5 razlogov za premislek, ali nas privlačijo partnerji, s katerimi bi smeli graditi zvezo

5 razlogov za premislek, ali nas privlačijo partnerji, s katerimi bi smeli graditi zvezo (foto: profimedia) profimedia
29. 7. 2021

Privlačnost je primarni razlog za vzpostavljanje ljubezenske zveze. V trenutku, ko vas nekdo pritegne, se začnete ozirati še po drugih pozitivnih točkah.

Toda vsaka privlačnost ni sopomenka za ljubezen. Nekoga lahko oseba privlači iz povsem drugačnih nagibov, ki nimajo nič skupnega z ljubeznijo. Lahko gre zgolj za trenutno navdušenje, strast, igro ali v skrajnem primeru za koristoljubje.

Preverite, ali je privlačnost v vašem odnosu na trdnih temeljih. Morda vam bodo naslednja opozorila v pomoč.

1. Partner potrebuje pomoč

Vsak človek se občasno sooča s težavami, a osnova ljubezenskega odnosa vendarle ne sme biti pomoč in reševanje. Podpora v ljubezenskem razmerju je samoumevna, a ni enosmerna cesta. Partner mora vašo podporo prepoznati, jo ceniti in vam jo ob priliki vrniti. Razumevanje partnerja namreč ne pomeni, da se morate zato podrediti in povsem izčrpati. Ko se promet giblje samo v eno smer, vas partner izkorišča. Prekinite razmerje, nenehna skrb za drugega ni vaša dolžnost.

2. Mislite, da boste partnerja spremenili

Vsakdo si zasluži drugo priložnost. Vaš partner ali simpatija ga je polomil in se vam opravičil. A to se kot pokvarjena plošča nenehno ponavlja. Znamenje za alarm! Nehajte odpuščati, sprijaznite se, da nikogar ne morete spremeniti, če sam ne želi spremembe. Upanje, da boste iz nekoga z odpuščanjem ustvarili boljšega človeka, je nespametno. To se preprosto ne bo zgodilo.

3. Dežurni krivec

Če vztrajate ob partnerju, ki vam vzbuja občutek krivde zaradi vaši napačnih ukrepov, ker vas krivi za vse nesporazume ali vam dopoveduje, da odnos ni trden zaradi vaših slabo premišljenih potez, to ni ljubezen. V resnici vam partner zbija samozavest. Vi ste tisti, ki mu dajete pravico, da sodi in odloča, kaj je prav in kaj ne. Ne dovolite mu, da se ogrne s sodniško haljo. Lahko se vam prikrade kaka napaka, a vsak spodrsljaj še ni krivda in vaš partner ni nezmotljiv modrec. Pri njem gre očitno za pomanjkanje ljubezni, sicer ne bi posegal po tako nizkih udarcih. Bodite iskreni do sebe in si priznajte, da je tako razmerje za vas preveč boleče.

4. Ne zanikajte sami sebe

Povsem jasno morate razumeti, da sami odločate, kaj je za vas prav in kaj narobe. Lahko se posvetujete, prisluhnete kakšnemu nasvetu ali predlogu, nikakor pa ne dovolite, da bi vas kdor koli prisilil v dejanje, ki se ne ujema z vašimi vrednotami. Ne pristanite, da bi karkoli naredili proti svoji volji. Vaše življenje, vaše odločitve.

5. Mislite, da ga ljubite

Četudi vam partner redno postreže z odmerki bolečine, še vedno verjamete, da ga ljubite. Ne bo držalo. Ne gre več za privlačnost, skupaj vas držijo le minuli lepi trenutki, vi pa verjamete, da je to prava ljubezen. Morda ga vi ljubite, a ker ni povračila z druge strani, to nikakor ni prava ljubezen. Shranite svoje spomine tja, kamor spadajo – v preteklost.

Preden se boste spustili v ljubezenski odnos, se poglobite vase in raziščite svoja nagnjenja. Stopajte počasi, ko vas bo nekdo pritegnil, ne hitite. Pristna privlačnost je prvi korak, sledijo pripravljenost na trajno zvezo, predanost, zvestoba, poštenost ... Pretehtajte vse dejavnike, preden se (z)vežete.

Priporočamo