5 čustvenih ran, ki jih v razmerje prinesejo v otroštvu zanemarjene ženske

5 čustvenih ran, ki jih v razmerje prinesejo v otroštvu zanemarjene ženske (foto: profimedia) profimedia
4. 2. 2021

Ženske, ki na splošno veljajo za nežnejši spol, nosijo čustva iz otroštva s seboj mnogo dlje kot večina moških.

To ne pomeni, da moški niso občutljivi na rane iz otroštva, temveč da se med odraščanjem nagibajo k bolj pragmatičnemu pristopu. Ženske medtem nosijo bolečino še mnogo let, kar vpliva na vsa njihova razmerja, vse dokler končno ran ne zacelijo.

5 čustvenih ran, ki jih v razmerje prinesejo ženske, ki so otroštvo preživele brez ljubezni

1. Težave pri navezanosti

Ko otrok odrašča ob skrbnih, ljubečih starših, ki so mu vselej v oporo, prepozna odnose in navezanost na ljudi kot nekaj dobrega in varnega. Tisti, katerih starši ne pokažejo naklonjenosti, ali nihajo in je njihov odnos odvisen od trenutnega razpoloženja, se naučijo, da ljudem ni mogoče zaupati in se nanje navezati.

Deklica spozna, da medsebojni odnosi niso nekaj varnega in stalnega, saj se lahko spreminjajo. Za malčico, ki potrebuje čustvene povratne informacije in naklonjenost, je zanemarjanje uničujoče spoznanje. Med odraščanjem nenehno išče to povezavo, a se hkrati uči, da se lahko zanese samo nase. Žensko bo taka zapuščina pri medsebojnih odnosih vodila v tesnobo in počutila se bo negotovo, saj bo zaradi preteklih izkušenj kot odrasla vedno pričakovala zavrnitev.

2. Nezaupanje

Otrok staršev, ki so svojemu nasledniku vselej na voljo ter mu pomagajo razumeti in rešiti preproste zadrege, bo zaupal ljudem, saj bo verjel, da mu bodo stali ob strani. V nasprotnem primeru, ko odrasli otroka odrivajo, zaupanja ne bo. Ko so starši povsem odsotni, se bo deklica naučila, da ne more zaupati nikomur. Prepričana bo, da je ne bo nihče zaščitil in ji pomagal, zato bo pozneje gledala na ljubezensko razmerje kot na nekaj nezanesljivega.

3. Postavljanje meja

Uravnoteženi starši vedo, da morajo otroka naučiti, da si vsakdo zasluži svoj prostor in čas zase. Vsak posameznik je drugačno bitje in ima različne potrebe, ki jih je treba spoštovati. Neuravnoteženi starši svojemu otroku ne dajo dovolj prostora, obravnavajo ga, kot da njegove potrebe niso pomembne in postavljajo na prvo mesto svoje. Med odraščanjem začne deklica zaradi takih okoliščin bolj kot drugi otroci ceniti prostor in neodvisnost, istočasno pa čuti potrebo, da vsem ugaja in jim ugodi. Narobe razume tudi potrebo po zasebnem prostoru drugih. Ko si želijo nekaj zasebnosti, to doživi kot zavrnitev.

4. Strah pred neuspehom

Starši bi seveda otroka morali poučiti, da je neuspeh sestavni del življenja in da gre le za kratkotrajno nazadovanje, ne za končni cilj. Ko starši pri tem zatajijo in so do otroka pretirano kritični ali celo nagnjeni h kaznovanju, ker ni izpolnil pričakovanega, se mu bo sesul svet. Pri otroku se bo utrdil občutek, da si v primeru, ko ne opravi dobro, ne zasluži ljubezni in odobravanja. Odrasel bo s strahom pred neuspehom.

5. Šibka samopodoba

Starševska naloga je tudi, da otroka dosledno podpirajo in mu namenijo dovolj pozornosti. Tako se bo naučil, da je ljubljen in dober takšen, kakršen je. Nezdravi, pretirano kritični starši, ki ne znajo otroka pohvaliti in mu pokazati naklonjenosti, pri otroku zasejejo dvome v lastno vrednost. Prepričani so, da si ne zaslužijo ljubezni. Počutijo se manjvredni, njihova samopodoba pa je na majavih nogah.

Naštete čustvene rane se v odrasli dobi kažejo na različne načine

Posledice teh čustvenih ran se razlikujejo in so odvisne od tega, ali so jih povzročile mame ali očetje. Kako se lahko pokažejo rane nepazljivih očetov?

  • Nagnjenost k depresiji. Mnoge ženske imajo težave v romantičnih odnosih zaradi slabih odnosov z očetom. To resno vpliva na njihovo samozavest in lahko vodi v depresijo, saj ne znajo razrešiti nakopičene žalosti.
  • Nagnjenost k motnjam prehranjevanja. Hčere brez močnega očetovskega lika imajo dvakrat več možnosti za prekomerno težo. Praznino namreč zapolnijo s hrano. Druge lahko postanejo anoreksične ali bulimične. Menijo, da jih bo očka imel rad, če bodo imele dovolj vitko postavo.
  • Nagnjenost k zgodnjim spolnim odnosom. Številne raziskave so pokazale, da si dekleta, ki so pogrešala očetovo naklonjenost, skušajo pridobiti potrditev pri moških prek spolnih odnosov.
  • Nagnjenost k zasvojenosti. Po podatkih ameriškega ministrstva za zdravje je pri otrocih brez očeta 68 odstotkov več možnosti za uživanje droge in 76 odstotkov več možnosti, da bodo storili kaznivo dejanje. Hčere pogosteje posežejo po mamilih, da bi pozabile na bolečine.

Vir: Wild child

Priporočamo