5 super praktičnih, zelenih in varčnih, ki prizanašajo zdravju, okolju in denarnici!

6. 2. 2016
Deli
5 super praktičnih, zelenih in varčnih, ki prizanašajo zdravju, okolju in denarnici! (foto: profimedia)
profimedia

»Kemija se je dobesedno zalezla v vse pore našega življenja. Koliko kemično 'obogatene hrane pojemo, s koliko lepotilnimi pripomočki se namažemo, kakšne strupene hlape vdihavamo med čiščenjem, je skorajda nemogoče izmeriti,« med drugim zaskrbljeno piše Nataša Gliha v svoji knjigi Zeleno in varčno. Nič čudnega, da nas je vse več takih, ki imamo težave z alergijami, dihali in zdravjem v obče.

Pa se vsemu temu sploh lahko ognemo? Nataša Gliha je prepričana, da se lahko. Še več. Pri tem lahko celo neverjetno veliko prihranimo.

»Ves čas kupujemo pralne praške za belo, pisano, črno in še kakšno perilo, mehčalce z različnimi vonji, pripravke proti vodnemu kamnu, praške za pomivalni stroj, za lesk posode, kreme, dezodorante, mila, šampone, balzami, zobne paste, čistila za kuhinjo, kopalnico, tista proti maščobi in za odstranjevanje vodnega kamna, loščila za pohištvo, kreme za čevlje ... Ni se treba odpovedati vsem stvarem, vsak zase pa najbolje ve, čemu se lahko in kaj lahko nadomesti s čim drugim. Povprečna družina lahko ogromno prihrani – samo s spremenjenim načinom pranja perila letno tudi do 500 evrov. Kaj bi naredili s tem denarjem, če bi vam ga lahko nekdo kar dal?«

Avtorica priročnika Zeleno in varčno z nizom praktičnih namigov, ki jih je pred tem tudi sama s pridom preizkusila v praksi, v knjigi nikakor ne skopari. V nadaljevanju na kratko povzemamo zgolj nekaj zanimivejših nasvetov, ki vas bodo gotovo navdušili.

5 super zelenih in varčnih!

Poizkusite in se sami prepričajte.

1. Čiščenje kuhinjskih in kopalniških površin s soljo

Kuhinjska sol ni zgolj začimba, temveč je lahko tudi še kako učinkovito čistilo. Je naravna, nima neprijetnega vonja, je rahlo abrazivna in uporabna tudi kot belilo. Čisto pa iz nje lahko naredimo tako, da jo raztopimo v alkoholnem kisu, jo nalijemo v pršilko in že je nared za čistilno akcijo v kuhinji in kopalnici. Z njo se lahko lotimo tudi kuhinjske pečice, le da jo v tem primeru raje mešamo v razmerju 1:1 s sodo bikarbono. Tako dobimo gosto pasto, ki jo z gobico namažemo na stene pečice, pustimo delovati čez noč, nato pa zjutraj skupaj z umazanijo le še vse skupaj dobro obrišemo. V kolikor je ostalo še nekaj zasmojenega, to odluščimo z leseno lopatko in do čistega zbrišemo z vlažno krpo.

2. S sodo bikarbono nad neprijetne vonje obutve in perila

Sodo bikarbono zaradi njenih lastnosti s pridom uporabljamo pri čiščenju, pomivanju in pranju perila, nadvse učinkovita pa je tudi pri boju z neprijetnimi vonjavami. Tako lahko na perilo, ki ga ne operemo takoj, stresemo žlico sode, pa bo lažje počakalo na naslednje pranje. Z njo se lahko znebimo tudi neprijetnega vonja v prepotenih športnih copatih in obutvi, in sicer tako, da vanje natresemo žlico sode, pustimo čez noč in jo naslednje jutro le še stresemo ven ter obutev skrtačimo. Odlična je tudi za oblačila, ki so se navzela vonja po potu, cigaretnem dimu, urinu, topilih ali bencinu. Takšen kos oblačila spravimo v vrečko, posujemo s sodo, vrečko zavežemo in pustimo čez noč. Naslednji dan perilo normalno operemo.

