4 živila, ki jih najdete v vsaki kuhinji in jih lahko uporabite kot kozmetiko ali čistilo!

15. 2. 2017
Deli
4 živila, ki jih najdete v vsaki kuhinji in jih lahko uporabite kot kozmetiko ali čistilo! (foto: profimedia)
profimedia

Sode bikarbone, kisa, kokosovega olja in morske soli ne uporabljajte zgolj pri ustvarjanju kulinaričnih dobrot. Naštete sestavine se odlično obnesejo v vlogi kozmetičnih in čistilnih sredstev. Poleg tega, da bo vaša denarnica odrešena marsikaterega mesečnega stroška, boste z doma narejenimi kozmetičnimi in čistilnimi izdelki pripomogli k ohranjanju čistejšega okolja.

Za izdelavo in shranjevanje kozmetičnih in čistilnih sredstev ne potrebujete nobene nove embalaže - uporabite tisto, ki jo že imate doma, na primer manjše kozarce za vlaganje, plastenke od gela za pranje perila, mehčalca, raznih pijač in podobnega. Ker je izdelava domačih čistil, kozmetičnih izdelkov in pripravkov za zdravje zelo preprosta in ne zahteva pretiranih poznavalskih veščin, se tega lahko loti vsakdo.

Prepričajte se in preberite, kako.

Deodorant iz domače kuhinje

Potrebujete manjši stekleni kozarec s pokrovčkom, sodo bikarbono, kokosovo olje in, če želite, eterično olje po izbiri. Deodorant, ki je zelo učinkovit v boju proti neprijetnim vonjavam, lahko izdelate na dva načina.

Prvi način: Za količino deodoranta, ki traja okrog mesec dni, manjši stekleni kozarec do polovice napolnite s sodo bikarbono, nato ga do vrha napolnite z malce zmehčanim kokosovim oljem. Po želji dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja po izbiri - odločite se za vonj, ki vam je najbolj pri srcu. Zmes temeljito premešajte z držalom žličke, nastala bo kremasta, hrapava masa. Kozarec zaprite in ga hranite na sobni temperaturi.

Drugi način: Če ste kokosovo olje hranili v hladilniku ali v shrambi, se je precej strdilo, zato ga je treba segreti. Da bi napolnili manjši stekleni kozarec, približno tri žlice kokosovega olja stopite v kozici, dodajte tri žlice sode bikarbone in nekaj kapljic eteričnega olja. Medtem ko zmes vlivate v kozarec, jo mešajte z držalom žličke. Kozarec zaprite in ga shranite na sobni temperaturi.

Deodorant nanašajte vsak dan na sveže umite pazduhe. S prstom ga zajemite iz kozarca (količina naj bo manjša) in ga namažete pod pazduhe. Verjetno ima vsak med nami že slabo izkušnjo z madeži, ki jih na oblačilih puščajo deodoranti. V tem primeru ni tako - čeprav gre za olje, na oblačilih ne bodo ostali madeži, pa tudi soda bikarbona ne. Preverjeno!

In še opozorilo: prepričajte se, da niste alergični na eterična olja, preden jih uporabite pri izdelavi deodoranta.

S štedilnika v pralni stroj - gel za perilo

Ste že izračunali, koliko denarja na mesec porabite za gele ali praške za perilo? Ne? Le dajte. Po tem se boste z navdušenjem lotili kuhanja okolju prijaznejšega gela za perilo, ki perilo opere res dobro ali še boljše od kupljenih gelov.

Sestavine: Za tri litre gela potrebujete tri litra vode, od 100 do 125 g mila (lahko uporabite navadnega, rastlinskega... Katero koli vam je pač všeč ali pa ga imate še zapakiranega nekje v kopalnici), dve žlici alkoholnega kisa, eno in pol ali dve žlici sode bikarbone (odvisno od količine mila) in eterično olje (če želite). Za tako količino potrebujete tri in pol litrsko embalažo za pralni gel. Če je nimate, si pripravite več manjših plastenk.

Priprava: Postopek je sledeč: naribajte milo (uporabite navaden kuhinjski strgalnik), potem pa vodo segrejte skoraj do vrelišča. Preden zavre, lonec z vodo odstavite in vanjo vsujte naribano milo, dodajte sodo bikarbono, kis in eterično olje. Zmes nekajkrat premešajte s kuhalnico in pustite, da se shladi. Čez približno uro in pol jo še enkrat temeljito premešajte. Najboljše bo, če se kuhanja gela lotite zvečer, tako da se bo čez noč temeljito shladil. Ker je ohlajena zmes precej strjena, jo zjutraj temeljito premešajte s paličnim mešalnikom, nato pa jo vlijte v pripravljeno embalažo. Pozor: zmes je gosta, zato v embalaži pustite nekaj prostora (okrog pol litra), da jo boste lahko pred uporabo pretresli. Tako bo spet postala lepo tekoča.

Z naravnimi sestavinami do lepših zob

Mati narava nas ni vseh obdarila z belimi zobmi in bleščečimi nasmehi. Z leti se zobje tudi obrabijo, zobni kamen se tvori in nalaga hitreje kot prej. Prvo pomoč v boju proti zobnemu kamnu in slabemu zadahu lahko poiščemo v domači shrambi in kopalnici.

Če naši običajni zobni pasti dodamo malce sode bikarbone (res malce, pol ščepca), bodo zobje bolj beli. Z grgranjem raztopine sode bikarbone in vode bomo odpravili slab zadah. Če želite izdelati svojo zobno pasto za odstranjevanje trdovratnih zobnih oblog in kamna, pa zmešajte morsko sol in sodo bikarbono. Ščetko s pripravljeno zobno pasto nato namočite v to mešanico. Poskusite, ne bo vam žal.

V praksi preizkusila in po lastnih izkušnjah zapisala Lili Maher, foto: profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord