5 pravil za pitje smutijev

15. 8. 2016 | Vir: Jana
Deli
5 pravil za pitje smutijev (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Se sprašujete, zakaj piti 'zmešančke', če sadje in zelenjavo lahko grizljate?

Če jih boste pripravili sami, boste z njimi okusno, hitro in elegantno zaužili največ hranil in vlaknin, ki jih v sodobni prehrani pogosto primanjkuje. Bi radi pojedli več sveže špinače, zelene ali druge zelenjave? S smutijem lahko že za zajtrk 'pojeste' dve skodelici zelenjave – nasitila in nahranila vas bo, če se je boste le 'lotili' pravilno, in tako iz te zakladnice hranil dobili vse:

1. Smutije pijemo zjutraj oziroma na prazen želodec, saj se prebavljajo hitreje kot večina druge hrane. Tako poskrbimo, da ne bodo zastali v prebavilih in začeli fermentirati.

2. Pijemo jih počasi. Vsak požirek zadržimo v ustih in ga dobro prepojimo s slino, da omogočimo začetek prebave že v ustih.

3. Smuti naj bo obrok; čeprav je poln vitaminov, vsebujejo kalorije in nikakor ni mišljen kot dodaten priboljšek. 'Zmešančki' so najboljši za zajtrk zaradi vseh hranil, ki jih vsebujejo – z njimi bomo dobili vso energijo, ki jo potrebujemo za odličen začetek dneva.

4. Pri pitju uporabimo slamico, ki zmešančkom še izboljša okus, obenem pa jih tako lažje pijemo počasi, kar pripomore k boljši prebavi in prepreči prebavne težave. Uporabite steklene slamice, ki jih lahko uporabljate neomejeno.

5. V smutiju uživajmo. Tako kot velja za vsak drug obrok si tudi za kozarec 'zmešančka' vzemimo čas. Ne srkajmo ga mimogrede in uživajmo v vsakem požirku, seveda pa poskrbimo, da bo okusen, četudi je v njem veliko zelenjave. Odlične recepte in napotke zanje poiščite na www.planetbio.si.

Besedilo: Petra Arula
Foto: Shutterstock

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol