5 stvari, ki jih vaši bližnji z depresijo nočejo slišati iz vaših ust

5 stvari, ki jih vaši bližnji z depresijo nočejo slišati iz vaših ust (foto: Shutterstock) Shutterstock
15. 4. 2017

Za ljudi, ki poznajo osebo z depresijo ali pa so njihovi bližnji, je ta duševna motnja velik izziv. Pogosto se depresijo zamenjuje za otožnost, a gre za veliko globljo zadevo.

Moški, ki je trpel za depresijo, je svoje občutke opisal tako: "Nisem se hotel zbuditi. Bolje sem se počutil, če sem spal. Ko sem se zbudil, sem imel občutek, da sem vstopil v nočno moro."

Pogosto ljudje ne vemo, kako bi se odzvali, če naš bližnji trpi za depresijo, zato izhajamo iz lastnih izkušenj - iz izkušenj žalosti ali žalovanja. Čeprav imamo dobre namene, bodo taki odzivi le redko pomagali depresivnim osebam.

V naslednjih petih točkah bomo opisali, katere povedi depresivni ljudje razumejo kot neprijazne in jim niso v pomoč.

1. Sreča je izbira.

Kako bi se vi počutili, če bi vam oseba, ki je rojena v bogati družini, razložila, da je revščina izbira? Obe trditvi sta napačni in žaljivi - zaradi istih razlogov. Drži, da obstajajo izbire, ki bodo zmanjšale ali povečale občutek sreče. Oseba, ki trpi za depresijo, ne more delovati tako. Njihova pot bo veliko zahtevnejša in daljša, zahtevala bo terapijo in zdravljenje. Zato se take pavšalne trditve ne bodo obnesle.

2. Življenje je težko. Poglej Jureta - še slabše mu je kot tebi, a se dobro drži.

S tem stavkom namigujete, da se Jure bolj trudi in da je nekako na splošno bojša oseba. Ta trditev ne bo v pomoč osebi, ki se sooča s težavami, ki jih prinaša depresija, med drugim tudi s slabo samopodobo. Prav tako ignorira dejstvo, da je življenje veliko bolj zapleteno kot to, kar je vidno na površju. Nemogoče je primerjati težave dveh oseb, saj nimamo vseh podatkov - tako kot enem kot o drugem.

3. Vstani in se nasmej. Bodi močnejši zaradi svojega partnerja/otrok/staršev.

Ta izjava je neprijazna in žaljiva. Namiguje na to, da je duševno zdravje vašega prijatelja ali prijateljice manj pomembno od sreče ljudi, ki ga obkrožajo. S tem lahko povzročite najmanj to, da bo depresivna oseba še bolj potlačila svoje občutke, kar pa bo škodilo njenemu psihičnemu zdravju. Raje uporabite empatijo - sicer deluje počasneje, a so njeni učinki dolgoročnejši.

4. Depresija je samo v tvoji glavi. Si skušal/a razmišljati bolj pozitivno?

Pozitivno razmišljanje je odlično orodje za izboljšane samozavesti, žal pa ni čudežno zdravilo za depresijo. Ta je namreč rezultat kemičnega neravnovesja v možganih. Čeprav so lahko pozornost, skrb zase in večja skrb za lastno duhovnost dobro orodje v boju z depresijo, niso orodje za ozdravitev. Zgornja izjava je lahko nevarna, saj z njo pacientu naložite odgovornost za motnjo, ki si je niso sami izbrali.

5. To že predolgo traja. Čas je, da se izvlečeš iz tega.

Resno mislite, da je depresija stanje, iz katerega se lahko kar izvlečete? To bi bila sicer odlična rešitev, a zgornja trditev res ni smiselna. Iz depresije se oseba ne more kar izvleči, tako kot se ne more kar izvleči iz diabetesa. S temi besedami namigujete, da je depresija življenjska odločitev. Kar preprosto ne drži.

Katere besede bi vaš bližnji, ki se bori z depresijo, pravzaprav moral slišati? To je bolj preprosto, kot si mislite. Mora samo vedeti, da ga imate radi in da mu boste stali ob strani, če vas bo potreboval.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri