4 načini za spopadanje s prikrito depresijo

4 načini za spopadanje s prikrito depresijo (foto: Profimedia) Profimedia
14. 1. 2020

Samo zato, ker je nekdo nasmejan in deluje srečno, to še ne pomeni, da je zadovoljen in srečen tudi navznoter. Prikrita depresija je bolj pogosta, kot bi si marsikdo mislil.

Ena izmed žensk, ki je imela tovrstno obliko depresije, je dejala: "Drugim se zdiš srečen, s smehom premaguješ svojo bolečino in brzdaš notranje težave. Z nasmehom jih prikriješ." V tujini so za to stanje skovali poseben izraz - v angleščini mu rečejo "smiling depression", kar bi lahko prevedli v "depresija z nasmehom." Gre za depresivno motnjo z atipičnim simptomi, njena posledica pa je, da se niti obolela oseba dolgo časa ne zaveda, da ima težave.

Taki ljudje živijo normalna življenja: imajo relativno srečne zakone, dobro službo, izobraženi so in dosegajo svoje cilje. Na zunaj se torej zdi vse lepo in prav. Medtem ko se zavedajo dejstva, da imajo vse, kar so si želeli, ne razumejo, zakaj niso srečni. Ne vedo, zakaj se v sebi počutijo tako slabo. Revija Women's Health magazine je izvedla raziskavo o depresivnih obolenjih, v kateri je sodelovalo 2.000 ljudi. Ugotovili so, da je kar 89 odstotkov udeležencev svojim družinam in prijateljem prikrivalo, da trpijo za depresivnimi ali tesnobnimi občutki.

Kako si lahko sami pomagamo in pravočasno odkrijemo, ali se tudi nam to dogaja? S pomočjo štirih namigov:

1. Najprej si je treba priznati, da gre za prikrito depresijo

To je običajno najtežji korak za nekoga, ki depresivne občutke skriva za nasmehom. Taki ljudje pogosto zanemarijo lastna čustva, ne priznajo si, da čutijo strah ali duševno šibkost. Ta čustva so pogosto znak, da oseba morda potrebuje podporo in razumevanje ljudi iz njene bližine.

2. Pogovorite se z nekom, ki mu zaupate

Prikrito depresijo je možno omiliti že s pogovorom z osebo, ki ji zaupate - to je lahko sorodnik, prijatelj ali strokovnjak. Že to, da ubesedite čustva, ki vas mučijo, je lahko zelo tolažilno in prvi korak na poti do izboljšanja stanja. Če vam je nerodno spregovoriti, bi morda lahko začeli s tem, da sicer dobro funkcionirate, a da niste tako srečni, kot se zdi. Lahko ste odkriti in osebi poveste, da ne pričakujete pomoči, ampak hočete ugotoviti, če vam bo govorjenje o takih čustvih pomagalo.

Morda se ne boste takoj počutili boljše, a sčasoma boste ugotovili, da je dobro deliti take misli z nekom drugim.

3. Negujte svojo samozavest

Fluktuacija samozavesti je nekaj normalnega, a treba je biti pozoren na to, da ne zapademo v pretirano samokritiko. Morda si lahko pomagate s posebno tehniko: napišite pismo samemu sebi, polno sočutja in podpore, ki bi jo ponudili prijatelju, katerega muči prenizka samozavest. Gre za način vaje prizanesljivosti do sebe, saj ljudje, ki trpijo za prikrito depresijo, do sebe niso prizanesljivi.

4. Imejte v mislih, da res nihče ni popoln!

Prikrito depresijo lahko sproži ponotranjeno prepričanje, da niste dovolj dobri. Čeprav je v redu, da imate visoke zahteve do sebe, je prav tako pomembno vedeti, da nihče ni popoln. Depresija se pogosto pojavi zaradi nerealnih pričakovanj do sebe. Zato se občasno opomnite, da ste samo človek - imate pomanjkljivosti in svoje napake, kar je čisto človeško.

Povzeto po thepowerofideas.