Pet razlogov, zakaj Slovenci tako zelo ljubimo hribe

Pet razlogov, zakaj Slovenci tako zelo ljubimo hribe (foto: Foto: Shutterstock) Foto: Shutterstock
Vir: Story
3. 8. 2019

Slovenci smo planinski narod. Po nekaterih ocenah slovenske gore letno obišče več kot milijon ljudi, Slovenci pa najraje v gore odhajamo avgusta. Veliko je razlogov, zakaj imamo tako radi gore, pet konkretnih pa smo raziskali v nadaljevanju.

1. Naravne danosti – hribi in gore so povsod okoli nas

Ljudje radi izkoriščamo tisto, kar imamo okoli sebe, pa naj bo to narava, ki je okoli nas, ali pa sestavine, ki so nam na voljo. Povsod okoli nas so hribi, gore, planote in kjerkoli že smo v Sloveniji, nimamo daleč do vzpetin.

2. Urejenost planinskih poti – markacisti odlično opravljajo svoje delo

V Sloveniji deluje 290 planinskih društev, ki štejejo več kot 55 tisoč članov. Člani so tako odrasli kot tudi predšolski in osnovnošolski otroci ter srednješolci in študenti. Veliko je tudi planinskih domov in koč, ki ponujajo okrepčilo po dolgi poti v hribe. Ni skrbi, da bi se v hribih izgubili (če se držite označenih poti!) in ostali žejni ali lačni.

3. Planinska kultura je prisotna že od malih nog – mladi se učijo v družini in šolah

Med svoje športne dejavnosti hojo v hribe vključijo že osnove in srednje šole. Hoja v hribe je organizirana na športne dneve, obstajajo pa tudi interesne dejavnosti planinarjenja. Otroci se veliko naučijo predvsem v družini. Če otroci z družino hodijo v hribe, je velika verjetnost, da bodo hodili tudi pozneje, ko bodo odrasli.

4. Aktivno preživljanje prostega skupnega časa – organiziranih aktivnosti je čedalje več

Kaj je lepšega kot čez vikend z družino ali s skupino prijateljev oditi v hribe? Hoja druži, sprošča in oblikuje vezi. Čedalje več je organiziranih pohodov, ki ponujajo prevoz do vznožja hribov in gora ter vodenje. Odlična motivacija za kontinuirano pohajkovanje po slovenskih hribih je lahko tudi Slovenska planinska pot, ki so jo zasnovali že daljnega leta 1953. Vključuje 80 kontrolnih točk, prične pa se v Mariboru in konča na Debelem Rtiču ob Jadranskem morju.

5. 'Fizkultura' na vrhuncu – hribi omogočajo (skoraj) brezplačni fitnes in skrbijo za zdravje

Če se hribolazenja lotimo pravilno, nam lahko le koristi. Pomembno je, da se odpravimo v hribe, ki so v okviru naših zmožnostih, da smo primerno obuti in da imamo vedno s seboj nekaj vode in hrane. Držati se moramo označenih poti, o večjih podvigih pa vedno obvestiti svoje bližnje. Nikoli se ne smemo v hribe odpraviti, ne da bi preverili vreme, priporočljivo pa je tudi, da smo cepljeni proti klopom. Sončna krema in repelenti pa so vedno dobrodošli. Ko pokrijemo pravkar naštete osnove, pa le pogumno v hribe. Svež zrak, miganje (in z njim potenje ter dvig pulza!) in odsotnost stresa resnično blagodejno vplivajo na naše zdravje!

Kupite Planinsko srečko in pomagajte obnoviti slovenske planinske poti in koče

Planinska srečka je produkt partnerstva med Planinsko zvezo Slovenije, ki je največja športna zveza pri nas, in Športne loterije. Namen Planinske srečke kot del družbeno odgovornega delovanja obeh partnerjev je zbrati sredstva za obnovo slovenskih planinskih poti in koč. Planinsko srečko kupite na vseh prodajnih mestih Športne loterije, na spletni strani www.e-stave.com in v Planinski trgovini PZS. Cena srečke je 1 evro.

Nova Story že v prodaji

Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri