3 osnovni cilji, ki ohranijo ljubezensko razmerje na dolgi rok

3 osnovni cilji, ki ohranijo ljubezensko razmerje na dolgi rok (foto: profimedia) profimedia
12. 5. 2018

Družbena omrežja lahko odločilno vplivajo na samopodobo, povzročajo hudo tesnobo in ustvarjajo popačeno sliko o ljubezenskih zvezah. So razmerja, ki temeljijo na iskrenosti, intimnosti in resničnem življenju, so pa tudi površinska razmerja, navdihnjena z zapisi na družbenih omrežjih, ki ponujajo zveze brez napake. Seveda le navidezno, saj nimajo zveze z resničnostjo.

»Čas je, da stopimo na trdna tla in se nehamo slepiti z bleščečimi podobami na družbenih omrežjih. Niste ljubek instagramov račun ali čarobno lepa naslovnica revije,« je v pogovoru za revijo Bustle opozorila svetovalka za zakonske in družinske odnose Esther Boykin. Lahko se torej slinite ob pogledu na zvezdniške pare v revijah, ali krasno posneto fotografijo najboljše prijateljice pripnete na družbeno omrežje, a to nima nobene zveze z resničnostjo.

»Ne pozabite, da živite v resničnosti in si želite pravo, otipljivo razmerje. Celo pari v najboljšem odnosu se ne morejo izogniti kaki ostri bolečini ljubosumja, ko natančno prebirajo in pregledujejo slike in zapise z družabnih omrežij. Pustite jih pri miru, tega pa res ne potrebujete. Nekateri izpostavljeni cilji romantičnega odnosa, ki se širijo po omrežju, nimajo nič skupnega s srečo in dolgotrajnim razmerjem v dvoje. Poljub na vrhu strme pečine nad morjem, snubitev, ki terja veliko scensko postavitev, primerljivo z broadwayskimi predstavami, prestižni, cenovni težko dosegljivi avtomobili in podobno niso sestavine prave ljubezni. To so le fantazijski rekviziti. Domišljijo takih razsežnosti si lahko privoščijo le redki,« je izpostavila Boykinova in dodala: »Če vas zanima globoka in trajna ljubezen, si oglejte primere z uresničljivimi cilji, ki vas bodo usmerili na pravo pot.«

Cilj št. 1: Partner, ki bo nadgradil vaše življenje

»Bržkone poznate Beyonce in njeno pesem z obljubo, da ga bo nadgradila. Moj mož najbrž ne bi imel nič proti diamantnim manšetnim gumbom ali drugim dragocenostim, jaz pa pod besedo nadgradnja ne mislim na materialne dobrine, ampak na čustveno plat. Razmišljam torej o odnosu z nekom, ki bi prepoznal moje zmožnosti, in življenju, kakršnega sem si ustvarila, dodal vrednost. V pravem razmerju namreč ne gre za to, da najdeš svojo dušno dvojčico, ampak da se dopolnjujeta,« je svoj pogled na življenje v dvoje orisala Boykinova.

To je povsem razumljivo, kajti vsak že ima svoje življenje in izdelano osebnost, če pa še ni zrel in se še lovi, ne bo našel odgovorov v ljubezenskem razmerju. »A če najdeš nekoga, ki zna v tebi videti in izvleči iz tebe najboljše, kar premoreš, je to druga zgodba. To je nekaj, k čemur je vredno stremeti, kar je vredno iskati in imeti,« je dodala Boykinova.

Cilj št. 2: Empatija in čustvena varnost

Empatija ali zmožnost vživeti se v čustva drugega je po mnenju Boykinove osnovni gradnik razmerja. »Najpomembnejši faktor pri ustvarjanju razmerja na dolgi rok je stopnja empatije, ki jo premorete za partnerja,« je zatrdila Boykinova. Brez empatije se ob partnerju ne morete počutiti varno. In če se vam zdi, da niste varni, se ne morete odpreti in razkriti svoje ranljivosti. Skratka, partnerju, nezmožnem empatije, se ne morete pokazati takšni, kakršni ste.

Empatije seveda ne morete razkazati na instagramu. »Empatija in varen čustveni pristan sta neotipljivi sestavini razmerja. Večina ljudi ju ne more natančno opisati, a vedno ve, kdaj manjkata. Empatija partnerjema omogoča, da se slišita, razumeta in – kar je najpomembnejše – da spoštujeta misli in mnenja drug drugega. Z empatijo se počutite povezani in ljubljeni tudi v trenutkih, ko ste najbolj ranljivi. Dobra medsebojna komunikacija in spolnost sta nekaj čudovitega, pravo lepilo, ki zlepi partnerja, pa je čustvena povezanost. In z empatijo gradimo in vzdržujemo to povezanost,« je razčlenila Boykinova.

Cilj št. 3: Zaupnost pred spolnostjo

Na družabnih omrežjih na temo romantičnih odnosov bode v oči spolnost, spolnost, spolnost. »Kakovostni spolni odnosi so povsem razumljiv cilj ljubezenske zveze, navsezadnje pripomorejo k zbliževanju in povezovanju, so tudi način za izražanje ljubezni. Toda, če je spolnost edini način za izražanje ljubezni in hrepenenja po ljubljeni osebi, ali če je edini način, da ste si blizu in ste povezani, zamujate zajeten del tistega, kar daje razmerju vrednost,« je prepričana Boykinova.

Ni težko posneti vznemirljive fotografije, ko iztegnjeni v bikiniju ležite ob morju, in jo pripeti na družabno omrežje, a resno ljubezensko razmerje ni tako preprosto kot klik na fotoaparatu. »Intimnost je veliko več kot posnetek v lepem okolju. Pri intimnosti gre za večplastno povezovanje na telesni, čustveni in celo duhovni (ali filozofski) ravni. Odlični spolni odnosi so pomembni, a z enako vnemo in strastjo, kot raziskujete spolne užitke, bi se morali lotiti tudi vseh drugih značilnosti partnerjev. Dolgotrajno razmerje zraste na iskreni želji, da nenehno spoznavate partnerja in uživate v vseh odtenkih njegove enkratne osebnosti. Če želite, da vaša strast ne ugasne, morate najprej poiskati in najti način, da ste si blizu tudi, ko ste popolnoma oblečeni,« je še svetovala Boykinova.

Vir: Bustle

Priporočamo