30 let raziskav Harvarda: Je torej bolj zdravo maslo ali margarina?

29. 10. 2025
30 let raziskav Harvarda: Je torej bolj zdravo maslo ali margarina? (foto: profimedia)
profimedia

Že vrsto let poteka razprava o tem, katere maščobe so dejansko bolj zdrave za naš organizem. Kaj mislite, kaj je boljše – maslo ali margarina?

Zagovorniki masla hvalijo njegov okus in dejstvo, da je manj predelano ter brez dodatkov in aditivov. Ljubitelji margarine pa poudarjajo, da vsebuje precej manj nasičenih maščobnih kislin. Čeprav sta si ta dva izdelka podobna, je njun vpliv na organizem precej različen.

Kaj se zgodi, če maslo zamenjate za olivno olje?

Raziskava Ameriškega kolegija za kardiologijo iz leta 2022 je pokazala, da lahko zamenjava samo 10 gramov masla na dan z olivnim oljem zmanjša tveganje za smrt kar za 34 odstotkov.

Podobni rezultati so bili doseženi tudi pri drugih rastlinskih maščobah, kot sta margarina ali majoneza.

Maslo in margarina skozi 30 let raziskav

Znanstveniki s Harvarda so kar tri desetletja spremljali prehrano več kot 221.000 zdravih odraslih oseb, da bi raziskali vpliv masla in rastlinskih olj na zdravje.

Štirje sijajni načini za uporabo jabolčnih olupkov

Rezultati bi lahko presenetili vse ljubitelje masla – pokazalo se je, da so imeli posamezniki, ki so dnevno zaužili približno 2,5–3 čajne žličke masla, 15 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt v primerjavi s tistimi, ki so ga redko uživali ali se mu izogibali.

Po drugi strani so imeli tisti, ki so redno uporabljali rastlinska olja, precej boljše zdravstvene rezultate. Vsakodnevno uživanje 2–2,5 žlice rastlinskega olja je zmanjšalo tveganje za smrt za 16 odstotkov, medtem ko je 10 gramov dnevno znižalo tveganje za smrt zaradi raka za 11 odstotkov. Zamenjava 10 gramov masla z rastlinskim oljem je zmanjšala tveganje za smrt za 17 odstotkov.

Najboljše rezultate so pokazala olivno, sojino in repično olje, ki so povezana z manjšim splošnim tveganjem za smrtnost. Po drugi strani pa koruzno olje ni pokazalo pomembnega učinka.

Tudi margarina ima svojo temno stran – tukaj ima prednost maslo
Čeprav deluje bolj zdravo, margarina ni popoln izdelek. Njena kakovost je močno odvisna od sestave. Če je narejena iz manj kakovostnih rastlinskih maščob in vsebuje veliko aditivov, je lahko celo slabša od masla. Večina margarin vsebuje tudi dodano sol, kar ni primerno za osebe s srčno-žilnimi težavami ali visokim krvnim tlakom.

Na koncu je pomembno poudariti, da je odločilen celoten način prehrane. Uravnotežena in raznolika prehrana sta mnogo pomembnejši od posameznih živil.

Vir: Mondo, Green Queen

Preberite si tudi: Je bolje biti preveč suh ali predebel? Znanost pozna odgovor

Novo na Metroplay: Nika Kljun: "Šele potem vidiš, da smo si vsi enaki pod kožo"