5 stvari, ki jih morate vedeti o prihajajočih evropskih volitvah 2019

5 stvari, ki jih morate vedeti o prihajajočih evropskih volitvah 2019 (foto: Profimedia) Profimedia
29. 4. 2019

V nedeljo, 26. maja, bomo odkorakali do izbranega volišča in izbrali slovenske poslance, ki bodo naslednjih pet let predstavljali in zagovarjali stališča Slovenije v Evropskem parlamentu. 

Če mislite, da te volitve niso pomembne, pomislite znova – nikoli poprej ni bilo toliko zanimanja za volitve v Evropski parlament, saj mnogi analitiki in aktivisti oznanjajo, da se prvič v 40 letih obetajo dramatične spremembe in rešujejo še kako pomembna vprašanja.

Preden začnemo, poglejmo kratek video, ki nam jasno pove, zakaj si bomo na evropskih volitvah izbrali svojo prihodnost. Video ima že preko 16.2 milijona ogledov in je podnaslovljen v 37 jezikov in 31 znakovnih jezikov!:

#1 Zakaj je moj glas pomemben?

Alberto Alemanno, profesor evropskega prava na univerzi HEC v Parizu je pred časom za CNBC izjavil: »Evropski parlament po prihajajočih volitvah ne bo več imel jasne večine.« S tem je namignil, da naj bi doslej dve glavni politični skupini v evropskem parlamentu, konservativna EPP in progresivno zavezništvo socialistov in demokratov v stranki S&D, izgubili večino. Če se to zgodi, bo dinamika sprejemanja zakonov v evropskem parlamentu precej drugačna kot doslej in bo glas vsakega poslanca štel še veliko več. Mladi že šepetajo, da letos gredo na evropske volitve!

Zato je letos morda še toliko bolj pomembno, da se podate na volitve in izberete kandidata, ki vam je blizu, saj bo njegov glas v evropskem parlamentu lahko kritično vplival na zakone, ki se bodo na evropski ravni sprejemali naslednjih pet let.

»Priča bomo nekakšni amerikanizaciji procesa sprejemanja odločitev na evropski ravni, z manj avtomatičnih sprejemanj podanih predlogov,« je še dodal Alemanno.

#2 O čem se bo za mojo prihodnost odločalo na evropski ravni?

Včasih radi pomislimo, da velika Evropa tako ali tako nima posluha za malo Slovenijo. Kar se izkaže za zelo slaboten argument takoj, kot stvari pogledamo od daleč in vidimo, da se tako Slovenija kot tudi cela Evropa sooča s številnimi vprašanji, ki zahtevajo kolektivne rešitve. Za probleme, na katere se mora odzivati tudi Slovenija, se bodo dolgoročne in najbolj učinkovite rešitve razvijale v sodelovanju z vsemi evropskimi državami. Ta med drugim vključujejo vprašanja migracij, klimatskih sprememb in problematiko visoke nezaposlenosti med mladimi.

Sploh slednja problematika visoke nezaposlenosti med mladimi, s katero se soočajo številne evropske države in je marsikje že označena za preprosto nesprejemljivo, bo zahtevala širši dialog in iskanje novih rešitev na področju celotne Evrope. Tudi zato, ker posamične evropske države že imajo ogromno dobrih idej, ki pa bodo potrebovale bolj celosten regionalni pristop. In kakšna teh bo verjetno uporabna tudi za naš mali ekosistem.

#3 Kdo so glavni igralci letošnjih volitev?

V Sloveniji je 13. februarja predsednik Borut Pahor sprejel Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament in s tem odprl možnost prijavljanja kandidatov za evropske poslance. Slovenski volivci imamo trenutno na voljo 14. list kandidatov različnih političnih strank, ta pester in živahno pisan nabor pa si lahko ogledate na uradnem naslovu Državne volilne komisije. Pobrskajte in izberite svojega, potem pa ga obkrožite 26. maja na volitvah!

#4 Kateri top položaji bodo na voljo?

Z letošnjimi evropskimi volitvami se odpira kar nekaj položajev na najvišjem nivoju. Dobili bomo novega predsednika Evropskega parlamenta. Dobili bomo tudi novega predsednika Evropske komisije, saj se z volitvami izteče petletni mandat Jean-Claude Junckerju. Prav tako bomo dobili novega predsednika Evropskega sveta, ki je najvišje politično telo Evropske unije.

Juncker

Položaje bodo zasedli predstavniki različnih evropskih držav, kdo bo sedel na teh mestih, pa bo kasneje vplivalo tudi na imenovanje novega predsednika Evropske centralne banke, ko se oktobra 2019 izteče mandat Mariu Draghiju.

#5 Kaj se dogaja z Veliko Britanijo?

Od leta 1979 imajo državljani vsake države, ki je del Evropske unije, pravico izbirati poslance, ki jih bodo predstavljali v Evropske  parlamentu. Letos se bodo volitve odvijale med 23. in 26. majem, pri nas v Sloveniji bo to izvršeno v nedeljo, 26. maja. Ta evropski sistem volitev je letos zanimiv tudi zaradi vloge Velike Britanije in njenih namenov o izstopi iz Evropske unije.

Brexit

Če bi se to pripetilo, bi število evropskih poslancev padlo iz 751 na 706, a inicialni načrti, da Velika Britanija ne bo sodelovala na volitvah, so se spremenili 11. aprila, ko so Brexit preložili na kasnejši datum. Velika Britanija bo tako svoje poslance v Evropski parlament volila 23. maja, se je pa pred kratkim izvedela neverjetna novica, da bo zdaj na evropske volitve šel celo britanski evroskeptik Nigel Farage s svojo novo stranko, imenovano seveda – Brexit.