3 ocvirki ob obisku kontroverznega režiserja Michaela Moora

16. 4. 2015
Deli
3 ocvirki ob obisku kontroverznega režiserja Michaela Moora (foto: profimedia)
profimedia

Da se v Sloveniji te dni mudi sloviti ameriški režiser Michael Moore, za katerega dokumentarce Bovling za Columbine, Fahrenheit 9/11, Kapitalizem: Ljubezenska zgodba in Sicko ste gotovo že slišali, če jih že gledali, veste, morda pa ne veste, da ...

Moore se v Sloveniji zadržuje prvič, čeprav je Slovenijo v enem od svojih dokumentarcev (v Sicku, 2007) že omenil, ko je govoril o slabostih zdravstvenega sistema v ZDA. Takrat je drastično poslabšanje kakovosti zdravstvene oskrbe v ZDA ponazoril tako, da je raven primerjal z oskrbo v državici, ki se je na lestvici znašla skupaj z njo, stanje v tej državici pa ponazoril kar z odlomkom iz humoristične serije Naša mala klinika.

Le nekaj najbolj zanimivih ocvirkov z njegovega obiska:

  • Michael Moore naj bi se pri nas mudil tako zasebno kot delovno, saj naj bi snemal film o izobraževalnem sistemu. Tokrat naj bi primerjal ameriški in evropske izobraževalne sisteme. Do tega dne je snemal že na ekonomski fakulteti, kemijskem inštitutu, govoril z rektorjem ljubljanske univerze Ivanom Svetlikom, družil se je s študenti ... in kot poročajo naši mediji, se Moore ne more načuditi, kako velik del (še posebno visokošolski) izobraževanja je financiran iz javnega denarja.
  • Sloviti ameriški režiser in producent Michael Moore pa je nad Slovenijo naravnost navdušen tudi sicer. Navdušen je nad tem, da tako majhna država, ki 'nima nafte ali drugih virov, naredi tako veliko za svoje ljudi', kar bi po njegovem mnenju lahko bilo v navdih Američanom, ob tem pa povsem razume, da smo Slovenci sami nad sistemom, v katerem živimo, vendarle kritični.
  • Po srečanju s predsednikom Borutom Pahorjem, o katerem so poročali vsi večji mediji, pa naj bi dejal tudi, da se mu je ta, skupaj z njegovo zlato ribico Princesko I. 'usedel naravnost v srce'. Povedal je namreč, da mu je predsednik zelo všeč, da ima odličen smisel za humor in da je navdušen nad dejstvom, da je gledal vse njegove filme. Ali je po obisku pri predsedniku posledil tudi twitter profil njegove zlate ribice, še preverjamo :P

Nekaj čivkov o obisku Michaela Moora v Sloveniji!

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret