4 neverjetne stvari, ki so ključ do srečne zakonske zveze

4 neverjetne stvari, ki so ključ do srečne zakonske zveze (foto: profimedia) profimedia
13. 12. 2015

Nismo si jih izmislili - razkrila jih je znanost. Študije, ankete in statistike so namreč pokazale, da poleg že poznanih dejavnikov - podpore, komunikacije, kompromisov - obstaja še kup naključnih malenkosti, ki prav tako vplivajo na kvaliteto življenja po poroki. 

1. Bolj zdrave kosti, bolj srečen zakon

V študijo so vključili 632 odraslih in odkrili, da obstaja povezava med kvaliteto zakonske zveze in trdnostjo kosti. Tisti, ki so imeli šibkejše kosti so bili večinoma na strani ločenih, razvezanih ali samskih. Zakaj bi takšna povezava obstajala še niso odkrili, bomo pa do takrat poskrbeli za ustrezen vnos kalcija. Saj zdrave in čvrste kosti - poroka gor ali dol - vedno pridejo prav.

2. Velika poroka

Ko so analizirali številne poroke in jih poskušali povezati s kvaliteto zakonskega življenja, se je izpostavila predvsem ena karakteristika - kakšen tip poroke so pari imeli. Študija s 418 pari je pokazala, da je več srečnih parov tistih, ki so imeli formalno poroko z veliko gosti. Torej pozor - preden naročite načrtovalca porok in najamete Čuke za glasbeno spremljavo, naj opozorimo, da je študija za "veliko poroko" imela tiste poroke, ki so imele veliko povabljenih. Kako ekstravagnatne so te poroke bile, ni bilo pomembno.

3. Ločeni hobiji

Verjetno bi si mislili, da po poroki par vse počne skupaj. Napaka. Skupni hobiji naj bodo samo, če resnično oba privlačijo. Če pa je enemu od partnerjev slaboumno tri ure na dan igrati igrice na Playstationu 4, je bolje, da se v ta hobi ne sili. Naj ga ljubitelj igric uživa sam. Pari, kjer imata partnerja ločene hobije, poročajo o večjem zadovoljstvu v zakonski zvezi.

4. Odlašanje z družino

Vsi mladi starši vam bodo rekli, da je otrok utrdil njihovo zvezo. To pa še ne pomeni, da so tudi noro srečni. Z nedavno tega opravljeno anketo so namreč odkrili, da imajo prav pari brez otrok najbolj srečna razmerja. Vsi tisti, ki (še) nimate otrok, nad tem podatkom verjetno niste niti malo presenečeni.

Priporočamo