3 odlična branja o razhodu, ljubezni in iskanjih sebe, ki jih gre prebrati še to poletje!

3 odlična branja o razhodu, ljubezni in iskanjih sebe, ki jih gre prebrati še to poletje! (foto: profimedia) profimedia
2. 5. 2017

V zadnjih mesecih je izšlo nekaj zares dobrih knjig, mi pa smo se na tem mestu odločili, da vas opozorimo na nekaj tistih, ki so jih za vas spisali zares najbolj vešči pisci. Gre skratka za zelo kvalitetna branja, ki vas bodo tako navdihnila in kratkočasila hkrati.

To, kar še druži naslednje tri odlične romane, pa je njihova tematska zlata nit. Vsak od njih se na svoj način loteva vprašanja bolečine ob ljubezenskem razhodu in ponuja veliko razmisleka o naravi ljubezni kot takšne.

1. priporočilo

tu je bila britt marieTo veliko uspešnico, ki je v slovenščini že izšla tudi pri Mladinski knjigi, je podpisal švedski bloger, kolumnist in pisatelj Fredrik Backman (1981) je zaslovel s prvencem Mož z imenom Ove. Tudi z drugim romanom Babica vas pozdravlja in se opravičuje se je v hipu prebil na vrh prodajnih uspešnic.

Britt-Marie ne prenese umazanije, in če pribor ni v predalu na svojem mestu, bi najraje zakričala. Vedno večerja ob spodobni uri, vstaja pa ob šestih zjutraj, ker se samo norci zbujajo pozneje. In ni pasivno agresivna. Niti najmanj. Le ljudje včasih njene prijazne predloge razumejo kot kritiko. Vsa leta je živela za druge in čakala, da se njeno življenje začne. Zdaj pa ima pri 63 letih vsega dovolj in zapusti moža.

  • 'Druga ženska', tako se reče, toda Britt-Marie Kentove druge ženske nikoli ni zlahka uzrla v tej luči. Mogoče zato, ker je vedela, kako je, če si sam ta žensk. Že res, da se je Kent ločil, še preden se je vrnil v domačo hišo – nekega dne v nekem starejšem življenju, potem ko je Britt-Marie pokopala mamo – toda njegova otroka položaja nikoli nista videla tako. Otroci nikoli ne gledajo tako. Za Davida in Pernilo je Britt-Marie ostala druga ženska, pa naj jima je prebrala še toliko pravljic in skuhala še toliko večerij, in po svoje je mogoče ostala druga tudi za Kenta. Kljub vsem srajcam, ki jih je oprala, v drugi ženski nemara nikoli ni videla druge zato, ker se sama nikoli ni zares počutila kot prva.

Britt-Marie nova služba pripelje v mestece Borg, ki ga je prizadela finančna kriza. Edino, kar še ostane otrokom in odraslim, je navdušenje nad nogometom. Britt-Marie zanj sicer nima nobenega razumevanja, toda otroci, ki mrzlično iščejo novega trenerja, se obrnejo nanjo.

  • 'Tako se nadaljuje. Namreč tisto, kar se je začelo.'

2. priporočilo

bog pomagaj otrokuPresunljiv roman nagrajene ameriške pisateljice, urednice in zaslužne profesorice univerze v Princetonu Toni Morrison govori o lepotici Bride, za katero se zdi, da ima vse. Za njo moški obračajo glave, pohvali se lahko z izjemno kariero v kozmetični industriji in je samozavestna ter uspešna ženska. Vse dokler ... je nekega dne ne zapusti njen moški. Takrat prične dvomiti v svoje na videz dovršeno življenje.

Na dan pričnejo vreti spomini na otroštvo, ki ga je preživela v krčevitih poskusih, da bi pridobila materino ljubezen. Njeno zasledovanje ljubimca pa je postane pravcato 'romanje' k sebi. Tudi dobesedno. Bride se spreminja iz ženske v majhno punčko in nazaj.

