5 korakov za NAJBOLJŠE pustne krofe brez cvrtja: So slastni, a nič kaj mastni! (primerni so tudi za vegane)

10. 2. 2023
Deli
5 korakov za NAJBOLJŠE pustne krofe brez cvrtja: So slastni, a nič kaj mastni! (primerni so tudi za vegane) (foto: Profimedia)
Profimedia

Pust je pred vrati in seveda zraven še kako "pašejo" slastni krofi. A marsikdo se jim izogne, ker gre za ocvrto dobroto. Mogoče pa je pripraviti tudi take, za katere ne boste potrebovali olja - in ja, po njih lahko posegajo tudi vegani.

Sestavine za 7 krofov:

  • 20 g svežega kvasa
  • 350 g moke
  • Pol čajne žličke rjavega sladkorja
  • 200 ml mlačnega riževega mleka
  • 10 g stopljenega kokosovega olja
  • 15 g kokosovega sladkorja
  • Ščepec soli
  • Marmelada po izbiri
  • Sladkor v prahu po želji

Priprava:

1. V večji posodi premešajte kvas, 3 žlice mlačne vode, pol žlice moke in rjavi sladkor. Maso pustite stati na toplem 15 minut, da naraste.

2. V ločeno skledo potresite moko in na sredini naredite jamico. Po robu posujte sol, v jamico pa zlijte narejeno kvasovo mešanico, riževo mleko, kokosovo olje in kokosov sladkor ter vse skupaj dobro pregnetite.

3. Testo pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in ga pustite na toplem za 30 minut, da naraste.

4. Testo razdelite na približno 7 delov. Oblikujte kroge, nadevajte jih z marmelado in jih dobro zaprite ter nadevano testo oblikujte v krof.

5. Krofe na namaščenem pekaču pecite 30 minut pri temperaturi 180°C. Pečene krofe po želji dodatno oplemenitite s sladkorjem v prahu.

Pripravila: Veronika Sivka

Preberite več na Aktivni.si

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord