3 kompromisi, ki jih v zvezi ne smete sprejeti

30. 9. 2017
Deli
3 kompromisi, ki jih v zvezi ne smete sprejeti (foto: Profimedia)
Profimedia

Kompromisi so pomemben del vsake dolgotrajne zveze. Skupno življenje namreč zahteva reševanje velikih problemov in tudi manjših težavic kot je na primer izbira zobne paste, ki bo ugajala obema. Prerekanja, pogajanja in kompromisi se v odnosih nikoli zares ne končajo, saj se naše odločitve, želje in pričakovanja skozi življenje spreminjajo.

Včasih pa se ljudje v odnosu sprašujejo, ali so morda preveč popustljivi. Nekateri to začutijo že hitro na začetku zveze, drugi pa do tega spoznanja pridejo šele, ko mine tista začetna zaljubljenost in postanejo partnerjeve pomanjkljivosti bolj očitne.

Naj bo torej sposobnost sprejemanja kompromisov še tako velik znak zdravega odnosa, tudi ta vselej ne drži popolnoma. Predstavljamo tri pogoste težave, ki v razmerje prinašajo nezadovoljstvo, in svetujemo, kaj lahko naredite, da jih s partnerjem premostita.

1. Skrivate vaše ključne osebnostne lastnosti

Skrbi vas, da se bo vaš partner počutil ogroženega, če mu boste predstavili pomembne vidike vaše osebnosti, aspiracije, prepričanja, aktivnosti in tudi prijatelje. S tem v resnici ne počnete ničesar koristnega, saj prikrivate dele vašega »pravega jaza«, ki bo prej ali slej prišel na plano. Če torej ne boste že na začetku iskreni, boste čez čas plačevali ceno, ki se bo odražala v vašem psihološkem zdravju in v zadovoljstvu z odnosom.

Kaj lahko storite? Partnerju postopoma skozi dialog predstavljajte dele sebe. Pogovor je tukaj zares ključen. Razložiti mu morate, zakaj vam je neka stvar dragocena in kako bo lahko pozitivno vplivala na vajin odnos.

2. Tolerirate nespoštovanje

Največji pokazatelj dolgoročno uspešnega in zadovoljnega odnosa je spoštovanje v nesoglasjih – vsak ima namreč pravico do svojega mnenja. Nespoštovanje, sovražnost in pomanjkanje empatije lahko zvezo resno ogrozijo in onemogočijo uspešno premagovanje stresa in konfliktnih situacij.

Kaj lahko storite? Določite temeljna pravila, ki se jih bosta držala v primeru, da pride do nestrinjanja. Izboljšujta spretnosti reševanja konfliktov in si prizadevajta za boljše razumevanje drugih perspektiv in pogledov.

3. Molčite o pomembnih spolnih izkušnjah, željah in užitkih

Ko prikrivate pomembne vidike vaše spolnosti, kot so posebne izkušnje, fetiši, preference, prepričanja in prakse, hkrati povečujete možnost, da kasneje v razmerju postanete razočarani in nezadovoljni. Sicer veliko odnosov povsem normalno funkcionira tudi ob nezadovoljivem spolnem življenju, saj nekateri dobremu seksu v razmerju ne pripisujejo posebne teže.

Kaj lahko storite? Ohranjanje aktivnega spolnega življenja od obeh zahteva veliko truda in seveda tudi željo. Razmislite o odkritem pogovoru, v katerem si povejta o stvareh, ki so vama bile med spolnimi užitki zanimive in razburljive. Ne pozabite pa tudi na možnost, da vaš partner v preteklosti morda ni imel tako »barvitega« spolnega življenja, zato o tem govori z določeno mero zadržanosti.

Povzeto po: Psyhcology today

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord