5 namigov za izbiro najokusnejše lubenice

16. 7. 2017
Deli
5 namigov za izbiro najokusnejše lubenice (foto: Profimedia)
Profimedia

Poletje je čas lubenic, ki jih naravnost obožujemo. So sladke, odžejajo nas in praktično nimajo kalorij. Pomaga tudi pri hujšanju, saj pretenta občutek lakote. Žal pa se nam pogosto zgodi, da po nakupu lubenice ugotovimo, da nekako nima pravega okusa oziroma da je premalo sladka.

Zato vam bodo v pomoč namigi izkušenih pridelovalcev lubenic, ki razkrivajo, kako izbrati tako, ki bo sočna in sladka.

1. Bodite pozorni na rumenkast madež

Na spodnjem delu lubenice – na tistem, ki je bil na zemlji – je rumenkast madež. Na zrelih lubenicah je ta madež temno rumene barve, ki rahlo »vleče« na oranžno.

2. Bodite pozorni na rjavkasto »mrežo«

Rjavi madeži, podobni mreži, ki jih opazimo na lubenicah, pomenijo, da so čebele pogostokrat obiskale cvetove lubenice. Posledično to pomeni, da je lubenica bolj sladka.

3. »Moške« in »ženske« lubenice

Večina ljudi ne ve, da kmetje ločujejo lubenice po spolu. Na primer: tiste, ki so moškega spola, so večje, po obliki so nekoliko bolj podolgovate, po okusu so bolj vodene. Tiste, ki so ženskega spola, imajo okroglo obliko in so zelo sladke.

4. Bodite pozorni na velikost

Odločite se za lubenico, ki ni ne največja ne najmanjša, izberite tako, ki je povprečne velikosti. V vsakem primeru pa bodite pozorni na težo – ta mora biti v skladu z velikostjo lubenice.

lubenica

5. Preverite, kakšen je pecelj

Če je pecelj suh, to pomeni, da je lubenica dozorela. Če pa je zelene barve, je bila verjetno pobrana prezgodaj in ne bo zrela.

Povzeto po brightside.me

Novo na Metroplay: "Gledalci so razlagali, kako naj pustim moža" | N1 podkast s Suzano Lovec