4 najpogostejše napake, ki jih storimo, ko smo na dieti

4 najpogostejše napake, ki jih storimo, ko smo na dieti (foto: profimedia) profimedia
17. 3. 2015

Smo tik pred prvimi toplimi dnevi, ko se poleg narave prebudi tudi naša skrb, kako se bomo letošnje poletje pojavili v kopalkah. Panično se zapodimo na fitnes in se odkrižamo nezdrave hrane. A ko izberemo dieto, moramo vseeno biti previdni, da ne počnemo teh najbolj pogostih napak.

Vir: imgur

1. Dieti ne damo dovolj časa, da se pokažejo rezultati

Sprememba prehrambenih navad je dolgotrajen proces. Morda boste prve rezultate videli že v začetnih tednih, a ti bodo majhni in v neki točki se bodo še dodatno upočasnili. Od te točke naprej je potem vse odvisno od vaše vztrajnosti. Pri normalni, zdravi dieti, pričakujte rezultate po šestih do dvanajstih mesecih, včasih pa še kakšen mesec več. Hitenje z izgubo kilogramov ima ne le negativne posledice za vaše telo, ampak skriva tudi mnogo psiholoških pasti. 

Pustite času čas in sprejmnite nov način prehranjevanja kot življenjsko filozofijo in ne kot ekspresno pot do izgube kilogramov. Če se boste preveč osredotočali na rezultate, se bodo stare navade hitro pričele plaziti nazaj v vaš vsakdanjik.

2. Menjava diet

Najboljša dieta je tista, ki ste ji lahko dolgorčno predani. Ni važno katera je, veganska, paleo ali kakšna tretja, v kolikor ustreza vašemu telesu, vašemu počutju in vam ta način prehranjevanja ni kot srednjeveško mučenje, potem se ga držite. Dolgoročno. In ko rečemo dolgoročno, mislimo na vse življenje. Diet, ki se jih ne boste mogli držati dlje časa, raje niti ne poskušajte.

Eksperimentiranje na začetku je smiselno in vam bo v pomoč, da boste našli dieto, ki vam najbolj ustreza. A ne menjavajte diet vsak mesec, ker to ni pametno sledenje trendom ampak zakrivanje dejstva, da vam primanjkuje predanosti. Ostanite na dieti vsaj 4 do 6 mesecev, da vidite, kaj se zgodi - tako s telesom, kot tudi s počutjem.

3. Izberete dieto, ki jo uporablja neka zvezdnica ali zvezdnik

Zvezdniki so postali vodilni snovalci mnenj našega sveta. Solijo nam pamet o hrani, o telovadbi, o cepivih, celo o religiji. Seveda smo vsi programirani, da ko vidimo na zaslonu izklesano telo nekega igralca, takoj pomislimo, da on zagotovo ve, katera dieta je prava. In ko obenem še izvemo, da se je tako izklesal v rekordnem času za neko vlogo, želimo takoj kopirati njegove postopke.

A zvezdniki živijo precej drugačno življenje kot mi. Za seboj imajo podporo - strokovnjake za prehrano, osebne trenerje, zdravnike, lepotne kirurge, dobavitelje steroidov in vse ostale, ki poznajo legalne (in manj legalne) bližnjice do popolnega telesa. Vendar to niso diete ali načini življenja, ki bi jih hoteli replicirati na sebi.

Drastične telesne spremembe običajno niso najbolj zdrava izbira. In obenem niso najbolj poceni. Izberite dieto, ki je smiselna za vaš način življenja (in vaš proračun), preden začnete hrustati surovo čebulo za zajtrk in se dve uri na dan kuhati v pari.

4. Nerealna pričakovanja

Najpogostejši razlog za opustitev diete so vsekakor nerealna pričakovanja. Pričakovati, da bodo kilogrami opazno upadli že po enem tednu, vodi do razočaranj, ker zdravo življenje nikakor ne pokaže želenih rezultatov. Takšna pričakovanja si še hitreje ustvarijo ljudje, ki niso pretirano debeli in zato še toliko počasneje (in težje) izgubljajo tistih nekaj odvečnih kilogramov. 

Zato ponavljamo - potrpežljivost. 

Priporočamo