4 stvari, ki jih boste verjetno delali narobe, ko boste kidali sneg!

3. 1. 2016
Deli
Zakopani v sneg? (foto: shutterstock)
shutterstock

Pa ga imamo. Sneg namreč. Prišel je pozno in če smo popolnoma iskreni, bi v tem času raje videli prve zametke pomladi, kot pa metrično tono snega, ki jo bomo veselo odmetavali cel vikend. 

Ljubljana v snegu
Ljubljana v snegu

Sneg ne prinaša samo zimskih radosti. Prinaša tudi nekaj čisto prave telovadbe, saj je kidanje snega eno bolj zahtevnih kardio opravil. Tudi zato, ker to običajno počnemo narobe.

1. Začnemo prepozno

Prej se začne kidati, lažje bo opravilo. Dlje čakate, več snega se bo nabralo in strjen skupaj bo seveda težji za potiskanje in kidanje. Če je sneg že zelo globok, ga najprej odstranite plast za plastjo na vrhu in ne poskušajte kidati celotnega, ker vas lahko hitro zvije v križu ali pa vas doleti mišični krč v hrbtu. 

Vsakih 15 minut si privoščite počitek, lahko pa tudi prej, če se počutite utrujeni. Ne pozabite vmes popiti malce toplega čaja ali vroče čokolade, počitek pa lahko izkoristite tudi za iskanje nekoga drugega, ki bi bil za 20 EUR pripravljen odmetati ta sneg. Če ga najdete, mu prej pokažite ta članek.

Šalo na stran - poslušajte svoje telo in počivajte, ko je potrebno. Bolje, da vam kidanje vzame 30 minut več časa, kot pa da vas cel vikend boli hrbet. 

2. Ignoriramo zakone fizike

Ko zjutraj slišite, kako zunaj hreščijo lopate, to le pomeni, da nekdo kida sneg pravilno, saj izkorišča zakone fizike sebi v prid. Če je le mogoče, porinite lopato v sneg in jo pričnite potiskati v smeri, kamor želite odmetati sneg. Tako boste prihranili nekaj truda svojemu hrbtu, saj lahko lopato, polno snega, na koncu le obrnete na stran (najbolje na sosedovo dvorišče). Če pa je vseeno potrebno nekaj težkega dvigovanja ...

3. Ne uporabljamo pravilne tehnike dvigovanja

Nepravilne tehnike dvigovanja težkih stvari so ekspresna pot do poškodb v hrbtu. Preden dvignete lopato polno snega, upognite kolena, noge imejte nekoliko narazen, hrbet pa vzravnan. Naj noge naredijo večino dvigovanja. Z rahlo upognjenimi koleni in komolci boste obenem tudi zmanjšali utrujenost rok, nog in hrbta. Z lopato, polno snega, se poskusite izogniti želji, da bi se zavrteli v hrbtu in sneg na silo odvgrli na želeni kup, ker vaš hrbet nad tem ne bo navdušen.

4. Pozabili smo se ogreti

Kidanje snega je kot vsaka druga telovadba. Vseeno redko pomislimo, da bi se pred kidanjem snega ogrevali. Običajno se z lopato zapodimo v belo gomilo in le želimo, da bi si čim prej utrli pot v širni svet. Kljub temu bo kidanje veliko lažje (in varneje), če boste prej malce pretegnili ude ali celo naredili nekaj poskokov, da poženete kri po telesu. Manj možnosti za krče, pa tudi utrujenost vas ne bo doletela že po tretji lopati.

Želimo vam veliko užitkov pri snežnih dogodivščinah!

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk