5 načinov za spopadanje z bolečino iz preteklosti

5 načinov za spopadanje z bolečino iz preteklosti (foto: Profimedia) Profimedia
20. 10. 2020

Vsi imamo spomine iz preteklosti, ki nam povzročajo bolečino. Nekateri z njo hitro opravijo in se ne obremenjujejo več, drugi pa imajo težave s tem.

Boleči spomini počivajo nekje v podzavesti, dokler ne izbruhnejo na plan. Vsakič, ko nas preplavi boleč spomin, spustimo svojo preteklost v sedanjost. Se vam je kdaj zgodilo, da vas je brez očitnega razloga zajelo slabo razpoloženje? Nihanje razpoloženja predstavlja podzavestni "priklic" bolečih spominov. Negativna čustva (jeza, frustracije, tesobnost, otožnost) nas lahko preplavijo takrat, ko to najmanj pričakujemo. Za nekatere ljudi je to, da se oklepajo preteklih bolečih spominov nekakšna "medalja časti". Z njo označujejo svojo identiteto in upravičujejo svojo vlogo žrtve.

Pogosto se zgodi, da se ljudje svoje bolečine oklepamo tako dolgo, dokler nam ta ne postane nekakšna vrsta tolažbe. Zdi se, da bi bili izgubljeni brez bolečine in trpljenja. Sčasoma lahko boleči spomni pripeljejo do psihosomatskih bolezni, zato ni dobro vrsto let v sebi zadrževati čustveno bolečino iz preteklosti - z njo je najbolje opraviti takrat, ko se pojavi. Lahko izberete drugačno pot - v sebi se odločite, da boste izbrali mir, srečo in svobodo, tudi če ne veste, kako bi to dosegli. Sčasoma pa boste umirili svoje misli in posledično tudi okrevali. Življenje bo veliko bogatejše, če se ne boste obremenjevali z bolečimi spomini iz preteklosti. V nadaljevanju predstavljamo pet načinov, da se znebite bolečine zaradi dogodkov, ki so že zdavnaj minili.

1. Predanost

Ljudje, ki so preživeli čustveno travmo, bodo težko kar nehali trpeti. Da bi se zaščitili, ustvarijo čustvene barikade - zato, da ne bi čutili ničesar. Posvetite se temu, da rane iz preteklosti pustite pri miru, ne brskajte po njih - tako boste naredili prvi korak s sprejemanjem boleče preteklosti. Ta predanost vam omogoča soočenje s preteklostjo, nerešene težave boste spravili na površje in jih rešili. Ni enostavno ostati predan, ko se soočate z bolečino. Če pogumno sprejmete to izkušnjo, vas bo preteklost manj bolela. Brez tega boste prikrivali bolečino z vsemi možnimi sredstvi, tudi z raznimi (škodljivimi) stimulansi, da bi se izognili soočenju. Ko se odločite za predanost, se začne proces zdravljenja, saj ste se pripravljeni soočiti s preteklimi dogodki.

2. Priznanje

"Ne obžalujem težav, ki sem jih izkusil. Mislim, da so mi pomagale postati oseba, kakršna sem danes. Počutim se kot bojevnik po dolgih letih urjenja: ne spomni se podrobnosti vsega, česar se je naučil, a zna zadati udarec, ko nastopi pravi čas za to."  —  Paolo Coelho

Ko si boste priznali, da vas nek dogodek iz preteklosti še vedno boli, se boste soočili s čustvi, ki jih ta bolečina prinaša. To je boljše kot pometanje pod preprogo v upanju, da bo bolečina izginila. Tudi če se nečemu upirate, to še vedno obstaja. Več energije boste porabili v skrivanju kot za okrevanje. Soočanje z bolečino je lahko težko, a vedite, da se vse enkrat konča - tudi bolečina. Namesto da bežite pred lastnimi čustvi si dovolite, da jih v polnosti začutite. Ne razmišljajte o stvareh, za katere mislite, da vam jih življenje dolguje, temveč se pogumno in z veliko sočutja soočite z izzivi. Verjemite, da se boste s pomočjo te izkušnje osebnostno razvijali še naprej.

3. Sprejemanje

Vsak med nami v življenju naleti na bolečino. Vemo, da značaj oblikujejo zahtevne okoliščine. Bolečina se pojavi že v otroštvu - to, kar počnemo s svojimi notranjimi ranami, vpliva na naš odnos do življenja in na to, kako živimo. Oseba si lahko morda misli, da si je zaslužila, da se ji nekaj zgodi, da nikoli ne bo dovolj dobra. Zaradi tega se počuti nevredno. Zato je veliko bolje sprejeti svojo preteklost, ne pa bežati od nje. Tako naredimo most, ki vodi v prihodnost. Če nenehno drezamo v rane iz preteklosti, namesto da bi se neposredno soočili z bolečino, iz sebe delamo žrtev. S sprejemanjem ne zanikamo, da smo začutili bolečino, temveč z novega zornega kota osvetlimo rane, da bi lahko okrevali in postali celovita osebnost.

4. Osvoboditev

Toksična čustva se lahko manifestirajo kot fizična bolečina. Če oseba potlači čustva, bodo ta morda izbruhnila kot fizična bolečina. Obstaja nekaj načinov, da se oseba znebi bolečine. Nekaterim pomaga sodelovanje s strokovnjaki za duševno zdravje - z njihovo pomočjo se postopoma znebijo bolečine. Pogosto pa se zgodi, da gre za zelo globoke čustvene rane, še posebej takrat, ko je bila oseba izpostavljena fizični zlorabi. V vsakem primeru lahko v procesu okrevanja na površje izbruhnejo različna čustva, pa tudi telesne spremembe - na boljše. Nekateri ljudje res okrevajo in se znebijo kroničnih bolečin, ki so jih pestile vrsto let (na primer bolečine v hrbtu). Ko se znebimo čustvenih ran iz preteklosti, naš um in telo napolni občutek lahkotnosti in zdi se, da nam je padel kamen s srca.

5. Odpuščanje

Treba je odpustiti tako sebi kot drugim. Sami soustvarjamo svojo življenjsko izkušnjo. Ko sprejmemo to dejstvo ugotovimo, da ne bomo več igrali žrtve. Če ste prepričani, da ste v preteklosti zagrešili nekaj slabega in vas zato pesti občutek krivde, razmislite še enkrat o tem. Eno slabo dejanje še ne pomeni, da je nekdo slaba oseba. Če vam uspe premagati ta notranji konflikt, boste ugotovili, da je mogoče odpustiti sebi - tako se ne boste več trpinčili.

Pogosto se zgodi, da oseba dojame, da so bili njeni nameni v času izvršitve določenega dejanja povezani s tem, da ohrani sebe. Človekova dejanja izhajajo iz instinkta - človek mora poskrbeti zase, kar pomeni, da je to, kar je naredil, naredil zaradi ljubezni do sebe, ne pa zato, ker je hotel škoditi drugim.

Povzeto po onmogul.com