5 grdih posledic slabega razmerja

5 grdih posledic slabega razmerja (foto: Shutterstock) Shutterstock
11. 2. 2020

Najslabša posledica razmerja z nasilno, narcisoidno osebo je škoda, ki jo utrpi samozavest osebe, ki predstavlja drugo polovico takega razmerja. Te osebe so po koncu razmerja za vedno spremenjene.

Posledice slabih razmerij so lahko zelo globoke, še posebej, če je bilo tako razmerje dolgotrajno. Oseba, ki je v takem razmerju »potegnila kratko«, bo iz njega izšla precej drugačna, kot je vstopila vanj.

Po večletnem maltretiranju (verbalnem, psihičnem in pogosto – žal – tudi fizičnem) se njihovo dojemanje sveta precej spremeni. Naštevamo pet najvidnejših posledic slabega razmerja.

1. Oseba prevzame krivdo za vse

Ves čas se počuti krivo, saj misli, da si je zaslužila vse slabo, kar jo je doletelo. Zato se ves čas opravičuje drugim ljudem, njena drža pa je defenzivna. Pogosto tudi misli, da jo vsi sovražijo. Če poznate tako osebo, jo lahko potolažite s preprostim vprašanjem: »Zakaj misliš, da je vse slabo, kar se zgodi, posledica tvojih dejanj?« Vsaj za trenutek se bo zamislila, morda pa tudi dojela, da ji ni treba prevzemati bremena sveta na svoja ramena.

2. Čuti se obvezano delati tisto, kar drugi hočejo

Mogoče zato, ker prevzema nase vso breme sveta in se hoče nekako odkupiti. Mogoče pa zato, ker misli, da se bo drugim ljudem prikupila tako, da jim naredi kakšno uslugo oziroma naredi tisto, kar drugi hočejo. Taka oseba vsaj začasno postane pasivni ali aktivni izvrševalec ali izpolnjevalec želja drugih.

3. Nikoli v ospredje ne postavijo svojih potreb

Take osebe nikoli ne povedo, kaj bi rade, saj niti ne znajo več izraziti svojih potreb. Od partnerjev so namreč prevečkrat slišale, da njihove potrebe ne štejejo – na koncu so to mantro ponotranjile do tolikšne mere, da so še same prepričane, da drži. Zakaj bi izrazile svoje potrebe in želje? V njihovih očeh je jasno, da si tega ne zaslužijo. S potrpežljivim prigovarjanjem in prepričevanjem jih skušajte prepričati v obratno.

4. Prepričane so, da jih »nihče nikoli ne bo hotel«

Njihova samozavest je pomendrana, imajo se za neprivlačne osebe in so prepričane, da se nihče ne bo hotel spustiti v zvezo z njimi. Dolgo časa so bile podvržene hudi psihološki torturi – osebe, ki naj bi jih imele rade, so jim dopovedovale, da so »za nikamor«, da jih nihče ne mara, da v bistvu imajo srečo, da jih sploh kdo hoče ... In podobno. Torej to prepričanje niti ni tako zelo čudno. Če je med vašimi prijatelji ali družinskimi člani taka oseba, ji vsekakor ponudite pomoč. Če je treba, jo napotite k strokovnjaku, ki ji bo znal pomagati, da se postavi na noge.

5. Zadovoljijo se z manj, kot si želijo

Med njihovimi glavnimi življenjskimi potrebami sta varnost in stabilnost. Dovolj so obupane, da se bodo oprijele vsake rešilne bilke. Zato tudi (najverjetneje spet) pristanejo v razmerjih, v katerih so njihove želje upoštevane ali izpolnjene v najmanjši možni meri, saj se bojijo, da »tam zunaj« ne bodo našle nekoga boljšega. Če poznate tako osebo, jo skušajte prepričati, da to preprosto ne drži, da je vredna ljubezni in da je čas, da gre naprej. Kdo ve? Morda vas bo dejansko poslušala.

Povzeto po truth-code.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri