, da vam ne bo uspelo? Zagotovo ob branju sedaj mnogi kimate, kajne?

8. Vztrajanje v službi, ki vam ni všeč

Zagotovo obstaja za vas bolj primerna služba in nove priložnosti, ki vas ne bodo spravljale v slabo voljo in vam povzročale stresa.

9. Neizkoriščena študijska leta

Nekateri se prepozno začnejo zavedati, da dobre ocene niso nujno pogoj za uspešno življenje. Medtem ko ves prosti čas vlagajo v študij, leta bežijo mimo njih, tako da se na koncu z sicer odličnimi ocenami počutijo popolnoma prazne.

10. Ignoriranje nasvetov staršev

Po navadi se napak zavemo prepozno, celo takih, ki bi se jim čisto preprosto izognili. Ko bi le takrat poslušali nasvet mame.

11. Postavljanje zase

S staranjem vedno manj prenesete, da ljudje hodijo po vas in vas izkoriščajo. In naenkrat se zgodi tista »kaplja čez rob«, ko vam je vsega dovolj in na mogoče čisto brezvezen dogodek odreagirate agresivno oz. impluzivno. Zato se raje sedaj naučite, da se je včasih treba postaviti zase in reči ne.

12. Zanemarjanje higiene

Umivanje zob, čiščenje obraza, negovanje las ... Namenite tem stvarem nekaj trenutkov vašega dneva in ko boste starejši, si boste zagotovo hvaležni.

13. Utapljanje v delu

Logično je, da zase nekako morate poskrbeti, to pa še ne pomeni, da morate biti 80 ur v tednu zaprti v pisarni. Znova premislite o vaših finančnih odločitvah in željah.

14. Postavljanje drugih na prvo mesto

Pomembno je da ljubite, podpirate in skrbite za druge. Vendar če se celotno življenje vrti samo okoli tega, da boste ugajali drugim, razmislite o sebi, preden bo prepozno.

15. Spopadanje s prebolevanjem

Ko se vam zgodi nekaj slabega, so negativna čustva povsem logična posledica. Ne dovolite pa si, da se začnete utapljati v bazenu negativnosti, saj se vam hitro lahko zgodi, da boste čez nekaj let spoznali, da ste zaradi nerazčiščenih čustev živeli v preteklosti.

16. Zamerljivost

Odpuščanje je na koncu lažje in veliko bolj cenjeno kot egocentričen ponos.

17. Telesna aktivnost

Ni treba, da temu namenimo preveč besed. Vsi vemo, da je fizična aktivnost zelo pomembna za zdravje in ko enkrat začnemo stagnirati, bo znova stopiti na tekaško stezo izjemno težko.

18. Učenje kuhanja

Si ne želite da bi vam nekoč gostje, otroci ali partner rekli: »Tole je pa bolj okusno kot v kateri koli restavraciji!«

19. Ukvarjanje z dramo drugih ljudi

Tega se verjetno ne zavedate, ampak dramatični dogodki vam vztrajno pijejo energijo. Zato se izogibajte dramatičnim situacijam in ljudem.

20. Skrb za stvari, ki se jih ne da spremeniti

Večina situacij in težav, za katere smo zapravili ure, dneve, mesece ali celo leta, nas nikoli resnično ne prizadenejo na način, ki smo si ga v paniki predstavljali.

21. Cenjenje trenutkov

Zavedati se moramo, da je življenje sestavljeno iz nešteto lepih in manj prijetnih trenutkov, ki nas pripeljejo do cilja. Včasih se je treba na poti ustaviti in uživati v trenutku.

22. Preživljanje časa z otroki

Otroci hitro zrastejo in leta, ko jim bo vaša družba največji užitek in veselje, bodo na žalost preveč hitro minila.

23. Slabe finančne odločitve

Povsem logično je, da si želite kupiti nov telefon, ki ga niste zamenjali že 5 let. Z nespametnim zapravljanjem vsakega centa vaše mesečne plače pa si jemljete denar, ki ga bi lahko vlagali v vašo prihodnost.

24. Ustvarjanje poznanstev

Ko ste mladi, se zdi ustvarjanje znanstev staromodno in nepotrebno. Nekega dne pa boste potrebovali referenco ali nekoga, ki vas bo priporočil za službo v novem podjetju. V teh primerih se poznanstva izkažejo za zelo koristna.

25. Poizkušanje tuje kulinarike

Se vam zdi suši neokusen? Veliko hrane se morda na prvi pogled zdi neokusne in morda se vam bo celo upirala, vendar nikoli ne boste vedeli, če ne poskusite!

26. Več časa za družino in starše

Nikoli ne vemo, koliko časa imamo še na voljo s svojimi bližnjimi, zato izkoristimo vsak trenutek.

27. Trema

Če ste se od vedno spopadali s tremo pred javnimi nastopi, boste obžalovali, da je niste premagali. Globoko vdihnite in stopite na oder, ničesar ne morete izgubiti!

28. Nehvaležnost

Ko smo mladi, pričakujemo da bo življenje potekalo tako, kot smo si zamislili. Kasneje ugotovimo, da vedno ni tako. Ko končno začnemo ceniti stvari, ki jih imamo, nam postane žal, da nismo tako razmišljali že prej.

Morda se nam zdijo te stvari preveč preproste in celo neumne, a večina jih je resničnih. Največja stvar, ki jo boste obžalovali kot starejši je zagotovo ta, da življenja niste živeli na polno. Začnite že danes in čez nekaj desetletij boste brez obžalovanj pripovedovali o svoji preteklosti.

Povzeto po: Awarenessact

Priporočamo