3 koraki do premagovanja jeze in zamere: Tako boste najbolje poskrbeli zase!

24. 9. 2019
Deli
3 koraki do premagovanja jeze in zamere: Tako boste najbolje poskrbeli zase! (foto: Profimedia)
Profimedia

V večini primerov jeza in kuhanje zamere v naša življenja prinese samo zamorjenost in negativne občutke, medtem ko ljudje, na katere smo jezni, tega niti ne začutijo. Pomanjkanje obžalovanja je tisto, kar jezo še bolj ukorenini v posamezniku in zato se je le stežka znebi. Ampak to ni nemogoče.

Ameriški psihiater Mark Goulston opozarja, da se ljudje najpogosteje jezijo zato, ker so jim nekateri posamezniki lagali ali jih kako drugače prizadeli, nočejo pa prevzeti odgovornosti za svoja dejanja ali pa pokazati obžalovanje.

Seveda pa obstaja tudi tista vrsta jeze, ki je nastala zaradi globoke prizadetosti in dejanj, ki so za nekatere ljudi nekaj, česa pač ni mogoče oprostiti. V takih primerih je odpuščanje zelo redko.

A pri jezi, ki ni tako močna, je modro razmisliti, kako je do nje sploh prišlo. Recimo, da ste nekoga prizadeli do tolikšne mere, da vas sovraži. Vsekakor ni lepo živeti z zavedanjem, da nekdo goji taka negativna čustva do vas. Kako se jih znebiti? Tako, da skušate pomagati osebi, ki ste jo (verjetno nehote) prizadeli. V pomoč so vam lahko naslednji trije koraki:

1. Kesanje

2. Rehabilitacija

3. Prošnja za odpuščanje

Goulston pravi, da je kesanje ključnega pomena – s pomočjo vašega kesanja bo oseba lahko presegla bolečino, ki ste jo povzročili. Kesanje je drugačno od obžalovanja – v bistvu pomeni to, da ste sami začutili bolečino zaradi tega, ker ste nekoga prizadeli. Ena od možnosti je, da omogočite osebi, da vam pove, kako ste jo prizadeli.

Naslednji korak je rehabilitacija – ta, tako kot kesanje, mora biti iskrena. »Oseba, ki ste jo prizadeli, mora vedeti, da se tudi vi do nje vedete na drugačen oziroma novi način. Ne sme pomisliti, da to počnete samo zato, da bi se je nekako znebili,« poudari dr. Goulston. Dober začetek je, da tej osebi razložite, da niste vedeli, da ji vaša dejanja povzročajo tako bolečino in da boste v prihodnje bolj previdni.

Ko vam to uspe, je pravi trenutek, da osebo prosite za odpuščanje. Morda vam bo celo uspelo. Ob tej priložnosti je pametno, da se spomnimo izreka: "Kar narediš drugemu, narediš tudi sebi." Tako kot ni prijetno živeti z jezo, ni prijetno živeti z zavedanjem, da smo nekomu povzročili bolečino. Če je le mogoče, skušajmo zadevo rešiti - v dobro vseh vpletenih.

Povzeto po: Reader's Digest

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk