3 znaki, da niste depresivni, ampak preprosto obkroženi z bedaki!

3 znaki, da niste depresivni, ampak preprosto obkroženi z bedaki! (foto: Profimedia) Profimedia
9. 9. 2021

»Preden si samodiagnosticirate depresijo ali nizko samozavest, se najprej prepričajte, da niste obkroženi z bedaki.« Gre za citat kanadsko-ameriškega pisatelja Williama Gibsona, ki sicer velja za enega najvplivnejših sodobnih pisateljev znanstvene fantastike v ZDA.

Marsikdo med nami ni oseba, ki bi druge obtoževala za lastno slabo počutje in depresivno stanje, a če pomislimo na trenutke, ko smo dovolili, da vedenje drugih ljudi vpliva na naše razpoloženje, kaj kmalu ugotovimo, da je v tem nekaj resnice (ne v obtoževanju drugih, temveč v druženju z - za nas - neprimernimi ljudmi). Kar vprašajte se: kolikokrat ste bili v razmerju, v katerem ste se ob vedenju partnerja počutili za nikamor, na koncu pa ste bili še prizadeti in depresivni?

Če bolje pomislimo, si moramo priznati: nekateri ljudje so RES preprosto – bedaki. Živijo samo zato, da teptajo druge. Ne moremo jih spremeniti, saj so taki, kakršni so. Tako vedenje je pač v njihovi naravi, morda pa se ga tudi ne zavedajo. Če vas obkrožajo ljudje, ki imajo naslednje tri značilnosti, se lahko za vaše depresivne občutke zahvalite kar njim:

1. Bedaki so vedno zadovoljni z lastno neumnostjo

Pri tem z besedo »neumnost« ni mišljena njihova neinteligentnost. Nihče ne more biti tako pameten, da bi vedel čisto vse. Nekateri ljudje ne vedo ničesar o nogometu, zato se ne čutijo poklicane, da razpravljajo o tem športu. No, bedaki počnejo točno to – drugim ljudem na vso moč delijo nauke ali pa (namišljena) spoznanja o temah, o katerih nimajo niti najmanjšega pojma. Seveda dajejo vtis, da se globoko spoznajo na skorajda (če že ne na čisto) vse!

2. Bedaki so nadležni in glasni

Ste že kdaj spoznali bedaka, ki bi bil sramežljiv in tih? Verjetno niste. Večina bedakov ni sposobna normalne konverzacije. Ne razumejo, da gre za daj – dam situacijo, ki jo zahteva normalen pogovor.

Prevzamejo glavno besedo, glasni so, imajo monologe, vstopajo v osebni prostor drugega – vedejo se, kot da bi se svet vrtel samo okrog njih. In kot da bi bili edini, ki imajo nekaj zanimivega za povedati. Morda se niti ne zavedajo, da to počnejo ali pa se še kako zavedajo svojega početja in se ga poslužujejo samo zato, da bi zastraševali druge. To pa nikakor ni v redu.

3. Bedaki so sebični nadležneži

Biti sebičen ni enako kot biti prijazen do sebe – to pomeni, da lepo skrbite zase, za svoje duševno in čustveno zdravje. Bedaki pa so preprosto samo sebični. Teptajo mnenja in vrednote drugih ljudi, mar jim je samo za lastno mnenje. Prav tako se radi norčujejo iz čustev in idej drugih ljudi, samo zato, da bi se počutili pomembni.

Torej zakaj se ob bedakih počutimo depresivno?

Ker smo naučeni in vajeni biti prijazni. Že od mladih let nas učijo spoštovati druge ljudi, se primerno vesti med debatami in pogovori, spoštovati mnenje drugih, učijo nas, da druge ne ponižujemo in ne ustrahujemo. Prijazni ljudje znajo sočustvovati in se vedno ozirajo na občutke sogovornika. Svoje mnenje izražajo mirno, ob tem ne povišujejo glasu, tudi če se ne strinjajo s sogovornikom.

Bedaki s svojim slogom komuniciranja pri sogovorcu sprožijo negotovost, prijaznost dojemajo kot napako, zato oseba začne dvomiti vase in v svoje vrednote. To pa lahko vodi k zmanjšanju samozavesti, k občutkom otožnosti in nenazadnje do depresivnih občutkov.

Kako si lahko pomagamo?

Zavedajmo se, da na bedake naletimo vsepovsod – v šoli, znotraj družine, lahko se nam celo zgodi, da nehote izberemo takega partnerja.

V takih primerih je najboljše, da smo do sebe iskreni – na druge ne smemo gledati skozi prizmo idealne podobe drugega, temveč v luči realnega stanja. Zmožnost prepoznavanja bedakov je prvi korak na poti do samozdravljenja.

Drugi korak je ukrepanje. Tudi če je bedak vaš bratranec ali starš, se zavedajte, da tega dejstva ne boste mogli spremeniti. Vedno pa se lahko oddaljite od njih ali pa vsaj zmanjšate količino časa, ki ga preživite v družbi take osebe – zgolj zato, ker mislite, da morate. Verjemite: ni vam treba!

Povzeto po: curiousmindmagazine.com

Priporočamo