5 nenavadnih dejstev o Vladimirju Putinu

5 nenavadnih dejstev o Vladimirju Putinu (foto: profimedia) profimedia
2. 3. 2015

Medtem, ko se čaka na nove informacije o umoru Borisa Nemcova, velika nasprotnika politike Vladimirja Putina, smo zbrskali nekaj zanimivih dejstev o famoznem ruskem predsedniku, v katerega so te dni ponovno uprte oči svetovne javnosti.

1. Forbes ocenjuje njegovo bogastvo na 70 milijard dolarjev

62-letni Vladimir Putin bi lani na Forbsovi lestvici milijonarjev s 70 milijardami dolarjev končal na drugem mestu najbogatejših ljudi na svetu, takoj za večkratnim rekorderjem Billom Gatesom. A to ni uradno potrjeno, ker osebnega premoženja ruskih bogatašev praktično ni možno zslediti ali preveriti. Predsednik Putin vsekakor nima primanjkljaja - leta 2007 je časniku The Guardian povedal, da je lastnik 37% deleža naftne družbe Surgutneftegaz in precejšnjega deleža v največjem proizvajalcu zemeljskega plina Gazprom

2. Vladimir Putin si lasti palačo in kar 58 letal

Med njegovimi številnimi bogataškimi igračkami je tudi flota 58 različnih letal. Na enem od teh samo kopalnica stane 85.000 dolarjev, opremljena pa je z zlato kopalniško opremo. Poleg letal si lasti tudi zbirko ročnih ur, ocenjeno na pol milijona dolarjev in čudovito palačo ob Črnem morju, ocenjeno na 44 milijonov dolarjev. 

Umorjeni Boris Nemcov, nekdanji namestnik predsednika vlade, je nekoč za Putina dejal, da ga je "moč primerjati z monarhi Perzijskega zaliva."

3. Je mojster borilnih veščin

Kot smo lahko zasledili iz znanih fotografij, Vladimir Putin rad jaha konje, je aktiven športnik in celo mojster dveh borilnih veščin, sambo in judo. Črni pas v judu si je priboril, ko je bil star 18 let. Borilne veščine Putin danes opisuje kot "življenjsko filozofijo".

4. Je ortodoksni kristjan, ki glasno oznanja svoje verske nazore

Vladimir Putin je svoja verska prepričanja večkrat glasno izrazil na nadvse kontroverzne načine, ki so močno odmevali po svetovnih medijih. Eden najbolj šokantnih je bil njegov pogled na poroke istospolnih parov, ki jih je enačil z verovanjem v Satana.

5. Obožuje vohunske romane

Vladimir Putin za vohunske romane pravi, da ga najbolj navdušujejo zato, ker v njih en človek lahko stori to, ker ne bi zmogle storiti cele vojske.