5 stvari, ki bi se jih moški lahko naučili od Christiana Greya

5 stvari, ki bi se jih moški lahko naučili od Christiana Greya (foto: Profimedia) Profimedia
5. 1. 2015

Ne dvomimo, da ste za erotično trilogijo Petdeset odtenkov sive najmanj slišali, če je že niste brali. Potem ko je globalni fenomen v zadnjih dveh letih obnorel večji del ženskega življa in nas do prvih premier filma loči le še dober mesec, pa je morda na mestu vprašanje: kaj pa moški? Niso prav nič radovedni, kaj je tisto, kar ženske tako nezadržno privlači k resda fiktivnemu, a tako skrivnostno privlačnemu liku Christiana Greya?

Christian Grey, osrednja moška figura romana Petdeset odtenkov sive, je mlad, seksi in zelo privlačen bilijonar, ki nenormalno rad seksa. A ne glede na finančno stanje, emšo in vprašljivo privlačen stas, bi se moški lahko od Christiana Greya marsikaj naučili. Tako vsaj trdi kar nekaj žensk, katerih mnenja smo malce nižje strnili v pet ključnih točk.

Katerih je torej tistih pet bistvenih stvari, ki jih moški lik zdaj slavne erotične trilogije tako dobro obvlada, da je ta povsem obnorela ženski svet?

1. Ve, kako pomembna je predigra!

Nič novega? Če torej vsi vemo, kako pomembno je v ženski počasi netiti njen seksualni apetit, zakaj tega potem tega tudi ne izvajamo? Pod predigro seveda ne mislimo le nekakšno neandertalsko grabljenje za njeno rit, da bi minuto kasneje ženska že bila vsa voljna, razkrečena in vroča. Predigra se v resnici začne že s pomenljivim jutranjim pogledom, ki naj veliko obeta, pa sporočilcem tekom dneva ali kar seksi namigom med sicer običajnim telefonskim pogovorom. Predigra, če naj bo uspešna, potrebuje čas, da se zares razvije, saj tudi ženska potrebuje čas, da se zares 'zagreje'.

Christian si je za Anastasio vzel čas. In to veliko njega.

2. Je moški, ki (v seksu) ve, kaj počne!

Ženska se bo lahko povsem prepustila samo, če bo moškemu zaupala, da ve, kaj počne. Pripravljena bo tudi na kakšen eksperiment, če je pri tem ne bo skrbelo, da ima opraviti z 'gumpcem', ki mu ni jasno niti, da je seks v resničnem življenju vse kaj drugega, kot so zmontirani in zaigrani kadri na pornotubi. Problem je seveda tudi to, da so moški nadvse zainteresirani za eksperimentiranje med rjuhami, a jih pri tem ženejo le želje po lastnem užitku, pri tem pa pogosto pozabljajo na njeno ugodje. Vse skupaj bi ne bilo tako zelo žalostno, če ne bi bili odgovori na malodane vsa (tudi z zdravjem povezana vprašanja) na dosegu prav vsake miške. Kar vtipkatje v google vprašanje: 'kako žensko zadovoljiti seksualno', pa boste videli, da je se število zadetkov meri v stotisočih. Lahko pa bi jo tudi enostavno kdaj vprašali, kaj ji je všeč in kaj ne, nato pa se pogosteje posvečali aktivnostim, ki so ji všeč, in opuščali tiste, ki ji niso všeč.

Christian Anastasie ni v nič silil, jo je pa pogosto dražil in izzival njeno čutno radovednost. In pa seveda: še kako je vedel, kaj počne.

3. Žensko je postavil v središče svojega sveta

Za to, da bi se vaša ženska počutila kot boginja, ne potrebujete debele denarnice, razkošne vile in pregrešno dragega jeklenega konjička. Ženske si bolj kot vse na svetu želijo biti vse v življenju moškega, ki ga imajo rade. Da pa bi to sploh lahko verjela, ji gre posvetiti veliko svojega časa in izkoristiti vsako priložnost, da ji pokažete, kako jo obožujete, a tudi spoštujete. Pokažite ji svoje občudovanje tako v dejanjih kot besedah, pa bodo vajini skupni večeri kar naenkrat vroči kot še nikoli.

