5 korakov za utišanje ljudi, ki preveč govorijo: Kakšen nasvet vam bo zagotovo prišel prav

5 korakov za utišanje ljudi, ki preveč govorijo: Kakšen nasvet vam bo zagotovo prišel prav (foto: Profimedia) Profimedia
27. 9. 2020

Zagotovo poznate kakšno osebo, ki vsakič, ko začne govoriti, ne zna nehati. Običajno nam taki ljudje posrkajo energijo in nas pustijo prazne, zato se je treba naučiti, kako jim postaviti meje.

Za ljudi, ki preveč govorijo, je značilno tudi, da ne poslušajo. Prepričani so, da so njihove besede fascinantne za vse ostale, ne razumejo pa dejstva, da je poslušanje ravno tako pomemben del komunikacije kot govorjenje.

Pred kratkim je Henning Mankell, avtor kriminalk o inšpektorju Wallanderju, v časopisu The New York Times zapisal: "Od živali se razlikujemo po dejstvu, da lahko poslušamo o sanjah drugih ljudi, o njihovih strahovih, veselju, obžalovanju, željah in porazih - v zameno pa oni poslušajo nas." A ljudje, ki preveč govorijo, nikakor ne najdejo ravnovesja na relaciji govorjenje - poslušanje.

Najboljša komunikacija vključuje odnos daj - dam med govorjenjem in poslušanjem. Ljudje, ki preveč govorijo, pa nikakor ne ujamejo tega ritma. Kako se lahko odzovete, če imate sodelavca, prijatelja ali družinskega člana, ki spada med take ljudi? V nadaljevanju navajamo pet korakov, ki so vam lahko v pomoč.

1. Najprej zbrano poslušajte - a ne za dolgo. Med poslušanjem skušajte definirati, kaj vam ta oseba hoče sporočiti: gre za njeno željo po občudovanju drugih? Ali za misel, ki jih nenehno zaposluje? Za čustva, s katerimi ne more upravljati?

2. Po tem, ko ste jo nekaj časa poslušali in definirali, kaj vam skuša sporočiti, jo vljudno vprašajte, če bi jo motila prekinitev pogovora. Morda bo rekla: "Seveda ne, saj vem, da preveč govorim." Če pa pove: "Dovoli, da končam svojo misel," se odzovite z besedami: "Mislil sem, da si končal. Ti lahko povem, kaj sem slišal od tebe?" Seveda bodo nekateri hoteli nadaljevati po svoje. Ker nimate izbire, jim to dopustite, a jih prekinite takoj, ko preskočijo na drugo temo.

3. Ko jo prekinete, bodite pripravljeni povedati nekaj o temi, o kateri je oseba govorila. Skušajte zajeti bistvo povedanega na preprosti način - če je le mogoče, se na pozitiven način izrazite o govorcu. Ne bodite presenečeni, če vas bo oseba prekinila, saj bo to naredila zato, ker se boji kritike. V tem primeru se odzovite s stavkom: "Počakaj, rad bi dokončal svojo misel" in nadaljujte s tem, kar ste hoteli povedati.

4. Misli ne končajte s komentarjem o tej osebi. Dodajte kakšno lastno izkušnjo, ki bo potrdila, da razumete, kaj oseba prestaja. Morda podoben dogodek, občutek, zabavno zgodbico - nekaj, kar vam bo odprlo možnost, da z njo delite lastno izkušnjo.

5. Pogovor prekinite, če bo trajal predolgo. Osebi lahko razložite, da vam je res žal, a imate druge obveznosti in da bosta pogovor nadaljevala ob drugi priložnosti. Če se bo pozneje oseba res vrnila in hotela nadaljevati svoj monolog, ji mirno povejte: "Oprosti, zdaj res nimam časa." Tako boste jasno postavili svojo mejo.

Ne imejte slabe vesti. Vaša naloga je, da najprej poskrbite zase. Če to pomeni, da nekomu morate odreči druženje, ker vas pušča praznega, boste to pač naredili, da bi se zaščitili. Ne pozabite: vaše meje bodo stale tam, kjer jih boste sami postavili.

Povzeto po psychologytoday.com

Priporočamo