5 pogostih izgovorov, ki jih morate opustiti še danes

5 pogostih izgovorov, ki jih morate opustiti še danes (foto: profimedia) profimedia
13. 10. 2020

Že kot otroci smo se navadili, da je v življenju veliko lažje najti izgovore, kot pa doseči želeni cilj. Čeprav je včasih zelo priročno imeti v rokavu kakšen izgovor, da si olajšamo življenje, pa je vendarle prav, da tiste najpogostejše pozabite že danes. Ker jim verjetno tako ali tako nihče več ne verjame.

1. Nimam časa

Nihče nima časa. Vsi se zgodaj zbujamo in potem podivjano norimo čez dnevne opravke v upanju, da do spodobne ure končamo vse, kar se od nas pričakuje, vmes pa se polivamo s kavo, prehitro jemo in imamo v denarnici sliko naše izbranke/mačke/Playstationa, da nas opomni, zakaj morda ne bi bilo najbolje, da se poženemo s kakšnega mostu.

Se vam zdi nemogoče vse narediti v enem dnevu in obenem še imeti kakšen hobi, medtem ko to uspeva vašemu prijatelju? Razlog zelo verjetno tiči v tem, da niste uspeli uvesti ravnotežja med vaše obveznosti. Tule je namig: problem ni v pomanjkanju časa (dan je za vse ljudi enako dolg), problem je, da v življenju nimate urejenih prioritet.

2. Začnem jutri

Kako so že govorili naši nonoti? "Ne prelagaj na jutri, kar lahko narediš danes." Resda antičen pregovor, ki pa še kako drži. Dlje boste odlagali svoje obveznosti, dlje boste o nekem projektu le razmišljali, bolj se bo zdel odtujen in nemogoč za realizacijo. Uprite se potrebi, da prestavljate stvari na naslednji dan in raje izkoristite motivacijo takrat, ko še kaže znake življenja. Zadnji del Živih mrtvecev vas bo že počakal.

3. Ne vem niti, kje naj začnem

Vaš seznam opravil je daljši kot tajkunska obtožnica in ob tako obširni zbirki opravil običajno izgubimo apetit za delo. Ker čisto zares ne vemo, kje bi začeli. A namesto, da se zapodite v seznam in delate malo tu, malo tam, začnite z majhnim. Naredite si načrt, razdelite delo po odsekih in se osredotočite na eno malo nalogo na enkrat. Vsakič, ko boste zaključili vsaj delček, boste dobili motivacijo za naprej (ali pa vsaj imeli malce bolj spokojen spanec).

4. Zdaj je že prepozno

Zakaj? Ker niste bili prvi na svetu, ki se je spomnil, da se kruh lahko nareže na kose? Če ste se posvetili nekemu projektu, je lažje, da ga izpeljete do konca, kot pa da se na sredi poti obrnete v drugo smer. Če vam je to, kar delate, še vedno pomembno in v tem še vedno vidite smisel, boste našli način, kako nadaljevati - in končati.

5. Zakaj bi spreminjali, če deluje?

Če v dani situaciji ne zaznavamo večjih težav, običajno pustimo, da stvari ostanejo kot so. To je pametno - do neke mere. Ne smete pa pustiti, da se udobje dobrih dni razraste čez vašo strast in željo do dela. Ko se pojavijo priložnosti za spremembe, se jih ne ustrašite - sprejmite jih. Izkoristite jih. Cono udobja je težko zapustiti, a včasih je nujno. Ker verjemite, da bo konkurenca to zagotovo storila.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri