5 učinkovitih načinov za ohranjanje iskrice v razmerju

5 učinkovitih načinov za ohranjanje iskrice v razmerju (foto: Profimedia) Profimedia
1. 11. 2019

Faza medenih mescev je v vsakem odnosu najbolj razburljiva: skupaj želita preživeti večino časa. Kaj pa se zgodi, ko odnos začenja postajati udoben in malo dolgočasen?

Ne glede na to, ali sta v zvezi ali poročena že leta, je dolgčas naravni pojav v odnosih. Vendar pa za odnos ni zdravo, da dolgotrajna zveza izgubi čar zaradi dolgočasja. Če svoj odnos resnično cenite, ne smete dopustiti, da se dolgočasje spremeni v nezainteresiranost ali čustveno razdaljo.

Znaki dolgočasja v zvezi

  • v odnosu se počutite prazno
  • ne čutite povezanosti s partnerjem
  • v odnosu se počutite nezadovolji ali pa niste zadovoljni s svojim partnerjem
  • vajin odnos je zapadel v rutino
  • stvari se zdijo brezupne, ko razmišljate o svojem odnosu in partnerju

Če menite, da eden ali več naštetih znakov velja za vas, ohranite iskrico v odnosu tako, da poizkusite katerega od spodnjih predlogov.

Pomenita se o svojih težavah

Pari se običajno izognejo razpravi o dolgčasu v zvezi, ker ne želijo raniti čustva svojega partnerja. Mogoče so tudi mnenja, da razprava ne bo rešila ničesar ali pa bo prinesla še več dela za izboljšanje zveze. Vendar izogibanje pogovoru ne pomeni, da se bodo težave čudežno rešile.

Da ne bi ranili čustev druge osebe, začnite razpravo tako, da poudarite, da želite odnos rešiti, ne pa končati. Partnerju razložite, kaj preživljate in bodite iskreni. Nikoli se ne zatekajte k pasivni agresivnosti. Ne uporabljajte agresivnega tona glasu in bodite iskreni med tem pomembnim pogovorom. Partnerju pokažite, da vam je mar, da se partner ne bo postavil sebi v bran in vas zaradi tega ne bo želel poslušati.

Bodita spontana

Organizacija in urniki poskrbijo za usklajenost, vendar rutina lahko povzroči dolgčas v odnosu. Če želita rutino ohraniti, ne da bi se začela dolgočasiti, morata oba sprejeti nekatere kompromise.

Ne uporabljajta zasedenega delovnega urnika kot izgovor, da ne preživljata časa drug z drugim. Za odnos se je potrebno truditi in oba se morata potruditi, da preprečita dolgočasje. Če imata otroke si naloge razporedita tako, da si lahko privoščita zmenek. Ena oseba lahko poišče varuško, medtem ko druga razmisli o tem, kaj zabavnega bi lahko počela.

Preskočita kino in se odločita za kaj bolj vznemerljivega, kot je naprimer ples, večerja v eksotični restavraciji ali celo kaj izven območja udobja, na primer pohodništvo ali tek. Nove aktivnosti vama bodo pomagale, da se bosta počutila polna energije in vznemirjenje vama bo še povečalo veselje pred zmenkom.

Ponovno ocenita svoje osebne cilje

Nekateri partnerje varajo, ker menijo, da njihove telesne ali duševne potrebe niso izpolnjene. Da bi se temu izognila, ponovno ocenita svoje osebne cilje.

Ko določita svoje osebne cilje, razmislita, ali bi jih z vključitvijo partnerja lažje izpolnila. Partnerju lahko na primer zagotovite čustveno podporo, medtem ko partner trdo dela, da bi napredoval v službi. Partner pa lahko z vami telovadi in vam pomaga ohranjati telesno težo.

Pogovorite se s partnerjem in mu dajte vedeti, da bi ga radi vključili v dosego življenjskih ciljev in da ga boste podpirali pri njegovih ciljih. Čeprav vaš partner ni edina oseba, ki je odgovorna za izpolnjevanje vseh vaših potreb, ni nobene škode v tem, če ga prosite za pomoč, da vam pomaga začeti izpolnjevati vaše cilje. To lahko celo vrne navdušenje v odnos.

Uživajta v času, ki ga preživita skupaj ali narazen

Par se zbliža, ko skupaj počne zanimive dejavnosti in aktivnosti, v katerih oba uživata. Suhoparnost odnosa pa lahko preprečita tudi tako, da se ukvarjata z individualnimi hobiji, zato svoj čas namenita tako skupnim kot posameznim hobijem.

Če se vaš partneri želi med vikendom družiti s prijatelji, preberite neprebrano knjigo ali pa se zmenite s svojimi prijatelji. Par, ki je v zdravem odnosu, uživa v času, ki ga preživljata skupaj, pa tudi v času, ki ga kot posameznika preživljata z drugimi ljudmi.

Preživite čas z ljudmi, ki vas navdihujejo in motivirajo

Ne počutite se slabo, če ljudi, ki imajo slab vpliv na vas, odslovite iz svojega življenja, še posebej, če vas čustveno, psihično ali fizično izčrpavajo. Če dajete preveč sebe drugim in puščate malo za svojega partnerja, to lahko obremeni vsak odnos.

Obkrožite se s prijatelji, ki vas navdihujejo in vas cenijo. Ko bosta oba s partnerjem srečna in navdihnjena, bo vajin odnos še naprej cvetel. Odnosi se sčasoma spreminjajo, vendar je to normalno. Vi in vaš partner lahko ohranjata iskrico tako, da sta iskrena drug do drugega in razmišljata o zabavnih načinih skupnega preživljanja časa.