To so 4 preproste navade za pospeševanje hujšanja (dejansko vam lahko spremenijo življenje - še posebej, če imate radi jogurt)

To so 4 preproste navade za pospeševanje hujšanja (dejansko vam lahko spremenijo življenje - še posebej, če imate radi jogurt) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 11. 2022

No, to pa je vsekakor dobro vedeti, kajne? Še posebej v luči prihajajočega decembra, ko se mize kar šibijo pod dobrotami, ki se jim je težko upreti.

Jogurt je nadvse okusen in pogosto slišimo, kako dober je tudi z vidika hranilne vrednosti, saj vsebuje veliko zdravih maščob in beljakovin. In če ste ljubitelj jogurta, ki ga zanima predvsem hujšanje, morda razmišljate: Ali je jogurt dobro živilo, s katerim se lahko nasitite, če imate cilje glede hujšanja? S temi okusnimi nasveti dvignite raven hujšanja na višjo raven.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Ko poskušate shujšati, se vam lahko zdi, da so za vsakim vogalom okusna živila, ki dvigujejo krvni sladkor in povzročajo nezdrave želje. K sreči obstajajo živila, ki lahko dejansko pomagajo zmanjšati željo po hrani, in jogurti za hujšanje so na vrhu seznama. Čeprav je na prodajnih policah precej nezdravih možnosti, je veliko takšnih, ki vsebujejo malo sladkorja in kalorij.

Vsakodnevna zdrava prehranjevalna navada z jogurtom je vedno dobra ideja. Koristi tega okusnega kremnega prigrizka so neskončne. Jogurt, ki vsebuje aktivne kulture lahko dobro okrepi zdravje črevesja, pomaga pri zaprtju in celo pri laktozni intoleranci. Strokovnjaki trdijo, da je ta s hranili bogat priboljšek tudi odličen vir kalcija in beljakovin. Jogurt je celo odlična izbira za uživanje, če želite shujšati.

Zato smo zbrali najboljše jogurtove navade za hujšanje po mnenju strokovnjakov. Pripravite se na to, da svojo igro zdravih prigrizkov dvignete na višjo raven.

Jogurt vsebuje visokokakovostne beljakovine in, odvisno od tega, katerega izberete, lahko vsebuje tudi nekaj zdravih maščob. Je vsestranski, ekonomičen in okusen. Številni jogurti vsebujejo žive in aktivne kulture, ki lahko pripomorejo k zdravi in raznoliki črevesni mikrobioti. To pa lahko pomaga pri doseganju ciljev izgube telesne teže.

Kakšne so prednosti jogurta za hujšanje?

Raziskave povezujejo uživanje jogurta z manjšo ali večjo telesno težo. Študije kažejo, da so udeleženci, ki so vsak dan zaužili tri porcije jogurta brez maščobe - v okviru diete z zmanjšanim vnosom kalorij - zmanjšali 61 % več maščob in 22 % več telesne teže kot posamezniki, ki so samo zmanjšali vnos kalorij. Pri posameznikih, ki so jedli jogurt, se je trebušna maščoba zmanjšala za kar 81 % v primerjavi s skupino, ki je zmanjšala vnos kalorij.

Jogurt je bogat  z makronutrienti, ki nasitijo. Jogurt vsebuje veliko beljakovin (nekatere sorte več kot druge) in ima lahko malo maščob, vendar je še vedno dober vir energije in vas lahko nasiti. Zlasti grški jogurt je zaradi visoke vsebnosti beljakovin odličen za hujšanje. Glede na študije, uživanje grškega jogurta, bogatega z beljakovinami, pomaga nadzorovati apetit, zaradi česar pozneje zaužijemo manj kalorij.

Jogurt je eno najboljših probiotičnih živil. Fermentiran mlečni izdelek vsebuje tudi probiotike, ki pomagajo krepiti zdravo črevesje, kar lahko po raziskavah spodbuja hujšanje in izgubo maščobe.

Jogurt lahko uporabite kot s hranili bogat nadomestek za visokokalorične sestavine. Jogurt lahko pomaga pri hujšanju tudi zato, ker pogosto nadomesti druge visokokalorične jedi, kot je na primer maslena žemlja za zajtrk. Jogurt je odličen nizkokalorični nadomestek, s katerim lahko popestrite svojo najljubšo jed in zmanjšate količino kalorij.

Zdaj, ko smo ugotovili, kako koristen je ta prigrizek, ki ga lahko vključite v svojo prehrano, si oglejte, kako lahko s temi jogurtovimi navadami za hujšanje izboljšate svojo igro hujšanja.

1. Jogurt kombinirajte z banano, ki je še rahlo nezrela

Če ste ljubitelj banan, je ta trik za vas. Strokovnjaki pravijo, da je banana, ki je le malo nezrela, dober vir prebiotičnih vlaknin. (In vsi vemo, da povečanje vnosa vlaknin lahko pripomore k zmanjšanju telesne teže - tako pravi znanost!)

Prebiotiki spodbujajo probiotike, vključno s probiotiki, ki jih lahko najdete v jogurtu. Uživanje obojega skupaj lahko podpira zdravo črevesno mikrobioto, kar lahko pomaga pri prizadevanjih za zmanjšanje telesne teže. Ko boste naslednjič pograbili jogurt, ne pozabite na rahlo nezrelo banano!

2. Jogurt dopolnite s peščico orehov

Orehi so polni nasitnih hranil, vključno z beljakovinami, vlakninami in zdravimi maščobami. Vključitev orehov v jogurtovo jed vam lahko pomaga, da se boste dlje časa počutili siti, kar vam lahko pomaga, da boste po obroku z jogurtom pojedli manj in shujšali. To se nam zdi zelo ugodno za hujšanje.

3. Pazite na velikost porcije

Čeprav poudarjamo, da je jogurt lahko zdrav in popolnoma super iz več kot enega razloga, vendar kot pri vseh dobrih stvareh ne smete pretiravati. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko prevelika količina jogurta z visoko vsebnostjo sladkorja in maščob v eni porciji dejansko škoduje vašemu pasu. Pri uživanju tega okusnega prigrizka pazite na nadzor porcij, da ne boste škodovali svojemu napredku.

4. Za sladkobo dodajte sveže sadje - ne dodanega sladkorja

Nenazadnje jogurt sladkajte s svežim sadjem in se odpovejte dodanemu sladkorju. Seveda imata javorjev sirup in med nesporno dober okus, vendar strokovnjaki poudarjajo: Če se namesto teh sladil odločite za sadje, lahko zaradi vlaknin, ki jih vsebujejo ta živila, pomagate ohranjati sladkor v krvi, kar lahko pomaga pri doseganju ciljev hujšanja.

Preberite več na Aktivni.si