5 stvari, ki jih morate vedeti o prestopu bratov Dragić v Miami Heat

5 stvari, ki jih morate vedeti o prestopu bratov Dragić v Miami Heat (foto: profimedia) profimedia
20. 2. 2015

Goran in Zoran Dragić tudi uradno zapuščata ekipo Phoenix Suns in se selita na Florido, kjer ju bodo s širokimi rokami sprejeli v moštvo Miami Heat. Prestop je sprožil mnoga vprašanja in splet na njih ponuja raznolike odgovore. Poskusimo jih razumeti skupaj.

Goran Dragić bi izboljšal postavo številnih NBA moštev

Po algoritmu PER (Player Efficiency Rating), ki ga po minutnem sistemu določa ESPN.com, je Goran Dragić to sezono na 81. mestu igralcev z vsaj 500 igranimi minutami. Glede na vse številke, ki se še vrtijo okoli analize igralcev, je moč predvidevati, da je Goran Dragić zagotovo med 50 najboljšimi igralci v ligi NBA in med 15 najboljšimi igralci v poziciji branilca. 

V tem trenutku bi za okoli 15 NBA moštev Goran Dragić predstavljal vsaj marginalno, če ne celo občutno izboljšavo njihove začetne postave.

Goran Dragić je bil nezadovoljen s svojim položajem v ekipi

Goran Dragić naj ne bi bil pretirano navdušen nad dejstvom, da je soigralec Eric Bledsoe od moštva Phoenix Suns v razponu petih let izvensezonsko prejel kar 70 milijonov dolarjev. Prav tako naj bi ga zmotila pridobitev novega igralca na položaju organizatorja (point guard) Isaiaha Thomasa. Zdelo se je, kot da želijo Phoenix Suns zmanjšati vlogo Dragića in s tem znižati njegove minute na igrišču.

Isaiah Thomas naj bi bil obenem zavarovanje pred dejstvom, da je bil Goran Dragić v sezoni 2015 t.i. free agent - igralec, ki lahko podpiše pogodbo s katerimkoli klubom ali franšizo, ker ni pod strogo pogodbo s specifičnim moštvom. Pridobitev Thomasa naj bi občutno poslabšala atmosfero med igralci, prav tako pa predvidevajo, da je to razlog za Dragićeve slabše statistike v tej sezoni. 

Goran Dragić naj bi poleg tega tudi izgubil zaupanje v vodstvo moštva Phoenix Suns.

Phoenix Suns niso hoteli izgubiti Dragića in dobiti nič v zameno

Zaradi prostega statusa Gorana Dragića, so Phoenix Suns bili v strahu, da bodo izgubili svojega drugega najboljšega igralca in praktično dobili nič v zameno. Takšen izid bi vrgel izredno slabo luč na ta klub, zato so Phoenix Suns zagrabili za priložnost in po zelo kratkih pogajanjih dosegli dogovor z Miami Heat. Da se je to lahko zgodilo, pa so Phoenix Suns morali skorajda čez noč postati odprti za dogovore z drugimi moštvi, v kolikor bi ta bila pripravljena ponuditi ugodno kompenzacijo za igralca Dragićevega kalibra.

Goran Dragić z novo pogodbo ne pridobi mesta v odličnem moštvu

V postopku dogovorov je bil Goran Dragić odprt za prestop v precej slaba moštva, vključujoč Lakers (13-40), Knicks (10-43) in končno tudi Heat (22-30). Edino Miami Heat je imel približno podobne možnosti kot Phoenix Suns, da se uvrsti v končnico. 

Zato predvidevajo, da Dragićeva želja s prestopom ni bila, da prestopi v boljši klub, kjer bodo deževale zmage in kjer bo igranje v končnici skorajda zagotovljeno, ampak predvsem, da podpiše najboljšo možno pogodbo (najbolj bogato). Ali to, ali pa si je le želel selitev v katerega od epicentrov ameriškega nočnega življenja: New York, Los Angeles ali Miami. 

V Miami Heat se seli tudi Goranov mlajši brat Zoran Dragić

Lansko poletje so Phoenix Suns z Zoranom za precej nad minimalno vsoto podpisali dvoletno pogodbo. To je med javnostjo sprožilo nemalo pomislekov, saj Zoran ni bil velik NBA potencial. Zaigral je na šestih tekmah, vsega skupaj pa na parketu obstal 14 minut. Ko so pričele krožiti govorice, da je bil Zoran povabljen v Phoenix Suns zato, da osreči Gorana, je Goran to zanikal in celo dejal, da je bil dogovor o pristopu Zorana k Phoenix Suns zanj popolno presenečenje. 

Se bodo Zoranu priložnosti za vzpon v Miami Heat vendarle odprle?

Priporočamo