Bi v zameno za zdravo starost svoji prehrani dodali nekaj več zelenjave in polnozrnatih žit? Nova študija je podrobno razdelala skupine živil, ki povečujejo verjetnost zdravega staranja – in identificirala najboljšo prehrano na splošno.
Za namene študije so raziskovalci pod vodstvom skupine z univerze Harvard definirali zdravo staranje kot doseganje 70. leta brez kakršnih koli kroničnih bolezni – in še vedno v dobri psihični in fizični formi.
Harvardska dieta je najboljša
Analiza je pokazala, da je indeks alternativnega zdravega prehranjevanja (AHEI) zasedel prvo mesto med osmimi opazovanimi zdravimi prehranjevalnimi vzorci:
- AHEI, ki ga je razvil Harvard, daje prednost sadju, zelenjavi, celim zrnom, oreščkom, stročnicam in zdravim maščobam.
Ta dieta priporoča še čim manj rdečega in predelanega mesa, sladkih pijač in soli.
"Naše ugotovitve tudi kažejo, da ni diete, ki bi ustrezala vsem," pravi Anne-Julie Tessier, profesorica prehrane z Univerze v Montrealu v Kanadi. "Zdravo prehrano je mogoče prilagoditi individualnim potrebam in željam."
30 let spremljali prehrano 105.015 ljudi
Raziskovalci so v 30 letih spremljali prehranjevalne navade 105.015 ljudi, pri čemer so navzkrižno primerjali, kako se njihova prehrana ujema z osmimi sklopi smernic za zdravo prehranjevanje – in nato preverili zdravje pri 70 letih.
Na splošno je natančno upoštevanje katerega koli prehranskega načrta izboljšalo možnosti za zdravo staranje, pri priporočilih za zdravo prehranjevanje pa je bilo veliko nasprotij:
- je bilo pa pri najbolj zdravih starostnikih najpogosteje omenjeno sadje, zelenjava, cela zrna in nenasičene maščobe.
Skupaj 9.771 ljudi je pri 70 letih izpolnjevalo zdravstvena merila, pri čemer je AHEI pokazal največ koristi.
Udeleženci, ki so se uvrstili najvišje po merilu upoštevanja principov AHEI, so imeli 86 odstotkov večjo verjetnost, da bodo pri 70 letih zdravi, kot tisti v najnižji petini.
Izkazalo se je, da je splošno tako zelo hvaljena sredozemska prehrana dobila konkurenco.
Študija, ki ponuja večplasten pogled
"Študije so predhodno preučevale prehranjevalne vzorce v kontekstu določenih bolezni ali kako dolgo ljudje živijo," pravi Frank Hu, profesor prehrane in epidemiologije z univerze Harvard. "Naša raziskava pa ponuja večplasten pogled in se sprašuje, kako prehrana vpliva na sposobnost ljudi, da živijo neodvisno in uživajo kakovostno življenje, ko se starajo."
Povezave med prehrano in dobrim zdravjem so bile dokazane v neštetih študijah – ne glede na to, ali želite svojemu življenju dodati leta ali obdržati svoje možgane bistre in čile. In čeprav ta nova raziskava ne kaže neposrednega vzroka in posledice, je povezava dovolj močna, da nam ponudi koristne dodatne dokaze o prednostih dobrega prehranjevanja.
"Ker je ostati aktiven in neodvisen globoko v starost prednostna naloga tako za posameznike kot za javno zdravje, so raziskave o zdravem staranju bistvenega pomena," pravi Marta Guasch-Ferré, profesorica epidemiologije z Univerze v Kopenhagnu na Danskem.
"Naše ugotovitve kažejo, da lahko prehranjevalni vzorci, bogati z živili rastlinskega izvora, z zmerno vključitvijo zdrave hrane živalskega izvora, spodbujajo splošno zdravo staranje in pomagajo oblikovati prihodnje prehranske smernice."
Raziskava je bila objavljena v Nature Medicine.
Vir: Science Alert
- Preberite si tudi: Niti z limono niti z medom, voda s tem sadjem zjutraj in na tešče dela čudeže za telo