Obstajajo 4 stvari, ki so jih počeli vsi v Jugoslaviji in zaradi katerih so vedno imeli vse.
Naše mame in babice so bile zelo varčne (včasih celo preveč), in to ni presenetljivo, saj v Jugoslaviji pomanjkanje ni bilo izjema pravila, temveč kruta resničnost.
Življenje v Jugoslaviji je ljudi naučilo najti pot iz vsake, tudi najbolj katastrofalne situacije. Izbira blaga v trgovinah je bila skromna, plače nizke, nakup novih čevljev pa kot težko pričakovan praznik. Po eni strani je dobro, da se zdaj redko srečujemo s pomanjkanjem, po drugi strani pa bi bilo lepo slediti zgledu staršev in starih staršev ter se naučiti varčevati in bolj zavestno trošiti ( (tudi v dobro našega skupnega planeta).
1. Popravite, ne zavrzite
Se je pokvarila zadrga na torbi, vam je odpadel podplat čevlja, v majici je zazijala luknja, vam je prenehal delovati grelnik vode?
Seveda je lažje zavreči nekaj, kar je pokvarjeno, in kupiti novo, kot pa se mučiti s popravili. Če pa se v stanovanju začne vse trgati in lomiti, ne boste imeli dovolj denarja, da bi vse to enostavno zamenjali za novo.
Zato priporočamo, da sledite zgledu mnogih iznajdljivih ljudi, ki so živeli v časih Jugoslavije in nikoli niso zavrgli oblačil, čevljev ali gospodinjskih aparatov, če so se ti pokvarili.
Najprej so jih poskušali spraviti v red, šele nato, če jim ni uspelo, so romali v koš za smeti.
Sposobnost prišiti gumb, zakrpati luknjo, zalepiti podplat čevlja ali popraviti gospodinjsko opremo ne le podaljša življenjsko dobo stvari in prihrani družinski proračun, ampak tudi uči ozaveščene potrošnje.
- Preberite tudi: Pozabljena veščina naših babic, ki pomirja bolje kot zdravila
2. Konzerviranje hrane za zimo
V času Jugoslavije je bilo konzerviranje zelenjave, sadja in jagodičevja obvezen korak pri pripravi na zimo. Gospodinje so vlagale kumare in paradižnike, delale marmelado iz jabolk, češenj, ribeza, zalivale vse vrste solat iz zelja, paprike itd.
To jim je vzelo kar nekaj časa, a takrat ni bilo nikoli vprašanja, s čim postreči palačinke za zajtrk ali kaj jesti s praženim krompirjem.
Danes se vam ni treba ukvarjati s popolnim konzerviranjem, ampak hrano preprosto zamrznite. Poleti, ko je ceneje, kupujte sezonsko zelenjavo in sadje, jih dajte v zamrzovalnik, pozimi pa kuhajte kompote, delajte cmoke z nadevom, pecite pite. Nekatere jagode lahko preprosto odtalite in takoj pojeste – njihov okus se po več mesecih v hladilniku ne spremeni.
3. Hranilne knjižice
Skoraj vsak prebivalec Jugoslavije je imel hranilno knjižico. Seveda ti depoziti niso vedno prinašali dobička, a sploh ni šlo za to. Pomembno je bilo privzeti navado rednega varčevanja denarja.
Danes lahko varčujete na različne načine: z uporabo bančnih računov, aplikacij ali navadnega hranilnika. Poskusite od vsake plače odšteti določeno vsoto denarja in jo tako dati na stran.
4. Ročna dela
Ker je v Jugoslaviji primanjkovalo oblačil, je skoraj vsaka ženska znala šivati, že od šole naprej. Tako si lahko ustvarila stvari z lastnimi rokami ali vsaj spremenila oblačila, kupljena v trgovini, da niso bile videti kot vsi ostali.
Prav tako so številne gospodinje vezele, pletle prtičke, njihovi možje pa so z lastnimi rokami izdelovali pohištvo.
Preberite si tudi:
- Kaj danes počne zvezda 80-tih, Zana Nimani, pevka hita 'Dodirni mi kolena', ki so ga poznali vsi
- Kako so propadli industrijski velikani Jugoslavije: Od uspešnih podjetij so ostale le ruševine in dolgovi