5 stvari, ki jih počnejo ne prav bistri ljudje

5 stvari, ki jih počnejo ne prav bistri ljudje (foto: profimedia) profimedia
17. 10. 2017

Inteligenca se pri ljudeh kaže na različnih področjih. Svoje sposobnosti je sicer težko oceniti objektivno, vendar moramo priznati, da so nekateri pač bolj bistri od drugih. 

Tukaj je pet navad manj bistrih ljudi, po katerih jih lahko takoj prepoznate:

1. Vedno morajo imeti prav

Ko pride do konflikta, se pametnejši postavijo v nasprotnikovo situacijo in ga poskusijo razumeti. Pripravljeni so se v miru pogovoriti in odprti so do sprememb. Nasprotno pa ne prav bistri ljudje prepir vlečejo v nedogled, ne da bi nasprotnika sploh poslušali.

Temu pravimo Dunning-Krugerjev efekt. V tem primeru manj kompetentni ljudje precenijo svoje zmožnosti in hkrati podcenjujejo sposobnosti inteligentnejših. Ta izraz sta leta 1999 uvedla psihologa David Dunning in Justin Kruger.

»Če na določenem področju nisi sposoben, se tega niti ne zavedaš. Znanja, ki jih potrebuješ za pravilen odgovor na vprašanje, so ravno tista, s katerimi prepoznaš, kaj sploh je pravilen odgovor.«

2. Za svoje napake obtožujejo druge

Pametni, profesionalni ljudje svoje napake priznajo in zanje ne obtožujejo drugih. Poleg tega se iz njih učijo, kar pa za manj bistre osebe ne velja. Ti uživajo v pomilovanju, zato krivdo, kadar je le mogoče, prevalijo na druge.

Travis Bradberry, avtor knjige Emotional Intelligence 2.0, je zapisal »Nikoli ni dobro krivde pripisati drugim. Če ste k nastali situaciji prispevali s svojimi dejanji – ne glede na to, kako majhna so bila – krivdo sprejmite. V trenutku, ko začnete iskati krivca, vas bodo ljudje prepoznali kot nekoga, ki za svoja dejanja ne sprejema odgovornosti .«

3. Ignorirajo čustva in potrebe drugih

Inteligenca in empatija sta pogosto povezani. Zaradi te lastnosti znajo taki ljudje situacijo pogledati z različnih zornih kotov, poskušajo razumeti druge ljudi in njihove poglede na svet. Manj bistri ljudje pa takega vedenja niso sposobni.

Profesor na Texas Tech University je analiziral več kot 1.000 Američanov in prišel do zaključka, da bodo inteligentni ljudje drugim pripravljeni pomagati, ne da bi kaj hoteli v zameno.

Vsi smo kdaj pa kdaj sebični in s tem ni nič narobe. Pomembno je le, da smo pri doseganju svojih ciljev pozorni tudi na potrebe drugih.

4. S konflikti se spopadajo agresivno

Jeziti se je človeško. Tudi inteligentni ljudje se spopadajo z jezo, vendar jo nadzorujejo in ne pustijo, da bi jim prišla do živega. Manj bistri pa postanejo jezni in agresivni vsakič, ko nekaj ne gre tako, kot so si zamislili. Z jezo poskušajo vzpostaviti prevlado vsakič, ko se jim zdi, da jim situacija uhaja izpod nadzora.

Raziskovalci na Univerzi Michigana so ugotovili, da je agresivno vedenje neposredno povezano z nižjim IQ-jem.

5. Mislijo, da so boljši od drugih ljudi

Pametnejši imajo dobro samopodobo, zato jih konkurence ni strah in svoje znanje brez zadržkov delijo z drugimi. Tisti manj bistri pa veliko truda vložijo v to, da bi se predstavili kot najbolj sposobni. Včasih to dosežejo celo z manipulacijo in obrekovanjem drugih. Taki ljudje naj bi pogosto imeli nižji IQ in so bolj nagnjeni k homofobiji in rasizmu.

Povzeto po: Curiousmindmagazine.com

Priporočamo