3. S kisom nad vodni kamen v kopalnici in kuhinji

Kis je idealno čistilo, saj je poceni, učinkovit in vsestransko uporaben. Z njim lahko čistimo okna, belimo perilo, uničujemo bakterije, odstranjujemo neprijetne vonjave in se znebimo vodnega kamna. Za čiščenje lahko uporabimo katerikoli kis, a bo najbolje, če za tovrstne namene uporabimo kar tistega za vlaganje, ker je neprimerno cenejši. Pršilko za odstranjevanje vodnega kamna si pripravimo tako, da zmešamo vodo in kis v razmerju 1 liter vode in 1 deciliter kisa. S to mešanico redno škropimo umivalnike in piše, obrišemo s krpo in tako hitro odstranimo vodni kamen.

4. Z limono in citronsko kislino nad bakterije

Limona deluje protibakterijsko, obenem pa tudi dobro čisti in odišavi. Ko nam torej na kuhinjskem pultu ostane prerezana in neporabljena polovica limone, jo namočimo v sodo bikarbono in z njo zdrgnemo kuhinjski pult, nato pa z mokro krpo obrišemo. Enako lahko očistimo tudi posodo, kadar nam zmanjka detergenta (vendar ne tudi aluminijastih loncev, saj z limono ne čistimo aluminija in marmorja).

5. Z naravnim mineralom boraks nad zamašen odtok

Boraks, znan tudi kot natrijev borat, je naravni mineral, ki je veliko močnejši od sode bikarbone. Velja za naravno čistilo, belilo, razkužilo, mehčalec vode, zaviralec plesni in insekticid. A pozor: če sodo lahko brez skrbi zaužijemo, pa botoksa ne smemo, saj že 15 gramov lahko povzroči smrt. Morda je tudi zato nekoliko težje dostopen kot vsestranska soda. Z boraksom pa se vendarle lahko lotimo tudi zamašenega odtoka. Nekaj žlic ga stresemo v odtok in prelijemo z 2 decilitroma vroče vode. Pustimo kake pol ure in nato speremo z vodo.

Čudežna in vsestranska peterica, ki že nekaj časa ne manjka v marsikaterem gospodinjstvu, pa je le del zelenega arzenala, s katerim se ekološko osveščena gospodinjstva borijo proti različnim vsakdanjim nadlogam. Nataša Gliha jih v svoji knjigi tako naniza še desetine njih.

Ste vedeli, med drugim, da se madeža borovnic lahko znebite s pinjencem? Pa črnila s kislim mlekom? Kaj pa, da se je mastnih madežev moč znebiti tudi z moko ali koruznim škrobom, ki dobro vpijata maščobe?

Vse to in še več v knjigi Nataše Gliha, ki jo zato toplo ...

Priporočamo!

Zeleno in varčno, Nataša Gliha

"In ne ozirajte se na to, kaj bodo rekli sosedje. Če boste delali svoje milo, vam bo v veselje in ponos, komentar pa zna biti: 'A zdaj pa še za žajfo nimaš več?' Vsak naj poskrbi zase in se ne ukvarja s tem, kaj počne sosed, čeprav je to stara slovenska navada. Samo sami smo odgovorni zase in svoje najbližje in potrudimo se jim dati najboljše." - Nataša Gliha

Vsi, ki si želite čist in urejen dom, a pri tem ne želite zastrupljati sebe, svojih bližnjih in okolja, boste gotovo veseli te zares popolne zbirke nasvetov za čist dom, denarni prihranek in čistejše okolje. V knjigo Zeleno in varčno je z veliko skrbi in občutka zajela vse, kar gre na to temo vedeti, Nataša Gliha, knjiga pa je pred dnevi izšla v založbi Mladinske knjige.

V njej boste našli napotke za:

  • čiščenje doma od strehe do kleti s sodo, soljo, kisom in limoninim sokom,
  • nego perila, oblačil in obutve,
  • odstranjevanje madežev,
  • izdelavo detergentov, ki ne škodujejo okolju in zdravju,
  • izdelavo osnovne osebne nege, med drugim tudi deodoranta,
  • ter številne preizkušene nasvete naših babic, ki si zaslužijo ostati v spominu in uporabi!

Zeleno in varčno je priročnik, ki vas bo zares navdušil!

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