4 miti o zakonskem življenju, ki jim ne smemo več verjeti

Večna ljubezen s podpisom (foto: Profimedia) Profimedia
15. 4. 2018

V kaj se resnično spuščamo, ko izgovorimo tisti famozni 'da'? Toliko mitov kroži o poroki, poročenih parih in vsem, kar se tiče zakonskega življenja, da smo jih morali preveriti. In veste kaj - vsaj štirje so napačni.

1. Polovica porok se konča z ločitvijo

Ta božjastna projekcija prihaja iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so v Ameriki legalizirali ločitev brez krivdnih razlogov (t.i. no-fault divorce), torej so se pari lahko ločili le zato, ker so se hoteli ločiti. In takrat so se potem pari ločevali levo in desno, dokler ni odstotek ločitev v osemdesetih dosegel vrhunca s številko okoli 66%. 

Danes je odstotek ločitev že mnogo nižji. V Ameriki imajo za leto 2009 zabeleženih 30.8% ločitev, za leto 2011 pa naj bi razmerje bilo 3.6 ločenih na 1000 odraslih. Mi pa še kar strašimo, da vsak drug par konča v ločitvi. 

2. Pari z otroki so srečnejši kot tisti brez

Oprostite nam vsi presrečni starši, ki vas za gležnje ravnokar grize vaš genetski ponos - podatki govorijo govorijo ravno nasprotno. Univerza v Veliki Britaniji je namreč analizirala kopico poročenih parov in ugotovila, da so -  v povprečju - tisti brez otrok srečnejši s svojim partnerjem. 

A pozor - to še ne pomeni, da rojstvo otroka avtomatično pomeni, da boste zasovražili svojega partnerja ali partnerico. Pomeni le, da se zaradi dodatnih obveznosti in vlog, ki jih sprejmeta oba v zakonu, energija in dinamika v paru nekoliko spremeni. In tudi sreča se zato morebiti dojema nekoliko drugače. 

3. Poročeni pari imajo kilavo seksualno življenje

Spet narobe. Poročene ženske naj bi seksale več, kot tiste, ki niso poročene, ampak z izbrancem le živita skupaj kot fant in punca. A tu ni govora le o tem, kako pogosto se potita med rjuhami. Dokazano naj bi namreč bilo, da ljubezen in predanost za ženske izboljšata celo kvaliteto in zadovoljivost seksa. In vse kar je potrebno, je en prstan? Ko bi le prej vedeli!

4. Če resnično ljubiš drugo polovico, strast nikoli ne usahne

Zdaj smo že dovolj odrasli, da vemo, kako strast deluje. Strast se napaja na novosti in skrivnosti. Na začetku, ko je še vse zavito v tančico neznanega in je vsak dotik nov, tudi strast gori najmočneje. Potem pa počasi usiha, ne glede na to, kako obožujete osebo, ki ste jo na poročni dan zvlekli pred oltar. 

Sodeč po bolj specifičnih podatkih od ljudi v belih haljah, naj bi strast pričela usihati 12 do 16 mesecev po začetku razmerja. Sčasoma strast namreč zamenja drugačne oblika ljubezenskega občutenja, ki je bolj dolgoročne narave in nam vzbuja občutek varnosti in sreče (ne pa samo metuljčkov v trebuhu in pospešene prekrvavitve v hlačah).