  • 'Bojim se. Dogaja se mi nekaj hudega. Počutim se, kot da bi izginjala. Ne morem vam razložiti, vem pa, kdaj se je začelo. Začelo se je, ko je rekel: »Ti nisi ženska, kakršno hočem.« »Jaz tudi ne.« Še vedno ne vem, zakaj sem to rekla. Kar ušlo mi je iz jezika. Ampak ko je zaslišal moj predrzni odgovor, me je sovražno ošinil s pogledom, medtem ko si je oblačil kavbojke. Potem je pograbil čevlje in majico, ko sem zaslišala, da so se zaloputnila vrata, sem se za delček sekunde vprašala, ali s tem ni končal samo najinega neumnega prepira, ampak je končal tudi naju, najino razmerje. Nemogoče. Vsak trenutek bom zaslišala obračanje ključa in kako se s škrtom odprejo in zaprejo vhodna vrata. Toda vso noč nisem slišala ničesar. Sploh ničesar. Kaj? Ali nisem zadosti privlačna? Ali dovolj čedna? Ne smem misliti s svojo glavo? Delati stvari, s katerimi se ne strinja? Takoj, ko sem se zjutraj zbudila, sem bila besna.'

Zgodba je postavljena v sodobne ZDA, ki se loteva ameriške obsedenosti z izumljanjem samega sebe, mučeniške obsedenosti z otroško travmo ter neznosne lahkosti, s katero zmorejo starši otroku uničiti življenje.

3. priporočilo

  • Margaret Mazzantini - Sijaj

sijajHišnikov sin. Costantino. In sin premožne družine. Guido. Živita v isti hiši, a v drugih svetovih. Kmalu najdeta svoj svet. Zdi se, da sta nad njim presunjena. Ta svet jima vse življenje določa njune korake. Zgodbo pripoveduje Guido. Gre za pretresljivo, rahločutno, čisto in iskreno zgodbo o ljubezni. Ki pa je morala ostati skrivnost. Ki ju je ujela, kot se lahko zazdi, nepripravljena. Ki sta ji morda na trenutke želela uiti. Pa ji nista mogla. Kajti resnične ljubezni se ne da utišati, kaj šele ubiti. Prej moraš ubiti sebe. Kljub dejstvu, da se je njuna vez večkrat pretrgala, ostajata povezana. Te vezi ne more pretrgati nihče. Zdi se, da je Guido bolj čuteč, ozaveščen, pripravljen sprejeti vse to, kar se dogaja, zato ga resnično potolče, ko vidi, kaj je s seboj naredil Costantino. In posledično tudi z njuno ljubeznijo.

Mazzantinijeva znova dokaže, da je mojstrica pisanja. Ob njej se bralec ves potopi v zgodbo, nič ne ostane njegovega, le njemu. Diha z zgodbo, živijo z njo. V tem skrivnem hrepenenju se odvijajo zunanji dogodki, odraščanje, šolanje, delo, partnerstva. Svet gre naprej in onadva z njim. Guido in Costantino sta sposobna živeti svoji življenji, a na koncu se vendarle pokaže, koliko je v resnici vredno to, da zares in popolnoma živiš tisto, kar si. Pokaže pa se tudi krutost zunanjega sveta, ki je do samega sebe tako hinavski, da ni sposoben sprejeti sebe, človeka, kakršen je. Človeško zlo, ki obsoja sebe, svojo naravo. Človek, ki je pripravljen potolči samega sebe, ker ne zmore sprejeti tega, kar je. Kljub vsemu razumu in pameti, ki ga, domnevno, premore. Knjiga je tok, ki te posrka vase, v katerem razmišljaš in vidiš, da ni nujno, da je ljubezen tista, ki premaga vse. Tok, ki je poln bolečine, spoznanj, napačnih odločitev in tudi lepih stvari. Mazzantinijeva spet čara, tako dobro, a povsem drugače, kot je to storila že v romanu Novorojen.

  • 'Verjemi mi, življenje ni šopek izgubljenih upov, smrdeč skupek mimoz, življenje rjove in jezdi v svojem nenehnem sijaju.'

Želimo vam obilo prijetnega branja!