5 mitov o srečnih zakoncih (in zakaj ne držijo)

5 mitov o srečnih zakoncih (in zakaj ne držijo) (foto: profimedia) profimedia
7. 5. 2020

Iskrena, trdna ljubezen ni vedno obdana z vrtnicami in čokolado. Zakonsko življenje občasno zaznamuje zmeda in razmerje se lahko pošteno zaplete. V realnosti preprosto ni pravljične idile.

Zato se ne prestrašite, ko pride do neizogibnih zapletov, ki odstopajo od pravljičnih zgodbic. Niste nič posebnega, vsem se to dogaja. Vsak zakonski par ima težave, naj je na pogled videti še tako srečen.

Za lažje razumevanje življenja v dvoje smo zbrali pet mitov, ob katerih se napaja veliko zaljubljencev, pa v resnici sploh ne držijo.

Mit: Srečni pari bi se kar naprej valjali med rjuhami.

Resnica: Ne razmišljajo samo o spolnosti, znajo pa stopnjevati vznemirjenje.

Resničnost gre vselej svojo pot: strast in vznemirjenost, značilna za začetek zveze, se sčasoma umirita in ju delno izpodrine domačnost. Partnerja nista več tako na trnih že ob misli, da se bosta videla in nenehna želja, da bi skočila v posteljo, počasi bledi. To seveda ne pomeni, da je doba užitkov končna. Kje pa, spolnost bo še vedno pomemben del vajinega življenja in skupaj si bosta ustvarila vznemirljive intimne izkušnje. Ljubeča partnerja tudi takrat, ko začetna vnema popusti, znata začiniti intimnost. Ogrevanje in stopnjevanje vznemirjenosti ju veže mnogo bolj, kot vsakodnevne obveznosti in načrtovanje, kako opraviti vse potrebno, da življenje nemoteno teče naprej. Za iskren odnos ni treba nenehno zavijati v spalnico, pomembna je kakovost, ne količina. In če mislite, da se oddaljujeta, ker ne seksata več tako pogosto kot v prvih letih, se motite. Srečni pari preprosto najdejo ravnovesje v intimnih odnosih, kakovost pa je pomembnejša od frekvence.

Mit: Srečni pari se ne prepirajo.

Resnica: Prepirajo se, a znajo odpuščati.

Pogosto se sliši splošno razširjena modrost, da ne bi smeli zvečer zaspati jezni in velikokrat se srečni pari pohvalijo, češ da se nikoli ne prepirajo. Zakaj so potem najstniki zmedeni, ko se starši ločujejo, nikoli pa jih niso slišali, da bi se sporekli? Prepiri in kresanje različnih mnenj so povsem običajen del skupnega življenja. Če se v vaši zvezi to še ni zgodilo, potem nista dve ločeni, samostojno misleči osebi in boste morda nekoč ugotovili, da je enega od partnerjev razmerje dušilo in se je počutil klavstrofobičnega. Srečni pari se prepirajo, a znajo premagati spore in kakšno ostro besedo drug drugemu odpustiti. Pomembno je, da znata po prepiru drug drugega umiriti, s čimer si izboljšata razpoloženje in spet začutita varna tla pod nogami.

Mit: Srečni pari si vse povedo in uživajo v istih dejavnostih.

Resnica: Imajo različne interese.

Trditev, da si srečni pari povedo vse podrobnosti in da si delijo tudi prostočasne dejavnosti, je povsem zgrešena. To bi jim namreč odvzelo precejšen del samostojnosti in zaupnosti. Predstavljajte si, da partnerju poveste vsako drobnarijo. Sčasoma bi se vaš odnos spremenil in bi vašo ljubljeno osebo začeli dojemati kot terapevta. Zdaj pa si še zamislite, da vse, kar počneta, počneta skupaj. V tem primeru bi postal partner vaš podaljšek in ne bi bil več samostojna osebnost. Srečni zakonci se podpirajo na različne načine in uživajo v različnih dejavnostih. Kljub različnim interesom, pa izberejo kakšno novo aktivnost in se je lotijo skupaj. Sprejemajo različna nagnjenja, podpirajo partnerja pri njegovem konjičku ali športni rekreaciji, istočasno pa izpolnjujejo tudi svoje želje.

Mit: Srečni pari se brezpogojno ljubijo.

Resnica: Brez napetosti in izzivov ne gre.

Srečni pari niso zadovoljni z vsem, kar jim pride na pot. Ne bodo kar naprej kimali, češ da jim je vse pri partnerju všeč in da jim je pri srcu vse, kar počne. Pri popolnem sprejemanju ljubljene osebe je vedno nekaj napetosti, a kljub temu ste pripravljeni sprejeti osebnostni razvoj in spremembe. Brez tega bi bilo življenje dolgočasno. Srečni pari se zavedajo, da zaradi različnega mišljenja, dojemanja ali interesov brezpogojna ljubezen ni vedno mogoča. Hkrati pa vedo, da spremembe ohranjajo zvezo živo, sicer bi lahko zašla v mrtev rečni rokav.

Mit: Srečni pari so čustveno povsem stabilni.

Resnica: Vsakdo ima svoje težave.

Ni ga človeka, ki ga ne bi kaj tiščalo in ki ne bi poznal notranjih bojev. To ni nikomur prizaneseno, pomembno pa je, ali znate prepoznati svoje težave, ali ste jih pripravljeni deliti s partnerjem in ali jih partner deli z vami. Srečni pari se zavedajo svojih šibkih točk, občasno se lahko celo pošalijo na račun svojih takšnih ali drugačnih fobij. Ko pa eden od partnerjev ni zmožen priznati napake, se ne opravičiti ali ne zna odpustiti, razmerje zastane in lahko postane nezdravo.

Vir: Psychology Today