Tri praznične pijače, priljubljene okoli novega leta, lahko negativno vplivajo na dolgoročno zdravje kosti.
Vsako zimo, ko postaja vreme hladnejše in nam prazniki prinašajo različne dobrote, se prepustimo zimskim užitkom in ne razmišljamo o njihovem morebitnem vplivu na zdravje. Ena priljubljena praznična pijača ima lahko slab vpliv na kosti.
Ameriški nutricionisti že dolgo opozarjajo, da ljudje v prazničnem času v povprečju pridobijo okoli 2,5 kilograma.
Topla čokolada, kuhano vino in druge praznične pijače dolgoročno niso dobre za kosti, saj vsebujejo veliko sladkorja. Visok vnos sladkorja lahko vpliva na zdravje kosti, ker vpliva na izločanje kalcija z urinom.
Naše kosti imajo številne pomembne funkcije: podpirajo telo, ščitijo organe in hranijo kostni mozeg. Delujejo tudi kot zaloge kalcija, in ko so zaradi osteoporoze oslabljene, ima telo številne posledice.
Kezaja Joy, dietetičarka in nutricionistka, je pojasnila, da lahko visok vnos sladkorja posredno vpliva na zdravje kosti, saj povečuje količino kalcija, ki se izloča z uriniranjem. Posledično v telesu ostane manj kalcija za ohranjanje kostne gostote.
"Pogosti skoki krvnega sladkorja lahko motijo normalno delovanje procesov, povezanih z vitaminom D. Telo tako manj učinkovito absorbira kalcij iz hrane, ki jo zaužijemo," je povedala.
"Pogosto uživanje sladkih pijač v prazničnem času lahko ta učinek še poslabša, zlasti če sicer ne pazite na prehrano," je opozorila nutricionistka.
Presežek sladkorja v prehrani lahko prispeva tudi k razvoju kroničnih nizkointenzivnih vnetij, kar lahko prav tako negativno vpliva na kosti. Visokokalorična, sladka živila in pijače bi zato morali uživati v omejenih, zmernih količinah.
Katere pijače se je treba med prazniki izogibati?
Topla čokolada, ne glede na to, ali jo pripravite doma ali jo pijete v kavarni, vsebuje kalcij zaradi mleka, vendar ta količina ni 'vredna' velike količine sladkorja, ki ga pijača vsebuje.
"Če je pripravljena z mlekom, topla čokolada vsebuje kalcij, a tudi okoli 20 gramov sladkorja," opozarja dietetičarka Hana Anderson.
"Kuhano vino ali ‘jabolčni ciderji’ vsebujejo antioksidante iz začimb, a tudi alkohol, ki zmanjšuje absorpcijo kalcija, ter dodatne sladkorje."
Kaj pa praznične kave z različnimi novoletnimi okusi? Andersonova opozarja, da se lahko tudi v njih skriva do 50 gramov sladkorja.
Če želite paziti na vnos sladkorja in skrbeti za zdravje kosti, Joy predlaga bolj zdrave alternative tem pijačam.
"Zdravo toplo čokolado lahko doma pripravite iz nesladkanega kakavovega prahu in mleka z manj maščobe ter jo posladkate z medom. Če imate radi okus kuhanega vina, številni čaji v trgovinah ponujajo prav takšne aromatične mešanice," je povedala.
Vir: Healthline, Mondo
Preberite si tudi: Holesterola ne dobimo iz jajc, pečenke in slanine, ampak iz te hrane. "To uničuje jetra," trdi doktor