Christian je Anastasio postavil na piedestal. Tisto, kar je bralkam trilogije najbolj mehčalo kolena, pa niso bila njegova pregrešno draga darila, ampak njegovo neprikrito občudovanje. V tistih trenutkih so si vse želele biti mala Ana.

4. Zavzel je viteško pozicijo močnega moškega

Seveda drži, da je moderna ženska bolj kot ne emancipirana in zato ne bo dovolila, da bi jo kdo nadzoroval ali celo oblastno posedoval. Vendar pa v njej še vedno ždi in živi romantična deklica, ki si ob sebi želi močnega moškega - zaščitnika. Ženske bodo dominantno oblastnost, ki je v trilogiji občasno zmotila prav vse bralke, dovolile (in nato oprostile) zgolj v primeru, da ta izvira strahu, da je ne bi izgubil. Njegovi posesivnosti se bo sicer upirala, a jo bo vedno znova razorožilo dejstvo, da jo na ta - mestoma neroden način - zgolj želi zaščititi pred številnimi nevarnostmi tega sveta.

Christian je Anastasii dal vedno znova vedeti ne le, da 'mu pripada', ampak da 'tudi on - in to z dušo in telesom - pripada njej'. Predvsem pa je bil vsakič, ko je bila v nevarnosti, le korak vstran. Uf, to je tako romantično.

5. Tudi popolni Christian v resnici ni popoln

Če bi bil Christian naravnost popoln, bi avtorica trilogije le težko napisala tri zares debele knjige. Vse skupaj bi se verjetno zaključilo že s kratko črtico in stavkom: živela sta srečno do konca svojih dni. Tako pa so knjige postale bestselerji, v tem usodno strastnem odnosu pa je bilo zares veliko napetosti in frustracij, nenadnih odhodov in ponovnih snidenj. Zveni znano? Naj vas spomnimo na neverjetni uspeh filma Čedno dekle (Pretty Woman), kjer dekle z dna (Julio Roberts) kot kakšno novodobno Pepelko očara bogat, šarmanten in malce nesrečen moški (Richard Gere). Ženske imajo skoraj arhetipsko rade, da je moški malce nesrečen, poškodovan, da so nato lahko one tiste, ki v njegovo življenje prinesejo srečo in sonce.

V enem najbolje prodajanih romanov vseh časov Petdeset odtenkov sive je on sicer bogat in vsemogočen, vendar pa je na koncu ponovno ona tista, ki je nazadnje njegova rešiteljica. Ja, tudi ženske so rade rešiteljice!

Glede na to, da v februarju v naše kinematografe že prihaja film po knjižni predlogi 50 odtenkov sive, seveda resno dvomimo, da se bo kakšen od moških še zadnji hip odločil prebrati to zajetno trilogijo. Ker zaenkrat še ne poznamo filma, ki presegel svojo knjižno predhodnico, pa njihove odločitve tudi ne gre grajati. Upamo le, da bodo okoli valentinovega, ko bo zaradi prvih premier filma na to temo res veliko govora, malce bolje razumeli, od kod vso to navdušenje nad čtivom, ki so ga kritiki (in ti do trilogije res niso bili najbolj milostni) poimenovali kar 'lahkotno branje za razočarane gospodinje'.

Fenomen Petdeset odtenkov sive!

Ste vedeli, da je bila trilogija Petdeset odtenkov sive prevedena v kar 51 jezikov in prodana v več kot milijon izvodih tako v tiskani kot tudi v digitalni obliki? Vse to jo uvršča med najuspešnejše in najhitreje prodajane knjižne serije vseh časov.

In zdaj je pred nami še film!

Polnočne premiere filma Petdeset odtenkov sive se bodo odvile minuto čez polnoč v noči iz srede na četrtek (12. februarja), in sicer v vseh Kolosejevih enotah in v vseh kinih Cineplexx.

Dnevi pred valentinovim bodo skratka še kako vroči!