5 odločitev, ki jih čez 10 let ne boste obžalovali

5 odločitev, ki jih čez 10 let ne boste obžalovali (foto: Profimedia) Profimedia
16. 8. 2017

Malokdo razmišlja, kaj se bo z nami dogajalo čez 10 let. Običajno planiramo kratkoročno, morda za nekaj let naprej, leto 2027 pa se zdi še preveč daleč. Ampak saj veste, leta bežijo...

Zagotovo ste že neštetokrat slišali, da ljudje v življenju nabolj obžalujemo stvari, ki jih nismo naredili. Pa naj bo to bodisi zveza, za katero nismo bili dovolj pogumni, ali pa zamujene priložnosti, ki smo jih spustili, ker smo se »pametno« držali nazaj.

Da leta 2027 ne boste z obžalovanjem razmišljali o preteklem desetletju, se usmerite v sprejemanje naslednjih petih odločitev:

1. Delajte stvari, ki so vam všeč

Seveda je zabavno, da s prijatelji in družino delate stvari, ki so njim všeč, še bolj pomembno pa je, da zraven poslušate tudi svoje želje. Najprej se dobro poglobite vase in razmislite, katere stvari vas zanimajo in osrečujejo. O čem se lahko ure in ure pogovarjate? Katera dejavnost pospeši vaš utrip srca in vas navdušuje?

"Nikoli ne pustite, da vas definirajo in omejujejo stvari, ki jih drugi ljudje radi počnejo!"

2. Vsak vaš dan naj ima motiv, cilj, namen in vrednost

Čakanje, da se vam bodo dobe stvari same od sebe pojavile pred vrati, je zelo slaba navada, ki vas žal ne bo pripeljala nikamor. Svet vam ničesar ne dolguje, zato se aktivirajte in ga začnite oblikovati sami. Pričnite vlagati vase, tako da boste postali najboljša različica sebe, in takrat boste ugledali, da svet sploh ni tako siv in prazen.

"Prevzemajte odgovornost za stvari, ki se vam dogajajo v življenju, in prizadevajte si, da boste jutri boljši!"

3. Odložite mobilnik, tablico ali prenosnik in zadihajte sedanjost

Živeti v sedanjosti je v bistvu zelo enostavno, vendar zaradi naprav, ki nas neprestano obkrožajo, hitro zaidemo na virtualna pota, kjer zgolj pasivno sprejemamo obvestila, novice in oglase. Zaradi zatopljenosti v življenja drugih večkrat spustimo obetavne priložnosti, kar karneje obžalujemo in si zavrnitev očitamo.

"Osredotočite se na dogodke in ljudi, ki so pred vami sedaj, in cenite vsak trenutek, v katerem se znajdete!"

4. Delajte manj in preživite več časa z ljudmi, ki jih imate radi

Uspešna kariera, veliko denarja in ugled se zdijo za ušesa zelo prijetne besede, kajne? Vendar tudi, če delate več kot 60 ur na teden, z zasluženimi tisočaki ne boste mogli kupiti trenutkov, ko se vam otrok prvič nasmehne ali ko vam partner pove, kako veliko mu pomenite.

5. Odslovite ljudi, ki vam škodujejo

Družba ljudi, ki vam ne ustreza, vam škoduje tako fizično kot tudi psihično. Pomislite – ali je po vsem trudu, ki ste ga vložili v razvijanje lastnega potenciala, vredno nekomu pustiti, da vas zaničuje? Naj vas ne bo strah odsloviti takih ljudi.

"Najboljši način, da si pridobite spoštovanje od drugih, je ta, da najprej spoštujete sami sebe!"

Povzeto po: Thinkinghumanity