5 tipov osebnosti: Med katero spadate vi? Preverite!

5 tipov osebnosti: Med katero spadate vi? Preverite! (foto: Profimedia) Profimedia
2. 10. 2020

Vaša osebnost zajema in določa vse: kako daleč boste prišli v življenju, kakšni bodo vaši prijatelji, kaj boste dosegli, čemu boste dali prednost, kako se boste zabavali in vse drugo, kar je v zvezi z vami.

Ničesar drugega ni, kar bi bolj natančno določalo človeka in njegovo življenje. Spoznati in razumeti lastno osebnost je zato ena najpomembnejši nalog, ki jih moramo opraviti. To nam namreč pomaga, da prepoznamo svojo moč in svoje šibke točke, da spoznamo, kako nas vidijo drugi.

Če si morda domišljate, da so naše osebnosti hudo zapletene, se motite. Sodobni psihologi trdijo, da se vsakogar da umestiti v eno od petih osrednjih skupin. Zgodi se, da so pri nekomu izrazite lastnosti dveh tipov osebnosti, zanesljivo pa ima vsakdo nekaj drobtinic vsake od petih skupin.

1 Prijeten tip

Ljudje, ki bi jim pripisali pridevnik prijetni, so praviloma prijazni, vredni zaupanja ter vdani, ljubeči in ljubeznivi do bližnjih ljudi. So nesebični, prosti čas namenijo prostovoljnemu delu, ker z veseljem pomagajo, aktivni so v svojem okolju, mestni četrti ali občini, radi pomagajo socialno manj uspešnim ali ogroženim skupinam. Cinični posamezniki se jim radi posmehujejo, češ da so pasivni in naivni.

Opomba: Če boste potrebovali finančnega investitorja, poiščite nekoga, ki visoko kotira med tipom prijetnih osebnosti. Zakaj? Raziskave so pokazale, da bodo ti ljudje najbolje obračali vaš denar. Ravnajo namreč previdno in se ogibajo visokemu tveganju. Hodijo po trdni, mirni poti in tvegajo razumno. Najslabša izbira so odprti tipi, ki zaradi pretirane samozavesti in nagnjenosti k tveganju lahko izgubijo veliko denarja.

2 Nevrotičen tip

Za nevrotike veljajo ljudje z nizko stopnjo čustvenega nadzora. Njihovo življenje uravnava emocionalna nestabilnost: v enem trenutku so srečni in vznemirjeni, v naslednjem obupani in potrti. So razdražljivi, reaktivni, nekateri se soočajo z visoko stopnjo negativne energije, kot sta na primer preobčutljivost in tesnoba. Drugi ljudje jih ocenjujejo kot negotove in nestanovitne osebe.

Opomba: Če boste opazili, da kdo od vaših prijateljev objavlja veliko slik na družbenih omrežjih, bi lahko šlo za nevrotičen tip osebnosti. Po raziskavah nevrotiki na družabnih omrežjih odstopajo od običajnih komentarjev in zapisov, dejavnost pa usmerijo na objavo svojih fotografij ter pričakujejo odobravanje, pohvale in štejejo všečke.

3 Vesten tip

Vestni ljudje so navadno samozadostni, zanesljivi, dobro organizirani in učinkoviti. V to skupino spadajo voditelji in izvrševalci. Vedno stremijo k vrhu, najraje na vrh, želijo stoodstotno unovčiti svoje sposobnosti, pot do visoko postavljenega cilja pa skrbno načrtujejo daleč vnaprej. Ljudje v njihovem okolju jih opisujejo kot pretirano obsesivne, trmaste in frustrirane.

Opomba: Če se želite visoko povzpeti v poklicu, je poroka z vestno osebo najboljša izbira. Rezultati raziskav kažejo, da so se ljudem po poroki z vestnim partnerjem znatno izboljšale možnosti za napredovanje na delovnem mestu. Razlog je preprost: ob vestnem partnerju so postali bolj aktivni, produktivni in željni uspeha.

4 Odprt tip

Živahna domišljija in raznovrstnost interesov sta glavni značilnosti odprtih ljudi. Radi raziskujejo svet, so radovedni in ustvarjalni pri svojem delu, zaradi česar bodo raje izbrali raznolikost kot utečeno rutino. Za odprte tipe ljudi so značilne intenzivne izkušnje: sebe vselej ženejo naprej, kolikor daleč le gre, pa naj bo po telesni, mentalni ali duševni plati. Bližnji jih dojemajo kot nezbrane in nepredvidljive.

Opomba: Med vsemi tipi osebnosti, so odprti ljudje edini, pri katerih odprtost določa tudi njihovo politično prepričanje. Raziskovalci so ugotovili, da vsi pripadajo isti politični usmerjenosti: so liberalci in svojega prepričanja ne skrivajo.

5 Ekstravertiran tip

Osebe ekstravertiranega tipa so najbolj aktivne v skupini in sredi družbenega dogajanja. Radi so v čredi, obožujejo sodelovanje in vzajemno delo. Ne bodo bežali od soja žarometov, saj uživajo v pozornosti. Drugi jim očitajo, da so lovci na pozornost in da radi pretiravajo.

Opomba: Ko boste imeli opravka z ekstravertirano osebo, pazite na roko. Raziskovalci trdijo, da pri rokovanju zelo močno stisnejo dlan. Za ženske to ne velja.

Razumevanje lastne osebnosti

Za konec še dejstvo, ki mu boste morda stežka verjeli: osebnost, s kakršno se prebijate skozi življenje, je bila določena, ko ste šteli komaj sedem let. Če niste doživeli hude življenjske izkušnje, ki vas je zaznamovala z veliko spremembo, vas bo vaša osebnost spremljala do zadnje ure.

Vir: Mind & Body

Priporočamo