5 mitov o varanju, ki jim slepo verjamemo

5 mitov o varanju, ki jim slepo verjamemo (foto: shutterstock) shutterstock
27. 8. 2020

Priznana ameriška psihologinja je razkrila, da so nekatera naša prepričanja o skoku čez plot le neresnični miti. Kot kaže nas filmi in izkušnje iz srednje šole le niso naučili tiste prave resnice. Le kdo bi si mislil?

1. Ko je afera razkrita, poti nazaj več ni

Par lahko popravi svoj odnos tudi potem, ko je varanje razkrito. Tistih, ki jim je to uspelo, poznamo manj (ali nič), ker o tem redko kdo želi govoriti na glas. Morda je težko verjeti, a mnogi pari, ki se odločijo rešiti svoje razmerje po varanju, odkrijejo, da je vez njima potem še močnejša.

2. Če ni seksa, to ni varanje

Ko pride do vprašanja, kaj je varanje in kaj ne, odgovor dobimo zelo preprosto. Preden storite nekaj, za kar niste prepričani, če je varanje ali ne, se vprašajte, ali bi vas motilo, če bi vaša druga polovica naredila nekaj podobnega. Ste po dolgih letih srečali simpatijo iz srednje šole, zdaj pa vsa vajina komunikacija poteka skrivno preko facebook privatnih sporočil? Hodite vsak dan na kosila s seksi sodelavko, kjer ji ves čas namigujete, kako privlačna je? Seks torej res ni obvezen, da lahko govorimo o varanju.

3. Pri varanju gre za seksualno privlačnost

Ne nujno. Tu in tam je varanje res bolj ali manj posledica zgolj seksualne privlačnosti, a najpogosteje se to pripeti zaradi iskanja čustvene povezave. Zato nekateri skoki čez plot ne gredo dlje od druženj in čustvene bližine. Je pa res, da to potem velikokrat vodi tudi v seks.

4. Varanje je posledica težav v zakonu

Vsako razmerje in vsak zakon ima težave. Afere se ne zgodijo zato, ker težave so, ampak zato, ker partnerja ne znata (ali pa ne želita) reševati teh težav.

5. Varanje se vedno zgodi z mlajšo in privlačnejšo osebo

Spomnimo se samo na afero, ki jo je Arnold Schwarzenegger imel z gospodinjsko pomočnico in bomo takoj razumeli, da to ne drži vedno. Ali pa googlajte afere, ki jih je zagrešil Tiger Woods in se čudite nad nekaterimi dekleti, ki si jih je izbral za svoje skoke čez plot. Stereotip varanja nas res uči, da 60-letni direktor uspešne firme pleza po svoji 20-in-nekaj-let stari, brhki tajnici, a običajno izbrane osebe za varanje niso mlajše, bogatejše ali privlačnejše - so samo nove.

Priporočamo